07.10.2021.

U Gradskoj knjižnici Samobor predstavljene knjige Darka Ropca Tako je počelo i Carski drobljenac Dubravka Habeka

Vrhunski liječnici i izvrsni pisci

U Gradskoj knjižnici Samobor predstavljene knjige Darka Ropca Tako je počelo i Carski drobljenac Dubravka Habeka

Bjelovarski Samoborci ili, ako vam je draže, samoborski Bjelovarci, Darko Ropac i Dubravko Habek svoj su život posvetili znanosti, točnije medicini (Habek je doktorirao i povijest), stekavši redom sve moguće titule u profesijama kojima se bave, a koje se dodjeljuju onima koji predano rade, uče cijeli život i svoje znanje prenose na nove generacije.

Obojica su autori brojnih izdanja iz svojeg užeg profesionalnog područja, a iz "zone komfora" izašli su objavljujući i knjige daleko šire tematike. Susreli su se za vrijeme Domovinskog rata na istočnoslavonskom bojištu, a svoja iskustva, sjećanja i osjećaje iz ratnih dana pretočili su, svatko na svoj način, u dva vrijedna djela.

Tu svakako treba spomenuti i više od 190 kolumni koje je do sada dr. Ropac napisao, a i dalje piše, za Glasnik - njemu na ponos, kako je rekao, nama na čast, jer svaka od njih je doktorski minuciozno seciranje društva u kojem živimo i koje će, nadamo se, također doživjeti svoje ukoričenje.

O tome kako su nastale njihove priče govorili su sami autori, Darko Ropac i Dubravko Habek, ova nova izdanja Medicinske naklade unutar biblioteke Knjigolijek predstavile su u srijedu, 6. listopada, u samoborskoj Gradskoj knjižnici urednica Sanja Bukač Štritof i recenzentica Natali Nanić Volarić, a odabrane dijelove tekstova čitala je knjižničarka Draženka Robotić, koja je i moderirala ovu književnu večer.

Brojni kolege po struci i stalni posjetitelji knjižnice, među kojima je bio i poznati ratni zapovjednik Rudi Stipčić, sa zanimanjem su pratili razgovor o nastanku dviju različitih priča iste tematike. Rat je taj koji ih povezuje, jednako kao i antiratne, pacifističke poruke i poetika mira koje prenose čitatelju.

I dok Ropac svojom Pričom o Domovinskom ratu bilježi strahote posljednjeg velikog rata u Europi, posebice na istoku Hrvatske, gdje je bio šef saniteta, Habek svoju priču smješta u vremenski okvir Prvog svjetskog rata, koji je promijenio ne samo kartu svijeta, već i liječničku doktrinu, sve uz gastro sliku i multikulturalne elemente koji su obilježili i našu povijest.

Knjige su tu, prepričavat ih nećemo – pročitajte ih.

M.K.

 

U Gradskoj knjižnici Samobor predstavljene knjige Darka Ropca Tako je počelo i Carski drobljenac Dubravka Habeka

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002