15.05.2009.

Centralni skup Hrvatske narodne stranke na Trgu kralja Tomislava

Za gradonačelnicu kojoj se vjeruje

Centralni skup Hrvatske narodne stranke na Trgu kralja Tomislava

Predzadnjeg dana predizborne kampanje na glavnom gradskom samoborskom trgu okupili su se članovi i pristaše Hrvatske narodne stranke. Pred njih su na binu izašli kandidati na listi za Gradsko vijeće, kao i kandidatkinja stranke za gradonačelnicu Marica Jelenić te kandidati za njezine zamjenike Mladen Guliš i Ivan Horvatinčić.

U kraćem obraćanju okupljenima Marica Jelenić izložila je glavne programske ciljeve za naredno razdoblje, koje kani provesti ukoliko joj birači pruže podršku, uz glavni moto kampanje – gradonačelnica kojoj vjerujemo. Okupljeni su na Trgu mogli prije i poslije govora uživati u svirci samoborskih bendova te u kotlovini koja se dijelila na štandovima.

M.Š.

 
15.05.2009.

Koalicija DSŽ, LH i SRP predstavili kandidate na izborima u Zagrebačkoj županiji i Gradu Samoboru

Zalaganje za malo gospodarstvo i obrtništvo

Koalicija DSŽ, LH i SRP predstavili kandidate na izborima u Zagrebačkoj županiji i Gradu Samoboru

Listu broj 2 na predstojećim lokalnim izborima za skupštinu Zagrebačke županije čini koalicija Demokratske stranke žena (DSŽ), Ljevice Hrvatske (LH) i Socijalističke radničke partije. Nositelj liste je Franjo Golenko, koji se sa suradnicima i predstavio na konferenciji za novinare u Samoboru. Nakon što je uvodno istaknuo da je lista spoj mladosti i iskustva, visokoobrazovanih ljudi, radnika i žena, tj. osoba lijeve provenijencije bliske radnim ljudima, Golenko je naglasio da im je cilj postići veći utjecaj lokalne zajednice u gospodarstvu. Da bi se osnažilo malo gospodarstvo i obrtništvo ova koalicija predlaže mjere za njihovo rasterećenje, kako bi se potom došlo do otvaranja novih radnih mjesta. Smatraju da bi cilj prvo trebao biti u svakom mjesnom odboru putem poticaja imati barem jednu radionicu ili poduzeće, jer se s uređenjem nogostupa i cesta može pričekati. Nositelj liste koalicije DSŽ-LH-SRP Franjo Golenko istaknuo je i kako im je cilj besplatno obrazovanje i zdravstvena zaštita građana te dostojanstven život umirovljenika, što bi značilo i mirovine za sve građane starije od 65 godina.

Predsjednica Demokratske stranke žena Maja-Marija Jelinčić istaknula je, pak, da stranka prvi put izlazi na izbore u Zagrebačkoj županiji, a da joj je cilj što više žena u politici, jer se u dosadašnjoj praksi pokazalo kako žene nisu sklone korupciji i kriminalu. Predlaže da gradovi i županije budu vlasnici pogona u kojima bi radile žene, koje su prve žrtve otkaza. Između ostalog, koalicija se zalaže i za povećanje naknada za civilne invalide, proširenje kapaciteta vrtića, škola i domova umirovljenika.

Šesti na listi koalicije na izborima za skupštinu Zagrebačke županije Velimir Kruškovnjak rekao je i kako poslodavci postavljaju nemoguća pitanja ženama kada se radi o trudnoći i rodiljnom dopustu. Istaknuo je i da su škole u županiji u kataklizmičkom stanju, jer nedostaju stručni kadrovi i didaktička oprema, iako se na razini cijele države forsira slogan da trebamo postati društvo znanja.

Ujedno je na pressici predstavljena i lista SRP-a na izborima za Gradsko vijeće Grada Samobora. To je lista broj 8, čiji je nositelj Franjo Golenko.

M.Š.

 
15.05.2009.

U Rakitju otvorena nova zgrada budućeg zdravstvenog centra

900 kvadrata zdravlja

U Rakitju otvorena nova zgrada budućeg zdravstvenog centra

Novoizgrađena zgrada budućeg zdravstvenog centra u Rakitju svečano je 11. svibnja otvorena u nazočnosti župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i gradonačelnika Svete Nedelje Drage Prahina i njihovih suradnika, mještana, gostiju, drugih uzvanika i predstavnika brojnih medija.

Riječ je o 905 četvornih metara prostora za ordinacije i ostale prateće sadržaje, od kojih će najprije profunkcionirati ginekološka i pedijatrijska ordinacija. U sklopu Zavoda za javno zdravstvo u ovom će prostoru biti otvoren i mikrobiološki laboratorij pa Svetonedeljčani napokon laboratorijske pretrage neće više morati obavljati u susjednom Samoboru, već na svom području. U novoj će ambulanti biti smještena i ljekarna, a u skoroj budućnosti otvorit će se i po dvije ordinacije opće-obiteljske medicine te stomatologije.

Grad Sveta Nedelja je u izgradnju ovog zdravstvenog centra dosad uložio oko 8 milijuna kuna, uz županijska 3 i pol milijuna. Ukupno će, kad se zaokruži investicijska priča i dosad uloženome pribroji otkupljeno zemljište i slično, za podizanje zdravstvenog standarda svoga stanovništva uložitioko 12 milijuna kuna. No, to najvjerojatnije nije sve, jer sadašnji gradonačelnik Drago Prahin intenzivno razmišlja i o uspostavljanju službe Hitne medicinske pomoći u novoj ambulanti.

- U skladu s mojim načinom promišljanja da započeto ne ostavimo za neka bolja vremena, već uz maksimalna odricanja dovršimo čim prije, i ovaj smo objekt, eto, unatoč krizi i recesiji, završili na sličan način - rekao je Prahin podsjetivši da je prvotno bilo u planu dovršenje tek trećine planiranoga.

- Standardi primijenjeni u ovoj izgradnji daleko su viši od uobičajenih - napomenuo je pri otvorenju resorni županijski pročelnik Davorin Gajnik.

Uza spomenute, otvorenju je nazočio i dožupan Rudolf Vujević, član sadašnjeg Gradskog poglavarstva Dragutin Vinovrški Pentek, bivša županijska vijećnica i ponovno kandidatkinja za Županijsku skupštinu Željka Šabarić, nekoliko donedavnih gradskih vijećnika i novih vijećničkih kandidata i drugi. U uvodnom dijelu programa nastupio je KUD Zvonko Lenard Pikić iz Rakitja, a svi su na kraju pomno razgledali novoizgrađeni objekt, opremljen i sigurnosnom video zaštitom, dječjim igralištem, parkiralištem...

www.radiosvn.com

 
15.05.2009.

Kandidati HSLS-a na predstojećim izborima predstavili su se na skupu na glavnom Trgu

I Filipec je zapjevao s Gopcem

Kandidati HSLS-a na predstojećim izborima predstavili su se na skupu na glavnom Trgu

Kulminacija predizbornih aktivnosti samoborskog HSLS-a bila je 12. svibnja. U večernjim satima članovi ove stranke okupili su se na središnjem skupu na Trgu kralja Tomislava, gdje su se predstavili i kandidati na predstojećim izborima. U ležernijem tonu voditelj Pjer Žardin prvo je predstavio kandidata za gradonačelnika i aktualnog samoborskog gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca, a potom i kandidate za njegove zamjenike Tatjanu Milek i Rolanda Gajšaka, da bi na kraju na pozornicu izašli svi kandidati s liste za Gradsko vijeće. Glavne niti vodilje programa i predstojećeg rada izrekli su, uz Antuna Dubravka Filipca, Linda Rossini Gajšak, Ivan Vlainić i Nikica Burić Čokot. Sve je potom začinjeno koncertom Psihomodo popa, na čiju su glazbu mnogi zaplesali, a na poziv Davora Gopca na pozornici je zapjevao i gradonačelnik Filipec, i to već legendarnu Ja volim samo sebe.

M.Š.

 
15.05.2009.

Startala prodaja domaćeg voća na seljačkoj tržnici

Jagode po prigodnoj cijeni

Startala prodaja domaćeg voća na seljačkoj tržnici

Samoborsko Gradsko poglavarstvo prihvatilo je prijedlog o održavanju Seljačke tržnice, a svečano otvorenje bilo je 12. svibnja. Štandovi su postavljeni na Trgu kralja Tomislava uz Kleščićevu ulicu, a jedan u samoj Kleščićevoj i na njima će građani po prigodnim cijenama moći kupiti domaće proizvode. Na početku su to jagode domaćih, samoborskih proizvođača.

M.Š.

 
15.05.2009.

Predsjednik SDP-a dao podršku samoborskim kandidatima na izborima

Podršku dao i Zoran Milanović

Predsjednik SDP-a dao podršku samoborskim kandidatima na izborima

Gotovo svakodnevno samoborski SDP-ovci nalaze se na Trgu kralja Tomislava, na kojem dijeljenjem promidžbenih materijala i razgovorom s građanima ukazuju što su osnove njihova programa. No, 11. svibnja bio je poseban dan, jer je na samoborski Trg stigao i predsjednik SDP-a Zoran Milanović kako bi dao podršku samoborskim kandidatima na izborima – kandidatu za gradonačelnika Željku Žarku, zamjenicima Tomislavu Pađanu i Branimiru Šiljku, kao i kandidatima na listi za Gradsko vijeće.

M.Š.

 
15.05.2009.

Sveta Nedelja početkom svibnja postala županijsko europsko središte

EU tjedan u najmlađem gradu

Sveta Nedelja početkom svibnja postala županijsko europsko središte

Od 5. do 9. svibnja Sveta Nedelja je bila domaćin Europskom tjednu u Zagrebačkoj županiji. Prvoga se dana program sastojao od edukativne škole biciklizma u organizaciji Biciklističkog kluba Sveta Nedelja, u kojoj su sudjelovali đaci svetonedeljske škole. U rano poslijepodne tridesetak malih i velikih biciklista krenulo je u pratnji policije s Trga Ante Starčevića na organiziranu kružnu vožnju preko Jagnjić Dola i Adrenalinskog parka, uz kapelu svete Marije Magdalene te jezera u Kerestincu, Rakitju, Orešju i Strmcu. Cilj im je ponovno bio na središnjem gradskom trgu.

Dan poslije je u sklopu ove obilježbe u Hoto centru održana izvrsno pripremljena kreativna radionica za djecu Dječjeg vrtića Slavuj pod nazivom Jučer, danas – sutra Europa, u kojoj je sudjelovalo stotinjak mališana okušavajući se u izrezivanju i lijepljenju papira, crtanju, bojanju, pa sve do stolarskih i drugih majstorskih vještina. Istog dana poslijepodne je na središnjem gradskom trgu održan edukativni kviz u kojem su sudjelovali učenici Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole iz Samobora te Osnovne škole Sveta Nedelja. Poslijepodnevni je program završio nastupom Maje Šuput, koja je dočekana s oduševljenjem.

Trećega dana EU tjedan je ponudio poljoprivredna predavanja. Okupljene je o dohodovnim mogućnostima poljoprivrede na području Svete Nedelje i Samobora informirao viši stručni savjetnik za poljoprivredu Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu Robert Črep. Istog dana navečer je, kao dio programa Euro tjedna, u strmečkom domu odigrana predstava Gradskog kazališta Jastrebarsko Kidaj od svoje žene, a dan poslije na programu je bio još jedan koncert pod nazivom Glazbom kroz Europu. Održan je u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Svetoj Nedelji, a nastupili su klasičari iz Gudačkog kvarteta Cadenza.

EU tjedan je završio na sam Dan Europe kulturno-umjetničkim programom na glavnom svetonedeljskom trgu uz prezentaciju domaćih tradicionalnih jela i suvenira i podjelu materijala o Europskoj Uniji, a sudjelovali su domaći i gostujući KUD-ovi i ansambli.

Organizatori EU tjedna bili su Zagrebačka županija, Grad Sveta Nedelja te Turistička zajednica i Zajednica KUD-ova našega grada.

Edi Kirschenheuter – www.radiosvn.com

Svečana sjednica

Središnji događaj županijskog EU tjedna u Svetoj Nedelji bila je svečana sjednica Savjeta za europske integracije Zagrebačke županije, održana 8. svibnja u podne u svetonedeljskoj vijećnici, kojoj je domaćin bio svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin, a predsjedao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Nazočni su bili i dožupan Rudolf Vujević, donedavna dopredsjednica Županijske skupštine Marija Ledinski Anić, donedavna županijska vijećnica Željka Šabarić i član svetonedeljskog Poglavarstva Dragutin Vinovrški Pentek.

Župan Kožić je istaknuo kako je ovo osma obilježba Dana Europe, svake godine u drugom gradu, a cilj joj je upoznavanje stanovništva s euro integracijama, te je dodao da je Zagrebčka županija prva od svih hrvatskih županija još 2006. godine potpisala Deklaraciju europskih regija za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, a lani je pristupila Institutu regija Europe.

Na kraju sjednice priređen je koncert klasične glazbe Dua Corde - mandolinista Josipa Oreškovića i gitarista Ambrozija Puškarića.

 
15.05.2009.

Samoborski HSLS-ovci pripremili Dječji dan u Južnom naselju

Igre, karaoke i zabava

Samoborski HSLS-ovci pripremili Dječji dan u Južnom naselju

Samoborski HSLS-ovci u tijeku izborne kampanje nisu zaboravili niti one najmlađe i njihove roditelje. U parku u Južnom naselju uz Samoborček pripremili su 9. svibnja mali happening na kojem su djeca mogla sudjelovati u karaokama, igrati mini košarku, mali nogomet ili jahati ponije. S djecom i njihovim roditeljima družili su se HSLS-ovi kandidati na predstojećim izborima – kandidat za gradonačelnika Antun Dubravko Filipec, kandidati za njegove zamjenike Tatjana Milek i Roland Gajšak te kandidati na listi za Gradsko vijeće.

M.Š.

 
15.05.2009.

Akcija Foruma žena SDP-a Sveta Nedelja – Ususret Majčinom danu

Na kavi s Romanom

Akcija Foruma žena SDP-a Sveta Nedelja – Ususret Majčinom danu

Povodom 10. svibnja - Majčinog dana i 15. svibnja - Međunarodnog dana obitelji, Forum žena SDP-a Svete Nedjelje organizirao je poklanjanje sadnica cvijeća i licitarskih srca u Hoto Centru Sveta Nedelja.

Majčin dan posvećen je svim majkama, tradicionalno se obilježava drugu nedjelju u mjesecu svibnju, dok je 15. svibnja Dan obitelji, dan kojim Ujedinjeni narodi podsjećaju na važnost i vrijednost obitelji u životu svakog pojedinca i društva općenito.

Uz članice Foruma žena SDP-a i njihov štand s besplatnim cvijećem, građanke i građani mogli su se družiti na kavi s kandidatkinjom za gradonačelnicu koalicije SDP-HSU Svete Nedelje Romanom Semenić, kandidatima za zamjenike gradonačelnice, Miroslavom Kovačem i Vesnom Kanceljak te ostalim prisutnim vijećničkim koalicijskim kandidatima.

S.S.

 

Centralni skup Hrvatske narodne stranke na Trgu kralja Tomislava

Koalicija DSŽ, LH i SRP predstavili kandidate na izborima u Zagrebačkoj županiji i Gradu Samoboru

U Rakitju otvorena nova zgrada budućeg zdravstvenog centra

Kandidati HSLS-a na predstojećim izborima predstavili su se na skupu na glavnom Trgu

Startala prodaja domaćeg voća na seljačkoj tržnici

Predsjednik SDP-a dao podršku samoborskim kandidatima na izborima

Sveta Nedelja početkom svibnja postala županijsko europsko središte

Samoborski HSLS-ovci pripremili Dječji dan u Južnom naselju

Akcija Foruma žena SDP-a Sveta Nedelja – Ususret Majčinom danu

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002