16.12.2009.

Dodijeljena priznanja najuspješnijim tvrtkama Zagreba i Zagrebačke županije

Zlatne kune Samoborki i Telegri

Dodijeljena priznanja najuspješnijim tvrtkama Zagreba i Zagrebačke županije

Samoborske i svetonedeljske tvrtke i ovaj su se put našle na popisu ponajboljih na tradicionalnoj dodjeli plaketa Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Tako su u kategoriji velikih trgovačkih društava Zlatne kune pripale tvrtki Samoborka i Ericsson Nikola Tesla, dok su najuspješnijim tvrtkama iz kategorije srednjih trgovačkih društva proglašeni svetonedeljska Telegra i Končar – mjerni transformatori iz Zagreba. Najuspješnije tvrtke u kategoriji malih trgovačkih društava su Kroko – International i Gotes, a ovom prilikom HGK - Komora Zagreb dodijelila je i posebna priznanja tvrtkama Monter – strojarske montaže, Tempo i Tlos u povodu njihovih šezdesetih obljetnica uspješnog poslovanja.

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb, u utorak 15. prosinca, plakete su dodijeljene najuspješnijim velikim, srednjim i malim tvrtkama za ostvarene poslovne rezultate i iskazanu izvrsnost u tehnološkom napretku, izvozu i društveno odgovornom poslovanju u prethodnoj godini. Predstavnicima tvrtki plakete su uručili predsjednik HGK - Komore Zagreb dr.sc. Zlatan Fröhlich te predstavnici Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

- U ime HGK - Komore Zagreb, i svoje osobno, čestitam svim nagrađenima i uvjeren sam da će im ove nagrade biti dodatan poticaj za nove poslovne izazove. Ujedno pozivam sve gospodarstvenike na daljnju suradnju i unapređenje partnerskih odnosa u segmentu usluga, promidžbe i zastupanja njihovih interesa. Pred nama je još puno zadaća koje treba ispuniti prije ulaska u Europsku Uniju, vezanih uz nastavak usklađivanja s legislativom EU-a, jačanje konkurentnosti nacionalnog i područnih gospodarstava te afirmaciju kvalitetnih hrvatskih proizvoda, a Komora Zagreb otvorena je svim gospodarstvenicima s ciljem zajedničkog ispunjenja navedenih zadaća - naglasio je predsjednik HGK Zagreb Zlatan Fröhlich. Ujedno je istaknuo kako su nagrađene tvrtke dale značajan doprinos ostvarenim poslovnim rezultatima unutar gospodarstva Grada Zagreba i Zagrebačke županije, koji su pod utjecajem krize smanjeni u odnosu na prijašnje godine, ali još uvijek i razvojno obećavajući.

I.H.

 
16.12.2009.

Nakon provedenog javnog natječaja izabrani i predstavljeni novi Samoborski suveniri

Konačan sud odredit će tržište

Nakon provedenog javnog natječaja izabrani i predstavljeni novi Samoborski suveniri

Samoborska Turistička zajednica raspisala je sredinom listopada javni natječaj za izbor originalnog suvenira Grada Samobora na kojem su sve do sredine studenog pravne i fizičke osobe mogle osmisliti svoju kreaciju suvenira. Isti je, pak, trebao posjedovati značajke prepoznatljivosti lokalne sredine te biti odraz tradicije kulturne, povijesne i materijalne baštine Grada Samobora. Na natječaj je stiglo 50 radova, a nakon provedenog postupka žiriranja (postupak je bio anoniman s dostavljenim šiframa za pojedine radove) odabrani su i najbolji suveniri. Stručna komisija koju su činili Hanibal Salvaro, Zdravko Mihočinec i Željko Borčić izabrala je 20 novih originalnih samoborskih suvenira, koji su predstavljeni 15. prosinca u Gradskoj vijećnici Grada Samobora, kada su njihovi autori dobili prigodna priznanja, koja im je uručio zamjenik gradonačelnika Željko Stanec.

Novi originalni samoborski suveniri su: majica s preslikom pečata (autor Nikola Mučnjak), torba s likom Ferde Livadića i tekstom pjesme Još Hrvatska ni propala (Darka Veronika Bišćan), lutka u narodnoj nošnji (Ametist), keramička Samoborska kremšnita (Jedvaj promet d.o.o.), ukrasna vrećica štikani Samoborski stih i Samoborski motiv (Obrt Promo-amblem), rudarska lojnica i okno (Milivoj Drešar), privjesak Samoborska kremšnita (Helena Čutura), torba s logom Samobora (Nikolina Čalušić), narukvica Košic (Obrt Super Jura), Beli pesek (Samoborski muzej), keramika Kocka (Boris Šimunović), magnet za hladnjak Kremšnita (Đena Đonlagić), samoborske suvenir karte za belot (Josip Grđan i Silva Krajačić), ukrasni nožić i žlica s grbom Grada Samobora (Morčići - zlatarski obrt), lončić s potpisom Samoborci piju vino z lonci (Tizian), minijatura Samoborska kremšnita (Hana Lukas Midžić), triptih Veliki plavac (Maja Vidović), Samoborček (Biserka Fay) i Zdenac na trgu (autorica Biserka Fay).

Odlukom gradonačelnika Kreše Beljaka, koji je prihvatio inicijativu Turističke zajednice Grada Samobora, odlučeno je i da se postojećim suvenirima, koji su doprinijeli obogaćivanju turističke i kulturne ponude Grada, dodijeli status i korištenje naziva Samoborski suvenir. Tako je na svečanosti u Gradskoj vijećnici 15 već etabliranih proizvoda također dobilo priznanje. To su: kremšnite (Hotel i kavana Livadić i slastičarnica U prolazu), bermet (obitelj Filipec, vinogradarstvo i podrumarstvo Pavlin te obiteljsko gospodarstvo Lindić), rakija Samoborska zlatna (obiteljsko gospodarstvo Franceković), muštarda (obitelj Filipec), Samoborska salama (Igo-Mat), Samoborski kušlec (Trešnja okićka), greblica (pekarne Nikl i Zemljič), novčić Samoborac (Samoborski muzej), kraluš (zadruga OŠ Samobor, Samoborski muzej, obrt Super Jura), kristal (Kristal Tuk i Saki), licitar (obrti Oslaković i Arko), samoborski fertun, kišobran i Sraka (Poduzetnički centar Samobor) te oslikano staklo (obrt Srčeko).

Svi samoborski suveniri predstavljeni su na izložbi koja je otvorena u Samoborskom muzeju, a na otvorenju je direktorica Turističke zajednice Zdravka Škugor Ferdebar rekla kako nije bilo lako odlučiti što i kako odabrati te da je veseli velik broj prijava. Dodala je da je cijeli projekt zamišljen tako da i dosadašnji proizvođači suvenira budu nagrađeni za svoj trud, rad i prisutnost u suvenirskoj ponudi Grada. S proizvođačima novih samoborskih suvenira bit će potpisan ugovor o korištenju na rok od godine dana, a ugovor podrazumjeva i dobivanje markice Originalni samoborski suvenir, koju će moći staviti na svoju ambalažu. Ugovorom se obvezuju da će u tom roku jednako kvalitetno proizvoditi svoje suvenire. Već etablirani suveniri (njih 15) ostat će i dalje u ponudi, dok će nove suvenire morati prepoznati i tržište te će se prema prodaji zaključiti koliko su oni interesantni, rekla je direktorica TZ Grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar.

Izložba suvenira u Samoborskom muzeju otvorena je do 21. prosinca.

Mato Šipuš

 
16.12.2009.

Djeca iz vrtića Grigora Viteza i Izvor okitila božikovine na Trgu

Nakon kićenja na čaj i kolače

Djeca iz vrtića Grigora Viteza i Izvor okitila božikovine na Trgu

Uoči Božića nastavljen je običaj da djeca iz samoborskih osnovnih škola i vrtića sudjeluju u kićenju bora (u posljednje tri godine božikovine) na Trgu kralja Tomislava. Ove je godine u stavljanju ukrasa sudjelovalo 61 dijete iz predškolske odgojne skupine Dječjeg vrtića Grigora Viteza te DV Izvor, a dočekao ih je gradonačelnik Krešo Beljak. Oni su stavili ukrase na najniže grane, a kada je naknadno došlo i Komunalčevo vozilo s kranom, onda su radnici ukrase razmjestili i na više grane. No, najvažnije od svega, kako je rekla i ravnateljica vrtića Nada Kuhar, bilo je veselje i radost s kojom su djeca došla i odradila svoj dio zadatka.

M.Š.

 
16.12.2009.

Volonterski centar organizacijom dječje humanitarne predstave oduševio najmlađe Samoborce

Čarobni kolač za blagdane

Volonterski centar organizacijom dječje humanitarne predstave oduševio najmlađe Samoborce

Velika dvorana Pučkog otvorenog učilišta Samobor u nedjelju, 13. prosinca, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta zahvaljujući entuzijazmu volontera Volonterskog centra Samobor, koji su organizirali humanitarnu dječju predstavu Čarobni božićni kolač. Već od 16 sati u predvorju kina volonteri Volonterskog centra Samobor prodavali su božićne ukrase i kolače izrađene u kreativnoj radionici Udruge Nova budućnost, zajedno s djecom iz udruge, uz pravi božićni ugođaj ispunjen prigodnim božićnim pjesmama.

Prije početka predstave voditeljica i osnivačica Volonterskog centra Samobor Katarina Čop predstavila je posjetiteljima program udruge, a zatim su djeca iz Nove budućnosti izvela kratki igrokaz Božićno zvono traži sreću i oduševili sve prisutne. Bio je to jedan od prvih projekata Volonterskog centra Samobor pod nazivom Vikend u Novoj budućnosti.

Glumci Dramskog studija Tirena iz Zagreba izveli su potom predstavu Čarobni božićni kolač, na kraju koje je Djed Božićnjak iz predstave pozdravio svu djecu, podijelio diplome malim glumcima iz Nove budućnosti i slikao se s djecom, koja su oduševljeno pratila predstavu.

Prihod od prodaje božićnih ukrasa i ulaznica za roditelje išao je za rad i programe Volonterskog centra Samobor, a za svu djecu ulaz je bio besplatan, što je donacija HSLS-a ogranak Samobor u iznosu od 4.600 kuna. Uz to, donirali su i materijal za kreativnu radionicu u iznosu od 500 kuna, čime su samoborski liberali odlučili darivati svoje najmlađe sugrađane u predblagdansko doba. Od ostalih donatora treba zahvaliti Okvir art galeriji, slastičarnici U prolazu, a potporu je pružilo i Pučko otvoreno učilište Samobor.

I.H.

 

Dodijeljena priznanja najuspješnijim tvrtkama Zagreba i Zagrebačke županije

Nakon provedenog javnog natječaja izabrani i predstavljeni novi Samoborski suveniri

Djeca iz vrtića Grigora Viteza i Izvor okitila božikovine na Trgu

Volonterski centar organizacijom dječje humanitarne predstave oduševio najmlađe Samoborce

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002