16.09.2021.

9. Dani kratkopričaša u Gradskoj knjižnici Samobor

Pobijedile Šljokice i Pet minuta

Dodjelom nagrada najboljim autorima kratke priče, koji su se i ove godine u velikom broju, njih 249, odazvali na sada već tradicionalni natječaj Gradske knjižnice Samobor, završeni su u srijedu, 15. rujna, ispred Odjela za odrasle, Dani kratkopričaša u GKS-u. Već dan prije u parku na Trgu Matice hrvatske članovi Udruge likovnih umjetnika Samobor i njihovi gosti slikali su ili crtali na neku od odabranih tema prispjelih priča, a izložba njihovih radova postavljena je u izlozima knjižnice.

Nagrađene priče, koje su odabrali književnici Julijana Adamović i Nebojša Lujanović te knjižničarka Draženka Robotić, i ove je godine čitala kazališna umjetnica Renata Sabljak, a redom su, od prvog do trećeg mjesta nagrađene: Sanja Graša za priču Šljokice, Martina Divić za priču Oni se boje, a ja?, te priča naslova Čišćenje Mime Juračak.

U posebnoj kategoriji Kvaka 23, koja je posvećena baš Samoborcima, nagradu je odnijela Maja Halapir sa svojom pričom Pet minuta.

Uz navedene, u tiskanoj zbirci koja prati Dane kratkopričaša objavljeno je u Odjeljku izabranih još 16 priča po izboru žirija.

Ispred knjižnice okupio se velik broj ljubitelja lijepe riječi i stalnih posjetitelja knjižnice, jer ovu manifestaciju prate i drugi umjetnički programi. Tako je za glazbeni ugođaj bio zadužen pijanist Ozren Glaser, a nakon svega na prigodnu pozornicu stao je Vilim Matula, izvevši svoju poznatu predstavu Münchhausen, za koju se, unatoč kasnom satu, tražila stolica više.

No, ništa od toga nije bilo vrijedno dolaska, ni na par minuta, nekog od samoborskih gradskih čelnika. Doći će, valjda, kada svoju prisutnost naplate iz nekog od fondova EU.

M.K.

 
16.09.2021.

Izložba skulptura i predstavljanje knjige Borisa Leinera u Bunkeru

Oblik i zvuk/Sve bio je ritam

Boris Leiner nezaobilazno je ime hrvatske glazbene i likovne scene još s početka 80-ih godina prošlog stoljeća. Najpoznatiji je, naravno, kao bubnjar čuvene Azre, no svoje poklonike zadržao je ritmom svojih bubnjeva kao osnivač ili svirač u brojnim drugim bendovima, a jednako izražajno već desetljećima predstavlja se publici svojim skulpturama i pisanjem.

U Samobor, u Centar za mlade Bunker, u srijedu, 15. rujna, došao je otvoriti izložbu svojih čuvenih skulptura nazvanu Oblik i zvuk te predstaviti biografiju naslova Sve bio je ritam.

Uz kustosicu Galerije Prica Nikolinu Šimunović i autoricu predgovora popratnog kataloga izložbe Nevenku Miklenić, koje su govorile o njegovom likovnom izričaju, uz samog Leinera biografiju "bez dlake na jeziku", predstavila je Jasminka Mitrić.

Izložbu, na čije se otvorenje nije udostojao doći nitko od gradskih "otaca", koji su sjedili samo 10-ak koraka dalje u birtiji nakon završene sjednice Gradskog vijeća (tek je gradonačelnica došla na sam kraj), možete pogledati do 8. listopada.

M.K.

Fotografije: Radio Samobor

 

9. Dani kratkopričaša u Gradskoj knjižnici Samobor

Izložba skulptura i predstavljanje knjige Borisa Leinera u Bunkeru

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002