19.05.2021.

Online konferencije za medije na temu Youngmasters 2021 u kontekstu kulturnih politika Grada Samobora

I ove godine od 20. do 31. kolovoza

U četvrtak, 13. svibnja 2021. godine održana je online konferencija za medije koju su priredile čelne osobe Youngmasters teama, Vesna Faullend Heferer, utemeljiteljica i Morana Pešutić, umjetnička ravnateljica. Osim osvrta na minule sezone cilj konferencije bio je predstaviti ovogodišnje jubilarno 10. izdanje međunarodne ljetne škole mladih glazbenika, posebice u uvjetima koje nam diktira trenutna epidemiološka situacija, ali i odnos gradske vlasti prema ovoj kulturnoj manifestaciji.

Konferencija za medije započela je retrospektivnim isječcima iz emisija HRT-a Dobro jutro, Hrvatska i Vijesti iz kulture, čiji prilozi ističu vrijednosti ljetne škole i bogatstvo pratećih sadržaja koji se svakog kolovoza nude polaznicima i građanima Samobora tijekom trajanja manifestacije. Nakon kratkog uvoda prisutnima su kao govornici predstavljeni ugledni gosti- predavači iz inozemstva: čuvena pjevačka pedagoginja Claudia Visca javila se iz Beča, a iz Berlina se u konferenciju uključio slovenski flautist Marko Zupan. Profesorica Visca govorila je o svojim dojmovima s prošlogodišnjeg seminara u sklopu Yungmasters Voice-a koji je u cijelosti bio posvećen pjevačima. Istaknula je intimnu i toplu samoborsku sredinu kao idealan prostor za mlade pjevače koji se u takvom okruženju nesmetano mogu posvetiti usavršavanju umijeća pjevanja, izmjenjujući iskustava s kolegama i predavačima u predivnim prostorima poput Galerije Prica i Samoborskog Muzeja. Istaknula je da se na seminaru podjednako radi na tehnici pjevanja i repertoaru koji uključuje operu, oratorij, komorne točke i solo pjesmu (Lied). Iako su polaznici većinom studenti muzičkih akademija ili već profesionalni pjevači, profesorica rado prihvaća priliku raditi s vrlo mladim glasovima, što njezin seminar čini dodatnom prilikom za edukaciju pjevačkih pedagoga. Umjetnica je istaknula izvrsnost korepetitora Ivana Pernickog koji je radio s pjevačima, kao i dobru i cjelovitu organizaciju. Vrlo je važno bilo i predstaviti se publici s dva koncerta, posebice s obzirom na trenutačnu, svima nam poznatu situaciju s pandemijom.

Marko Zupan, predavač na majstorskom tečaju flaute od 2018. godine, naglasio je jednu od najjačih strana Youngmastersa, koja je možda i najvažniji element glazbene edukacije mladih, a to je prilika za zajedničko muziciranje u raznovrsnim ansamblima. Po njegovom mišljenju Youngmasters ljetna škola još je potrebnija u trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a prestanak njezinog rada bio bi veliki gubitak za struku na ovim prostorima.

U nastavku je u svom izlaganju Vesna Faullend Heferer govorila o okruženju u kojem je rastao Youngmasters te istaknula ključne trenutke tijekom godina rada, osobito 2015. godinu kao prijelomnu, čemu je osobito pridonijelo uključivanje uglednih inozemnih predavača iz Beča, pijanistice Nataše Veljković i violončelista Tobiasa Stosieka. Oni su prvi privukli studente europskih glazbenih akademija i sami održali nekoliko koncerata za pamćenje. U narednim godinama broj sudionika se povećavao, a Youngmasters je u pravom smislu zaživio kao međunarodni Festival, kroz sudjelovanje polaznika iz 20-tak različitih zemalja svijeta. Nije teško zaključiti da je i u turističkom smislu Youngmasters značajan, što se ogleda u dvotjednom trajanju manifestacije zbog čega u Samoboru smještaj potražuju brojni sudionici i njihove obitelji iz Hrvatske i inozemstva. Također je istaknula odličnu suradnju sa suorganizatorima, POU Samobor i Samoborskim muzejom. Unatoč smjeni ravnatelja nikada nije bila upitna konstruktivna suradnja s navedenim ustanovama. Spomenula je skromnu suradnju s Turističkom zajednicom te izrazila želju da predstavnici Turističke zajednice kvalitetnije prepoznaju potencijal Festivala i aktivnije poprate događaj svojom inicijativom i prijedlozima. Zaključila je da je Grad Samobor vrlo suzdržan u pogledu sufinanciranja ovog programa u sklopu jedinog natječaja koji Grad raspisuje za kulturne manifestacije.

Bila je to ujedno i prilika prepustiti riječ sljedećem govorniku, Goranu Goršeu, umjetničkom voditelju Sudar Percussion ansambla te organizatoru umjetničkih događaja većeg formata. Kao gost-govornik osvrnuo se na trenutno stanje kulture u Samoboru. Istaknuo je važnost GŠ Ferdo Livadić, koja je iznjedrila mnogobrojne odlične glazbenike profesionalce. Također je spomenuo Renatu Glojnarić i njezin značajan doprinos kulturi Grada kroz ulogu izvršne producentice Samoborskih glazbenih jeseni i organizatorice niza drugih događanja u organizaciji POU Samobor. Naveo je, međutim, da se koncerti klasične glazbe visoke razine održavaju u prostorima koji prvenstveno imaju drugu namjenu, kao što su Galerija Prica, Samoborski muzej, Župna i Franjevačka crkva. Zbog toga je izrazio apel za nužnošću izgradnje koncertne dvorane u Samoboru, kako bi se grad u kulturnom smislu mogao podići na novi nivo. Apel je podržala prisutna članica Gradskog vijeća, Irena Franceković, izražavajući nadu da će se u skoroj budućnosti projekt i izgradnja koncertne dvorane moći realizirati.

U nastavku konferencije Morana Pešutić je predstavila ovogodišnji program Youngmasters koji će se održati u ustaljenom terminu od 20. do 31. kolovoza. Ovogodišnji Youngmsters slijedit će dobro znanu koncepciju ljetne škole i majstorskih tečajeva te cikluse koncerata u sklopu popratnog Festivala. Osobita je zanimljivost da ove sezone Samobor neće biti jedino mjesto edukativnih sadržaja niti koncertnih aktivnosti Youngmastersa. Zahvaljujući odličnim suradnjama sa stručnjacima i glazbenim školama diljem Hrvatske, koncerti će se održati u Varaždinu, Zagrebu, Svetoj Nedelji i Šibeniku, a majstorski tečaj gitare Tomislava Vukšića seli u Vodice. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, izostat će tradicionalni gitarski i gudački orkestar, no uvedena je novost u vidu radionice glazbene kritike koju će voditi muzikologinja i glazbena kritičarka Karmen Širović. Morana Pešutić navela je imena predavače i osobito istaknula slavljenički Gala koncert koji će se održati u Zagrebu, a na kojem će nastupiti većina ovogodišnjih predavača: proslavljeni pijanisti Nataša Veljković (SRB/AU) i Aljoša Jurinić (HR), violončelist Tobias Stosiek (AU), gitaristica svjetskog ugleda Margarita Escarpa (ESP), saksofonist Lovro Merčep (HR), violinist Marco Graziani (HR), klarinetist Mihael Paar (HR), flautist Marko Zupan (Sl), gitaristi Pedro Ribeiro Rodrigues (PT/HR), Morana Pešutić i Krešimir Bedek (HR). Pridružit će se i pobjednici 2. međunarodnog gitarističkog natjecanja Ida Presti u disciplinama gitara solo i gitarski duo: Lovro Peretić nastupit će uz pratnju Samoborskog gudačkog kvarteta, a grčki duo Antigoni Baxe i Panagiotis Tzortzis također će se predstaviti kraćim programom. Organizatori se također nadaju gostovanju Lutkarskog kazališta Lutonjica Toporko i predstave Tajanstveni genij koja je odigrana na Youngmastersu 2013. godine i tada oduševila odabranu publiku visokih estetskih kriterija.

Podršku i čestitku na desetoj obljetnici Youngmastersa izrazio je vjeran pratitelj i član publike na brojnim koncertima, predsjednik Gradskog vijeća, Miran Šoić.

No budućnost ljetne škole i Festivala, kako je istaknula gđa. Faullend Heferer, ovisi o financijskoj potpori Grada Samobora te nažalost postoji mogućnost da će Ljetna škola i Festival, koji se trude oplemeniti identitet grada, morati potražiti podršku u drugim dijelovima Hrvatske. Smatra da Grad nije u dovoljnoj mjeri podržao i prepoznao Youngmasters, s obzirom na njegov prije svega kulturni i turistički doprinos Gradu. Vesna Faullend Heferer, izvršna voditeljica i utemeljiteljica programa također je ukazala na nedovoljnu transparentnost u vrednovanju kulturnih projekata prijavljenih na natječaj koje raspisuje Grad. Osobito je upitna uloga Kulturnog vijeća jer se iz godine u godinu sredstva ne dodjeljuju po njihovoj stručnoj ocjeni već po procjeni i bodovanju političara, pri čemu dakako ulogu imaju prije svega njihovi trenutni interesi, poznanstva, politička podobnost prijavitelja ili, pak, osobne preferencije. Svoju izjavu dodatno je osnažila ukazujući kako je organizacijski tim ove godine zbog neprimjereno malog iznosa morao odbiti financijsku donaciju Grada.

Gospodin Miran Šoić nastojao je ublažiti ovu kritiku ističući doprinos Grada mnogim kulturnim manifestacijama, uz najbolje želje za budućnost programa Youngmasters te u nadi da će se održati, unatoč poteškoćama. Konferenciju je u mirnom i optimističnom tonu zaključila moderatorica Ida Faullend Heferer zahvalivši se svim prisutnim sudionicima.

Karla Mazzarolli

 

Online konferencije za medije na temu Youngmasters 2021 u kontekstu kulturnih politika Grada Samobora

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002