12.01.2009.

Javno izlaganje o Urbanističkom planu uređenja Stražnik 1

Zaštititi visoko zelenilo

Javno izlaganje o Urbanističkom planu uređenja Stražnik 1

Još jedna u nizu javnih rasprava o urbanističkom planu uređenja pojedinog područja grada održana je 12. siječnja u Gradskoj vijećnici. Ovaj put na redu je bio Stražnik. Za razliku od prethodnih rasprava, ova je prošla s najmanje pitanja i bez polemika. Iako UPU Stražnik 1 pokriva površinu od 8 hektara, riječ je o području u kojem je u GUP-u planirano na 80% površine stanovanje u perivoju, što znači da je planirana veličina parcela minimalno 3000 m2, uz izgrađenost stambene površine na parceli do 400 m2. Po tim osnovama u tom području moguće je izgraditi u produžetku Šenoine ulice oko 17 objekata. Zbog ovih specifičnosti izrađivači plana iz Centra za prostorno planiranje i arhitekturu, Tomislav Dolečki i Zrinka Tadić, rekli su da su napravili i prijedlog parcelacije terena, što nije obveza pri izradi plana.

Ono što je tijekom rasprave bilo naglašeno je potreba zaštite visoke vegetacije, što su preporučili stručnjaci iz konzervatorskog zavoda. Miroslav Ivanščak rekao je da u planu jasno mora biti istaknuta obveza investitora o hortikulturnom uređenju parcele, da se ne bi ponovio sadašnji slučaj da se sve potpuno ogolilo. S tim se složio i Branko Adamek, primijetivši da je stanovnicima tih kuća možda sada lijep pogled na grad, ali da građanima s Trga nije lijep pogled na te kuće. Zbog dugogodišnje nebrige za to područje koje je bilo društveno vlasništvo, većina terena je postala šikara pa je postavljeno i pitanje tko će točno odrediti što je vrijedno zelenilo. Zanimljivo je i da su konzervatori preporučili i zaštitu starog štaglja koji je tamo postojao do II. svjetskog rata, ali su se svi sudionici rasprave složili da obveza njegove restauracija nema smisla, jer se svojim dimenzijama više nikako ne uklapa.

Javni uvid u UPU Stražnik 1 moguć je do 15. siječnja u zgradi Poglavarstva radnim danom od 8 do 15 sati.

M.Š.

 
12.01.2009.

Samoborski HSS-ovci proglašeni najboljima u Zagrebačkoj županiji

Na izbore sa samostalnom strategijom

Samoborski HSS-ovci proglašeni najboljima u Zagrebačkoj županiji

Na redovitoj programskoj skupštini HSS-a Zagrebačke županije, koja je održana u nedjelju 11. siječnja u Vrbovcu, samoborski delegati, njih 26, imali su posebnu priliku za slavlje. Naime, nakon tri godine mukotrpnog rada na izgradnji stranačke infrastrukture, odricanja i djelovanja radi boljitka društvene zajednice u cjelini, stigla je i prva veća nagrada za taj rad. Samoborski HSS-ovci primili su prestižnu nagradu – plaketu namijenjenu najboljoj organizaciji HSS-a, koja je uručena ponosnom predsjedniku organizacije Kreši Beljaku.

- Rezultat je to višegodišnjeg zajedničkog društveno političkog rada cijele naše organizacije, svih 38 ogranaka i svih stranačkih asocijacija, te se zasluge za primitak ovog priznanja ne mogu pripisati jednoj osobi ili samo nekolicini njih – izjavio je Beljak.

- Ovo priznanje mora nam biti motiv da u budućnosti još bolje radimo i da dokažemo sebi i drugima da ovo nije tek naš kratkotrajni "bljesak". Želimo i moramo biti najbolji ne samo unutar naše stranke, već i najbolji u našem Samoboru, a jesmo li na pravom putu pokazat će se već za nekoliko mjeseci na lokalnim izborima. Želimo pobijediti na tim izborima i preuzeti odgovornost za budućnost našega grada i njegovih stanovnika i na taj, najbolji mogući način, pokazati da zaista i jesmo najbolji - završio je Beljak.

Inače, na samoj skupštini čule su se i konkretnije najave čelnika HSS-a Božidara Pankretića i Josipa Friščića o predizbornim koalicijama na županijskoj razini, gdje će vrlo vjerojatno zajednički nastupiti HSS, HDZ i HSU, dok će organizacije HSS-a u lokalnim sredinama, pa tako i u Samoboru, u potpunosti same odlučivati o tome s kim i s kakvim strategijama će nastupiti na izborima.

Marko Tandarić

 

Javno izlaganje o Urbanističkom planu uređenja Stražnik 1

Samoborski HSS-ovci proglašeni najboljima u Zagrebačkoj županiji

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002