19.11.2009.

Na godišnjici bratimljenja DVD-a Molvice i DVD-a Paukovec u pogon puštena nova sirena

Samo da se čim manje čuje

Na godišnjici bratimljenja DVD-a Molvice i DVD-a Paukovec u pogon puštena nova sirena

U Molvicama je 21. studenog 2009. godine održana svečanost povodom godišnjice potpisivanja Povelje bratimljenja DVD-a Molvice i DVD-a Paukovec.

Svečanosti su kao gosti prisustvovali gradonačelnik Krešo Beljak, dogradonačelnik Hrvoje Frankić, predsjednik Jurica Domin, zapovjednik Vladimir Domin, tajnik Boris Bogolin i član Predsjedništva Vatrogasne zajednice grada Samobora Darko Kupres. Uz svečanost bratimljenja, u povijesnicu DVD-a Molvice upisat će se i završetak uređenja radova u prostorijama bivše škole te postavljanje električne sirene.

Svečanost je započela u crkvi u Molvicama, a otvorio ju je predsjednik DVD-a Molvice Vinko Jaklenec. Župnik Josip Karas pozdravio je sudionike svečanosti, rekao da će za godinu dana biti obilježena stogodišnjica gradnje prve crkve na ovom istom mjestu i podijelio blagoslov svim prisutnima.

Gradonačelnik Krešo Beljak uključio je novu električnu sirenu, za koju je sredstva dala Vatrogasna zajednica Grada Samobora a blagoslovio ju je vlč. Josip Karas.

Obilježba godišnjice bratimljenja održana je u novouređenim prostorijama. Gosti su darovali veliko licitarsko s posvetom i košaru poljoprivrednih proizvoda njihova kraja. Domaćini su uručili prigodan album sa slikama svečanosti bratimljenja i prigodnu plaketu. Zapovjednik DVD-a Paukovec Dario Prelec zapovjedniku DVD-a Molvice Daliboru Požgaju uručio je televizor za nove prostorije u kojima će se zadržavati članice i članovi.

Prigodne riječi izrekli su gradonačelnik Krešo Beljak i predsjednik VZG Samobor Jurica Domin, a počasni član DVD–a Molvice Slavko Šoić pozdravio je i izrekao svoju pjesmu o mjestu Molvice, dok je prisutne zabavljao udruženi glazbeni sastav bratimljenih društava.

I.H.

 
19.11.2009.

Samoborski HDZ na tiskovnoj konferenciji prozvao aktualnu vlast za spregu s lokalnim poduzetnicima

Beljak vraća usluge sponzorima kampanje?

Samoborski HDZ na tiskovnoj konferenciji prozvao aktualnu vlast za spregu s lokalnim poduzetnicima

Samoborski HDZ odlučio je prekinuti postizborno razdoblje (relativnog) političkog mira i na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, 19. studenoga, s javnosti podijeliti neka svoja razmišljanja o, kako je rečeno, stvarima koje smatraju neprihvatljivima u radu nove vlasti, a iza čega stoji, smatra predsjednik lokalnog HDZ-a Tomislav Masten, sprega između gradonačelnika Kreše Beljaka i samoborskog poduzetnika Želimira Kodrića.

- Nama je neprihvatljivo da gradonačelnik i nova gradska vlast govore da Grad ne može ništa učiniti povodom presude Upravnog suda, a samim tim, na temelju te presude i rješenja Ministarstva graditeljstva, oko uklanjanja asfaltne baze u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, jer poništavanje lokacijske dozvole za tu asfaltnu bazu zapravo znači da je taj objekt izgrađen nelegalno. Nelegalni objekti nemaju pravo priključka na komunalnu infrastrukturu i javno pitamo gradonačelnika što je poduzeo da se komunalna infrastruktura uskrati onima koji na nju po zakonu nemaju pravo? – rekao je Tomislav Masten i uputio javni poziv gradonačelniku da zatraži od Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, odnosno građevinske inspekcije, uklanjanje asfaltne baze kao nelegalnog objekta.

Također, Masten je medijima podijelio i peticiju mještana Breganskog Sela, koji traže regulaciju prometa teških kamiona iz kamenoloma Škrobotnik, pitajući se zašto je nakon promjene vlasti stala rekonstrukcija tamošnje ceste koja je trebala omogućiti sigurniji promet tim krajem. Odgovor je pronašao u podatku o tome tko je financirao kampanju Kreše Beljaka.

- Prema izvješću Izbornog povjerenstva, navedeno je da je tvrtka Vima Samobor iz Šmidhenove 4 financirala gradonačelniku kampanju s gotovo polovicom ukupnog iznosa, a provjera u sudskom registru trgovačkih društava pokazuje da je vlasnik te firme Želimir Kodrić, ujedno i vlasnik Samoborke, koja ima kamenolom Škrobotnik, te vlasnik tvrtke Hvar koja je vlasnik asfaltne baze. Tako da je jasno zašto Grad "ne može ništa poduzeti" po pitanju asfaltne baze, ni povodom peticije naših sugrađana iz Breganskoga Sela – ustvrdio je Tomislav Masten.

Pogodovanje sponzoru kampanje gradonačelnika Beljaka, Masten vidi i u odluci o smanjenju komunalne naknade za proizvodne djelatnosti. Naime, Masten tvrdi kako je tom odlukom Kodrićevoj Samoborki zaduženje komunalne naknade sa 120 tisuća kuna mjesečno smanjeno na 52 tisuće kuna.

- U doba kada penzionerima dižemo cijenu smeća i kada su cijene smeća u pojedinim dijelovima grada skočile za više od 100%, istovremeno se sponzoru gradonačelnikove kampanje smanjuje komunalna naknada za više od 600 tisuća kuna godišnje! Mislim da to dovoljno govori čime se gradska vlast bavi i na koji način ona vidi upravljanje Gradom Samoborom. Mi smatramo da je to neprihvatljivo i da Grad Samobor nije Grad Samoborke. Samobor mora pomagati samoborskim gospodarstvenicima i to nije sporno, međutim previše je tu podudarnosti i previše je stvari koje se povezuju uvijek s istim ljudima – zaključio je predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten, s čime se složio i njegov zamjenik Boris Makarun, ustvrdivši da se predizborno obećanje HSS-a o pretvaranju gradske uprave u servis građana izrodilo u to da je ona servis ponajviše određenim građanima kojima se daju ustupci i iznad zakonskih mogućnosti.

K.S.

 
19.11.2009.

Samoborski školarci zapalili svijeće u znak sjećanja na tragediju Vukovara

Osvijetlili trg za Vukovar

Samoborski školarci zapalili svijeće u znak sjećanja na tragediju Vukovara

Običaj da se i samoborski školarci paljenjem svijeća na središnjem gradskom trgu prisjete tragedije Vukovara nastavljen je i ove godine. Učenici osnovnih škola Bogumila Tonija i Samobor te Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole, Srednje strukovne škole, kao i Gimnazije A.G. Matoša, na Trgu kralja Tomislava okupili su se u srijedu, 18. studenoga, i zapalili te poredali lampione uz rub ceste koja prolazi Trgom.

U spomen na žrtve obrane Vukovara svijeće su zapalili i predstavnici Grada, predvođeni zamjenikom gradonačelnika Željkom Stancem, a pridružio im se i vukovarski branitelj Nikica Burić – Čokot, koji je silom prilika (kako smo čuli, zbog uganuća noge) 18. godišnjicu tragedije Vukovara dočekao u Samoboru.

K.S.

 
19.11.2009.

Dan sjećanja na žrtve grada heroja Vukovara

Hvala im, slava im!

Dan sjećanja na žrtve grada heroja Vukovara

Prije 18 godina, 18. studenog, branitelji i stanovnici Vukovara u potpunosti su preuzeli križ stvaranja slobodne hrvatske države. Na isti dan na drugom kraju Hrvatske počinjen je masakr nad Hrvatima u Škabrnji.

I ove godine duž Vukovarske ulice u Samoboru zapaljene su svijeće. Prisutnima su se kratko obratili ispred Grada Samobora zamjenici gradonačelnika Hrvoje Frankić i Željko Stanec, ispred organizatora tajnik GO HSS-a Vedran Klačić te Nikica Burić Čokot, za vrijeme obrane Vukovara poznat po nadimku Samoborac.

Najmanje što možemo učiniti na ovaj dan u godini je zapaliti svijeću, vanjski znak sjećanja na njihovu žrtvu i hrabrost, ali i zapaliti plamen ponosa u svom srcu te noćas, za prave heroje, izreći u sebi molitvu zahvale i učiniti da njihova žrtva nije bila uzalud – svojim životom stvarati onakvu Hrvatsku za kakvu su se borili.

Hvala im, slava im!

Martina Glasnović

 

Na godišnjici bratimljenja DVD-a Molvice i DVD-a Paukovec u pogon puštena nova sirena

Samoborski HDZ na tiskovnoj konferenciji prozvao aktualnu vlast za spregu s lokalnim poduzetnicima

Samoborski školarci zapalili svijeće u znak sjećanja na tragediju Vukovara

Dan sjećanja na žrtve grada heroja Vukovara

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002