19.08.2021.

Jubilarno 10. izdanje međunarodne ljetne škole Youngmasters

Glazbene edukacije i koncertne prezentacije

Youngmasters je stigao do svog jubilarnog 10. izdanja, a njega će obilježiti ponovno sudjelovanje vrhunskih glazbenih pedagoga i virtuoza, koncerti polaznika te širenje radionica i koncerata u druge gradova - Šibenik i Varaždin, a sve pod budnim okom umjetničke ravnateljice Morane Pešutić te utemeljiteljice Vesne Faullend Heferer. Ovogodišnji Youngmasters najavljen je još u svibnju na online konferenciji za medije, uz osvrt na dosadašnji težak, ali uspješan put stvaranja i podizanja manifestacije, odnos vlasti prema njoj te uvjete koje diktira epidemiološka situacija. Predstavljen je i program ovogodišnjeg 10. izdanja Međunarodne ljetne škole Young masters u kojem izdvajamo edukacijske i koncertne aktivnosti.

Za ovaj edukativni dio u radionicama bit će zadužena ugledna glazbena imena iz Hrvatske i inozemstva, a mladi glazbenici stjecat će znanja i poboljšati svoje tehnike solo pjevanja te sviranja klavira, violončela, violine, klarineta, gitare, flaute, saksofona, a održat će se i radionica glazbene kritike. Tako će posljednjih 10-ak dana kolovoza obilježiti dolazak na Youngmasters vrhunskih glazbenika: solo pjevanje podučavat će Claudia Visca, klavir Nataša Veljković, violončelo Tobias Stosiek, violinu Marco Graziani i Nenad Merle, klarinet Mihael Paar, gitaru Krešimir Bedek, Margarita Escarpa i Maroje Brčić, flautu Marko Zupan te saksofon Lovro Merčep.

Posebnost su ove godine koncerti u Šibeniku i Varaždinu, kao i brojnost mjesta u Samoboru koja su predviđena za koncerte. To su Ljetna scena Malog muzičkog ateljea, dvorište Salona Šver u Šmidhenovoj 1, kapela sv. Mihalja, atrij Kavane Livadić, Samoborski muzej, Galerija Prica, potom park iza Muzeja u kojem će se 27. kolovoza (petak) od 20 i 30 održat Youngmasters Gala koncert te ulice i trgovi grada tijekom programa Komorna na ulicama 28. kolovoza (subota) od 11 sati.

Pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Grad Samobor i Zagrebačka županija, a organizator Mali muzički atelje.

M.Š.

Jubilarni Gala koncert

Open air scena u parku iza Samoborskog muzeja i ove je godine izabrana za održavanje slavljeničkog Youngmasters Gala koncerta 27. kolovoza od 20 i 30 sati. Uz nekolicinu vrhunskih mladih umjetnika, polaznika ovogodišnjih majstorskih tečajeva, nastupit će etablirani glazbeni umjetnici iz Hrvatske i Europe. Pozornica s velikim koncertnim glasovirom bit će smještena na otvorenom prostoru živopisnog parka iza starog dvorca glazbenika Ferde Livadića, a uz zanimljivo ambijentalno osvjetljenje, drveće i nisko raslinje postat će prirodna scenografija. Video zid će pratiti događanja na sceni u i oko nje. Cijeli događaj bit će dostupan kao live stream koncert na YouTube platformi.

Na koncertu će nastupati proslavljeni hrvatski pijanist Aljoša Jurinić, gitaristica iz Španjolske Margarita Escarpa te violinist Marco Graziani. Pijanistica s bečkom adresom Nataša Veljković svirat će solo i s violončelistom Tobiasom Stosiekom te slovenskim flautistom Markom Zupanom. Pridružit će se i pobjednici 2. međunarodnog gitarističkog natjecanja Ida Presti u disciplinama gitara solo i gitarski duo. Lovro Peretić nastupit će uz pratnju Youngmasters gudačkog kvarteta, a grčki duo Antigoni Baxe i Panagiotis Tzortzis također će se predstaviti kraćim programom. U suradnji s europskom platformom Eurostrings - koja okuplja preko 15 gitarističkih festivala, na koncertu će se predstaviti i kvintet pobjednika koji okuplja gitariste iz pet različitih zemalja. Tu su još i ugledni samoborski glazbenici: klarinetist Mihael Paar, gitaristica Morana Pešutić i saksofonist Lovro Merčep te dvoje polaznika majstorskog tečaja solo pjevanja po izboru čuvene pjevačke pedagoginje Claudie Visce.

 

Jubilarno 10. izdanje međunarodne ljetne škole Youngmasters

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002