29.07.2021.

Na dječjem odjelu Gradske knjižnice održavaju se Kamišibaj radionice

Japanska tradicija u samoborskoj knjižnici

U ljetnim programima koji se nude mladim Samoborkama i Samoborcima svako može naći nešto što ga zanima i već na prvi pogled prepoznati što će se raditi. No, u programu Gradske knjižnice program nazvan „Kamišibaj radionica“ vjerojatno je izazvao kod većine razmišljanje što je to i upisivanje tog pojma u neku tražilicu. Što je to Kamišibaj provjerili smo na licu mjesta – na dječjem odjelu Gradske knjižnice srijedom u 17 sati. Sve nam je lijepo pojasnila i zorno pokazala knjižničarka Tuga Kustić.

- Kamišibaj je način pripovijedanja priča, a potječe iz Japana u kojem su u prošlom stoljeću postojali putujući prodavači slatkiša koji su se vozili biciklom iz mjesta u mjesto. Oni su, da bi privukli djecu i prodali što više svojih ručno rađenih slatkiša, imali sa sobom drvenu kutiju (butaj) u koju se stavljaju slike. Pomoću te kutije i slika prodavači su pričali priče pred okupljenom djecom i prodavali svoje slatkiše. Mi također, koristimo tu tehniku da bi djeci u igraonici bilo zanimljivije. Prvo im ispričamo priču pa ih onda, ovisno o tome koliko ih ima, podijelimo u grupe te svaka grupa prvo crta svoj dio priče, onda izađu ispred svih, stavljaju svoje slike u kutiju i pomoću njih prepričavaju priču koju su slušali. U igraonici na taj način potičemo prvenstveno nastup pred drugima, što im je svima na početku bilo neobično i nije svima bilo ugodno, ali su probijali led. Naravno, potiče se i likovno te verbalno izražavanje – ističe Tuga Kustić.

Na redu je ovaj put bila priča Peća i vuk koju su svi pozorno poslušali, a onda o njoj razgovarali te se potom krenulo i u crtanje u grupama. Svaka grupa svoj dio priče. I tako se krenulo s motivima Peće, djeda, patke, ptičice, mačke, strašnog vuka, lovaca… Kada su crteži bili gotovi svaka grupa je mogla ispričati svoj dio priče te su svi zaslužili pljesak.

U odnosu na japanske prodavače naše knjižničarke na radionici ne prodaju slatkiše, već ih daruju kada stignu, a polaznici prikupljaju u svoje knjižice žigove pa će na kraju oni najredovitiji dobiti diplomu i pohvalnice.

Cijeli kolovoz na dječjem odjelu Gradske knjižnice odvijaju se radionice utorkom i srijedom od 17 sati, namijenjene djeci od 1. do 5. razreda osnovne škole. Srijedom se nastavlja radionica Kamišibaj, a utorkom na radionici Buhasti putopisi djeca sa Cmoljcem obilaze svijet i uče brojne zanimljivosti, običaje i kulturu drugih zemljama. Tako će prvo putovanje u osmom mjesecu, ono 3. kolovoza, biti posvećeno Japanu u kojem se upravo održavaju Ljetne olimpijske igre.

Podsjećamo, ljetno radno vrijeme samoborske Gradske knjižnice je od ponedjeljka do srijede od 14 do 20 sati, četvrtkom i petkom od 8 do 14, a subotom od 8 do 12 sati.

Mato Šipuš

 

Na dječjem odjelu Gradske knjižnice održavaju se Kamišibaj radionice

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002