19.06.2009.

Donacija štićenicima Mikrodoma samoborskog Crvenog križa

Lionsi ponovno u akciji

Donacija štićenicima Mikrodoma samoborskog Crvenog križa

Članovi samoborskog Lions kluba, predvođeni Ančicom Bošnjak – Praunsperger, prikupili su i predali u prvoj polovini lipnja donaciju štićenicima Mikrodoma u Gajevoj ulici o kojima skrbe djelatnici samoborskog Crvenog križa. Stoga im je na tome zahvalila ravnateljica Crvenog križa u Samoboru Barbara Kos, pozvavši i ostale da se uključe u humanitarne akcije. Ovaj su se put u donaciji Lionsa vrijednoj 5.000 kuna nalazili posteljina, plahte, jastuci, deke, ručnici, kuhinjske krpe i podmetači za kupaonicu.

M.Š.

 
19.06.2009.

80 godina vatrogastva u Otoku Samoborskom

Tradicija vrijedna divljenja

80 godina vatrogastva u Otoku Samoborskom

U nedjelju, 14. lipnja. cijeli je Otok Samoborski bio uključen u svečanost obilježbe 80. godišnjice djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Dva dana prije svečanosti asfaltiran je Trg sv. Nikole, odnosno središte mjesta uz Vatrogasni dom i kapelicu sv. Nikole.

Svečanost je započela prigodnim mimohodom, na čelu kojega su bili mještani u narodnim nošnjama, vatrogasci i mladež 24 DVD-a iz Zagrebačke županije, Krapinsko–zagorske, Grada Zagreba i iz susjedne Republike Slovenije te vatrogasna vozila. Posebno je oduševila konjska zaprega s članicama i članovima DVD-a Bobovica.

Smotru su popratili samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, Josip Novosel, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice, Jurica Domin, predsjednik VZG Samobor, Vladimir Domin ml. zapovjednik VZG Samobor, Boris Bogolin, tajnik VZG Samobor, Alojz Vrbančić, počasni tajnik VZG Samobor, Željko Radovanić, pročelnik Odjela za gospodarstvo Grada Samobora i ostali uzvanici.

Predsjednik DVD-a Otok Marijan Telišman je u prigodnom izvješću podsjetio da je zbog čestih požara u mjestu i izlijevanja rijeke Save i njenih pritoka na inicijativu mještana Otoka 26. kolovoza 1929. godine osnovano u kući gospodina Ljudevita Ivanec Dobrovoljno vatrogasno društvo Otok na čelu predsjednikom Franjom Obranićem, zapovjednikom Ljudevitom Ivancem, zamjenikom zapovjednika Markom Horvatom, tajnikom Tomom Obranićem i blagajnikom Markom Vitkom.

Jurica Domin je uručio je brončane medalje za požrtvovnost Antoniju Kuharu, Danijelu Horvatu, Romanu Vukovinskom, Željku Vitku, Dariju Telišmanu, Davoru Žaleru, Tomislavu Vitku, Tomislavu Žaleru, Goranu Gorišeku, Antoniju Gorišeku, Marijanu Telišmanu i Željku Saueru.

DVD Otok je povodom ove obljetnice primilo priznanje HVZ - Povelju bana Josipa Jelačića VZ Zagrebačke županije, koju je uručio Josip Novosel.

U prigodnom govoru gradonačelnik Beljak čestitao je jubilej, naglasivši da će se o vatrogastvu od sada "razgovarati na jedan drugi način", a u okviru zakonskih obveza. Predsjednik Marijan Telišman je zaslužnim pojedincima, organizacijama, tvrtkama i članovima uručio prigodna priznanja. U popodnevnim je satima, prema tradiciji, održana i vatrogasna zabava.

A.B.

 

Donacija štićenicima Mikrodoma samoborskog Crvenog križa

80 godina vatrogastva u Otoku Samoborskom

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002