03.07.2009.

U Samoboru održan 3. modul Civilne zaštite EU

Za svaki slučaj...

U Samoboru održan 3. modul Civilne zaštite EU

Državna uprava za zaštitu i spašavanje odabrala je Grad Samobor za provedbu tečajeva zapovjednika USAR timova koji se organiziraju pod pokroviteljstvom Europske Unije.

Tako je 1. i 2. srpnja u Samoboru održan 3. modul Civilne zaštite, tečaj na kojem je sudjelovalo 15 predstavnika iz devet zemalja.

Pretpostavka vježbe bila je potres katastrofalnih razmjera, od 8,2 MCS u Samoborskom gorju. Kako je isti prouzročio velike štete u materijalnom smislu i izazvao velike ljudske žrtve, Grad Samobor se u organizaciji evakuacije, traganju za nestalima i zbrinjavanju ugroženih građana i drugo, osim domicilnih snaga, oslonio i na pomoć iz Europske Unije.

Sudionike tečaja primio je gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak, koji im je predstavio trenutno stanje na terenu te ih izvijestio o dosad poduzetim radnjama te utvrđenim posljedicama.

Potom su istima predstavili konkretnije stanje na terenu Željko Radovanić, pročelnik UO za gospodarstvo i poljoprivredu i Mladen Žitković, zapovjednik JVP, te naznačili konkretne potrebe za pružanje adekvatne pomoći, obišavši "postradalo" područje.

Pripadnici USAR timova, utvrdivši planove spašavanja, zatražili od svojih zemalja potrebne snage u ljudstvu, tehnici, potražnim psima i slično te iste desantirali na područje Grada Samobora i uputili na izvršavanje zadaća.

Danas, u sagledavanju cjelokupnog stanja, sve poduzete radnje od instruktora EU ocijenjene su visokom ocjenom te na taj način ulijevaju povjerenje i sigurnost stanovnicima Grada Samobora u eventualnoj nesreći – potresu koji bi se mogao dogoditi. USAR timovi iskazali su se visokom profesionalnošću u obavljanju svojih zadaća te su kao posjetitelji Grada Samobora nesumnjivo i budući ambasadori turističke ponude Grada Samobora u zemljama iz kojih dolaze.

S.S.

 
03.07.2009.

Izvještajna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika

Dom za starije - plan i ove organizacije

Izvještajna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika

Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika 2. je srpnja održalo izvještajnu skupštinsku sjednicu u prostorijama Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje, odnosno Krčme Florijan na Slanom Dolu. Jednoglasno su i brzo prihvaćena izvješća o radu i financiranju unatrag četiri godine, koja je predočio predsjednik dr. Ivica Cvetković, te je donesena programska orijentacija do 2013. godine. Pomoć osobama u stanju socijalne ugroženosti ostaje i dalje jedna od glavnih zadaća ove humanitarne organizacije uz, naglasila je njezina nedavno ponovno potvrđena ravnateljica Barbara Kos, sve više osoba u socijalnoj potrebi, s vrlo niskim primanjima ili bez njih. Crveni križ pomaže i osobama s invaliditetom, djeci roditelja s niskim primanjima, te posebno starijim i nemoćnim osobama. Takvih je trenutno 40-ak, za koje u svome Mikrodomu osigurava i smještaj te kompletnu skrb. Druge, pak, u njihovim domovima obilaze njegovateljice. U toj je orijentaciji i budući novi i veći dom za starije osobe. U zdravstvenom programu nastavit će se s organiziranim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, s posebnim poticajem za mlade da se priključe toj velikoj obitelji humanitaraca. Polovicom prošle godine nastavilo se i s tečajevima prve pomoći za vozače motornih vozila, a u dogledno vrijeme u planu su i takvi tečajevi za zaposlene te posebni tečajevi za članove obitelji, djecu, osobe s invaliditetom i posebno srčane bolesnike, sve prema europskim standardima. U programskoj su orijentaciji i služba traženja, pripreme za djelovanje u elementarnim nepogodama, poticanje i unapređenje rada s mladeži preko razvijanja osjećaja solidarnosti, dobrosusjedske pomoći, humanosti i dobrovoljnosti te provođenje zajedničkih akcija Hrvatskog crvenog križa.

Rad Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika primjernim je ocijenila i predsjednica Županijske organizacije dr. Štefica Kamenarić Filipović procijenivši da se ovako organizirano društvo ne treba bojati nikakvih izazova. Uime novih vlasti skupštinare su pozdravili načelnički zamjenici. Samoborski dogradonačelnik Hrvoje Frankić je kao dobrovoljni darivatelj krvi s više od stotinu akcija "u venama" obećao potporu ovakvom humanitarnom radu i posebno rješavanju protokolarnih stvari. Uime Svete Nedelje govorio je zamjenik ovdašnjeg gradonačelnika Dragutin Vinovrški Pentek, istaknuvši da Gradsko društvo može i dalje računati na svu pomoć iz Svete Nedelje kao i dosad, posebno u poticanju dobrovoljnog davalaštva krvi. Uime Stupnika podršku Crvenom križu dao je zamjenik tamošnjeg načelnika Vladimir Nađi. Čelništvu Gradskog društva na uspješnom je dosadašnjem radu čestitao i član Skupštine Hrvatskog crvenog križa prim.dr. Slavko Lovasić, naglasivši trajnu važnost ove organizacije u društvu, a s nekoliko se riječi svima obratio i vitez i veteran Crvenog križa Hinko Šoić. Službeni su dio na početku i kraju svojim izvanrednim glasovnim mogućnostima začinile mlade aktivistice organizacije Iva i Ana.

Edi Kirschenheuter

 
03.07.2009.

Svetonedeljska Turistička zajednica predstavila prvi turistički promotivni film o Svetoj Nedelji

Četiri minute lokalnog turizma

Svetonedeljska Turistička zajednica predstavila prvi turistički promotivni film o Svetoj Nedelji

Turistička zajednica Svete Nedelje nastavila je svoj planirani slijed promotivno-promidžbenih aktivnosti pa je u srijedu, 1. srpnja, prezentiran i prvi turistički promotivni film o Svetoj Nedelji. U četiri minute filma, kroz atraktivne kadrove prikazane su svetonedeljske kulturno-povijesne znamenitosti, tamošnja šetnica, sportsko-rekreacijsko-ribolovne zone, svetonedeljska narodna nošnja i ostale atrakcije koje predstavljaju Svetu Nedelju kao poželjnu turističku destinaciju.

Produkciju filma radila je tvrtka MediaTravel.tv iz Zagreba, a za potrebe distribucije filma dizajniran je i moderan etui (osmislio samoborski Idea studio) za DVD, pa će se tako za sad predviđenih 1000 primjeraka filma distribuirati zainteresiranima u Uredu Turističke zajednice Svete Nedelje na Trgu Ante Starčevića. U planu je i njegovo postavljanje na web stranice Turističke zajednice, a u međuvremenu ga se može vidjeti na MediaTravel televiziji u B.Net i MaxTV distribuciji svakodnevno slijedeća 4 mjeseca. MediaTravel TV je specijalizirani turistički televizijski kanal dostupan za gledanje u 300.000 hrvatskih kućanstava uz potencijalni auditorij od milijun gledatelja.

Inače, sljedeći projekt u nizu promotivno-promidžbenih aktivnosti Turističke zajednice, nakon nedavno izdane nove brošure koja predstavlja lokalni turizam, predstavljanja u Meridijanima, novodizajnirane web stranice i filma, bit će izdavanje aktualizirane karte Svete Nedelje koja bi trebala biti dovršena tijekom srpnja.

K.S.

 
03.07.2009.

U Poduzetničkom centru Samobor predstavljen Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja

Nezaposlenost strelovito raste

U Poduzetničkom centru Samobor predstavljen Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja

Potpore za zapošljavanje bile su u fokusu predstavljanja Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2009. i 2010. godinu, održanog u prostorijama Poduzetničkog centra. U Bregani su se tako 30. lipnja okupili poduzetnici, obrtnici i radnici kako bi poslušali kakva pomoć im može doći s državne razine u vrijeme recesije. Rukovoditeljica Odsjeka mjera aktivne politike zapošljavanja Područne službe Zagreb Ljiljana Špoljarić za početak je upozorila na statistiku – u odnosu na svibanj prošle godine, ove je u Samoboru zabilježen porast broja nezaposlenih od čak 26%! Na županijskoj razini taj porast se kreće oko 11%, a ni na državnoj razini stvari ne izgledaju ružičasto.

Stoga bi Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja trebao ublažiti taj negativni trend u godinama krize. Fokus je i ovaj put na zaštiti osjetljivih grupa nezaposlenih (poput osoba s invaliditeom, branitelja i obitelji stradalih branitelja, roditelja s četvero i više male djece, žena žrtva nasilja...) te na programima obrazovanja i uključenja u projekte javnog rada.

Tako mjere Nacionalnog programa predviđaju sredstva za prekvalifikaciju i dodatno obrazovanje uz mjesečnu financijsku potporu, pokrivanje troškova obrazovanja, projevoza i zdravstvene zaštite. Što se javnog rada tiče, subvencionirat će se društveno koristan rad koji omogućuje privremeno zapošljavanje nezaposlenih osoba. Ukupno je za potore koje se ostvaruju preko HZZ-a osigurano oko 620 milijuna kuna, bilo izravno ili preko resornih ministarstava.

Sve informacije o potporama za nezaposlene mogu se naći na web stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (www.hzz.hr), putem info telefona 612-6001 ili u samoborskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje.

K.S.

 

U Samoboru održan 3. modul Civilne zaštite EU

Izvještajna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika

Svetonedeljska Turistička zajednica predstavila prvi turistički promotivni film o Svetoj Nedelji

U Poduzetničkom centru Samobor predstavljen Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002