30.09.2021.

Tenor Filip Filipović pobjednik 18. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Nesvakidašnji prirodni potencijal, zadivljujuće dugog daha

Tenor Filip Filipović pobjednik je 18. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, koje se održava u sklopu 46. Samoborske glazbene jeseni. Nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora pripala je oboistu Antoniju Halleru za izvedbu skladbe Sonata za obou i klavir Josipa Kaplana. Odluka je to prosudbene komisije festivala u čijem su sastavu ove godine bili skladatelj Srećko Bradić, dirigent Tomislav Fačini, muzikologinja Ivana Kocelj, dirigent Zdravko Šljivac i oboist Branko Mihanović.

Nakon šest izvedenih recitala komisija je jednoglasno zaključila kako Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost ide umjetniku iz faha malobrojnih koji posjeduju natprosječne sposobnosti.

- Nesvakidašnji prirodni potencijal i široka lepeza talenata dobivenih rođenjem, u spoju s dobrom školom i izvrsnom tehnikom, rezultiraju izvedbom koju odlikuje precizna i stabilna intonacija, fraza zadivljujuće dugog daha te slobodan zamah glazbene kreacije. Glazbenik je to kojem možemo prognozirati da će nagradu potvrditi velikom karijerom i uspjehom na međunarodnim opernim pozornicama - zaključila je komisija u obrazloženju nagrade tenoru Filipu Filipoviću.

Pobjednik je zahvalio organizatorima i pokroviteljima na nagradi, klavirskoj pratnji Lani Bradić, te publici i članovima komisije na ovom vrijednom priznanju. Filipu Filipoviću pripala je novčana nagrada u iznosu 15.000 kuna, četiri koncerta na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka te Samoborskoj glazbenoj jeseni 2022., kada će za pobjednika novu skladbu napisati Tomislav Oliver.

U obrazloženju Nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora Prosudbena komisija je istaknula kako je obol nacionalnom stvaralaštvu, kao obaveznom elementu recitala, Antonio Haller dao počasno mjesto i upustio se u proces otkrivanja učenja interpretiranja nepoznatog, dugog i cikličkog djela iz jednog neafirmiranog skladateljskog opusa. Istaknuli su i kako je izabrana skladba Sonata za obou i klavir Josipa Kaplana izvedena tehnički dotjerano, tonski raskošno, uz puno smisla za dramaturški razvoj.

Dobitniku Nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja pripalo je 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2022. godine. Obje nagrade uručio je zamjenik gradonačelnice Grada Samobora Petar Burić.

Nakon svečanosti proglašenja pobjednika 18. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije uslijedio je koncert prošlogodišnje laureatkinje, flautistice Lucije Stilinović, koja je uz klavirsku pratnju laureatkinje iz 2007. godine Zrinke Ivančić Cikojević nadahnuto praizvela skladbu Mirele Ivičević Chain Reaktion, posebno napisanu za Samoborsku glazbenu jesen. Lucija Stilinović izvela je još i skladbe Philippea Gauberta Madrigal za flautu i klavir, Gabriela Fauréa Sonata u A-duru op. 31 za violinu i klavir (obr. Henner Eppel), Henrija Dutilleuxa Sonatina za flautu i klavir te Claude-Paula Taffanela Fantazija Der Freischütz.

U nastavku 46. Samoborske glazbene jeseni slijedi nastup prvog pobjednika Natjecanja Ferdo Livadić, danas međunarodno priznatog pijanista s američkom adresom Javora Bračića. On će svirati djela Bacha, Schumana i Brahmsa. Koncert 30. rujna u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije počinje u 20 sati.

Pokrovitelji Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture i medija, a sponzori Erste bank, Croatia osiguranje i Urbane ideje. Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr. Sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su na www.samobor-festival.com.

T.I.

Fotografije: Šime Modrić

 
30.09.2021.

Jubilarni 30. Susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

Posveta Željku Bradiću i preminulim pjesnicima

Uz glazbu i stihove i ove su se godine brojni samoborski pjesnici okupili na 30. Susretima samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu, iznimno održanima u samoborskom Centru za mlade Bunker, u srijedu, 29. rujna.

Jubilarna godišnjica bila je prilika za zahvalu svima koji su unazad tri desetljeća širili pjesničku riječ i zadužili samoborsku kulturu po pitanju književnosti i glazbe. Nakon uvodne pjesme Vokalnog ansambla Samoborke, koje su nastupile u glazbenom dijelu programa, Ljubica Šego pročitala je svoju posvetu preminulim pjesnicima, a sve nazočne pozdravio je Zoran Perović, naglasivši kako je ovaj susret i svojevrstan homage nedavno preminulom maestru Željku Bradiću, zaslužnom za uglazbljivanje brojnih stihova domaćih pjesnika te za vrijedno izdanje Pjesmarice samoborskih autora.

Potpredsjednica samoborskog Ogranka Matice hrvatske Sandra Sinković, dok se čekalo predsjednika Gordana Črpića, zajedno je s članicom žirija Maricom Jelenić, potom proglasila ovogodišnje laureate i uručila im prigodne zahvalnice i poklone.

Nagradu Dragica Vrbenski osvojila je Snježana Zakanj Radovanić za svoju pjesmu Zrno pijeska, priznanje za najbolju pjesmu na dijalektu primio je Zoran Perović za Idu ženske z bistričkeg proštenja, a prigodne nagrade za svih 30 godina sudjelovanja na susretima dobili su, uz utemeljiteljicu Ranku Novosel, još i Vanda Bartulica, Zlata Bujan Kovačević, Ivan Dujmović, Marijana Jaić, Vlasta Mažuranić i Ljubica Šego.

U ovogodišnjem zborniku, uz izbor najboljih pjesama po prosudbi stručnog žirija, nalazi se i popis dosadašnjih dobitnika Nagrade Dragica Vrbenski, prikaz nagrađenih autora i pjesama od 1995. do 2020., te biografije novih autora.

Sve to nije bilo vrijedno pažnje niti jednog od gradskih čelnika, pročelnika ili vijećnika, jer, računaju tak naši vrsni ekonomisti, kultura ionak ide sama po sebi, neko bu već nekaj napravil... Pa tek je malo više od 30 let kak smo se rodili... Daš im "siću" da se posle malo počastiju i Bog te veseli...

M.K.

 

Tenor Filip Filipović pobjednik 18. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Jubilarni 30. Susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002