02.10.2021.

Izložba Kronika hrvatske gluposti u Svetoj Nedelji

Nik Titanik - humor je ozbiljan posao

U petak, 1. listopada, u Centru za posjetitelje u Svetoj Nedelji otvorena je retrospektivna izložba naziva Kronika hrvatske gluposti jednog od najpoznatijih hrvatskih karikaturista Nika Titanika. Svečano otvorenje vodila je direktorica Turističke zajednice grada Svete Nedelje Renata Vlahović, dok je izložbu i opus Nika Titanika predstavila nezavisna kustosica i povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol. Nik Titanik zahvalio je svima na dolasku te istaknuo kako mu je drago što svoj rad predstavlja u gradu u kojem živi i radi već 15 godina i u kojem će vjerojatno živjeti do kraja života. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, a na otvorenju je nastupio duet Elma&Admir Filmmusicorkestar.

U katalogu koji prati izložbu Sonja Švec Španjol, između ostalog, napisala je: "Komedija, humor, satira, ironija, karikatura... sve što u sebi sadrži duhovitost često je kroz povijest degradirano kao manje vrijedno. No, ponekad je puno teže osmisliti ingeniozno, lucidno i pronicljivo duhovito djelo, negoli tragediju ili dramu koja će kod ljudi izazvati tugu i empatiju. Navesti pojedinca da kroz humor percipira ozbiljnost situacije, društva, zemlje i svijeta u kojem živimo, te počne razmišljati i djelovati, velik je izazov koji ne može svatko svladati. 'Humor je ozbiljan posao' - izjava je koju vežemo uz lik i djelo Nika Titanika. Karikatura je 'najbistriji izraz čuvstva istine', ona je korektiv društva i ne štedi nikoga. Utoliko autor nosi veliku odgovornost baveći se dnevnopolitičkom karikaturom.

Na otvorenju izložbe predstavljen je i Nik Titanikov prvi strip album "1573.", izdan krajem 2019., koji su posjetitelji mogli kupiti na otvorenju.

Izložba u Svetoj Nedelji ostaje otvorena do 29. listopada.

I.H.

 
02.10.2021.

Zagrebački kvartet saksofona izveo prvonagrađenu skladbu natjecanja New Note

Najviši standardi mašte i kreativnosti

Dodjelom nagrade za najbolju skladbu 10. Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note i izvedbom prvonagrađene skladbe Crumblings, za kvartet saksofona švedskog autora Freja Wedlunda te programom u izvedbi Zagrebačkog kvarteta saksofona, nastavljen je program 46. Samoborske glazbene jeseni.

O pobjedniku ovogodišnjeg natjecanja skladatelja odlučivala je prosudbena komisija u sastavu Nikša Gligo, Dragan Sremec i Srećko Bradić te jednoglasno odlučila kako prva nagrada i 2.500 eura pripadaju švedskom skladatelju, koji je nazočio praizvedbi svoje skladbe. U obrazloženju prosudbena komisija je napisala kako je "skladatelj u svojoj skladbi pokazao najviše standarde mašte i kreativnosti. Inicijalna ideja arhetipske građe postepeno klizi i oblikuje se, uvjerljivo pronalazi svoje ishodište. Ukupan dojam djela usko je povezan s protokom vremena, skladatelj ga na izvrstan način oblikuje u zaista uvjerljivu cjelinu. Kombinacija zvukova, tehnika i polustepenih neujednačenosti stvara vrlo prirodno okružje. Skoro proziran ton saksofona stvara izuzetnu atmosferu magije i time pridonosi prirodnoj evoluciji, odnosno progresivnom rastu ove kompozicije".

Uz praizvedbu prvonagrađene skladbe Natjecanja New Note, na repertoaru Zagrebačkog kvarteta saksofona (Dragan Sremec, sopran saksofon; Goran Merčep, alt saksofon; Saša Nestorović, tenor saksofon; Matjaž Drevenšek, bariton saksofon) nalazile su se i skladbe Muzika na vodi Georga Friedricha Händela (obrada Dragan Sremec), Kvartet u D-duru, KV. 285 Wolfganga Amadeusa Mozarta (obrada Saša Nestorović), skladba Kvartet Eliota Del Borgoa te Zaustavljena sjećanja Viktorije Čop, koja je također nazočila izvedbi svoje skladbe u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije. Izvrsna izvedba nagrađena je intenzivnim pljeskom pa je slijedio i dodatak programu.

Ovogodišnje izdanje Samoborske glazbene jeseni primiče se kraju, a i samu završnicu obilježit će koncerti za glazbene sladokusce.

U subotu, 2. listopada, u župnoj crkvi svete Anastazije nastupa cijenjeni Thüringer Bach Collegium, predvođen čestim gostom festivala, violinistom Gernotom Süssmuthom. Na programu su, osim djela Johanna Sebastiana Bacha, i skladbe Bachovih predaka i suvremenika.

Za sam kraj, 3. listopada, sve poklonike klasične glazbe u Samoboru čeka festivalski sekstet kojeg čine violinisti Aleksandar Ivić i Borivoj Martinić-Jerčić, violist Aleksandar Milošev, violončelistica Jelena Očić, pijanist Javor Bračić i klarinetist Mihael Paar.

Na programu se nalaze Mozartov Kvintet za gudače i klarinet u A duru i Brahmsov Klavirski kvintet u f molu, op.34.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr.

T.I.

Fotografije: Šime Modrić

 

Izložba Kronika hrvatske gluposti u Svetoj Nedelji

Zagrebački kvartet saksofona izveo prvonagrađenu skladbu natjecanja New Note

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002