02.10.2009.

Predstavnici Mjesnog odbora kardinal Franjo Kuharić došli do gradonačelnika nakon primitka rješenja o ukidanju dozvole za asfaltnu bazu

Mjesni odbor dočekao poništenje lokacijske dozvole

Predstavnici Mjesnog odbora kardinal Franjo Kuharić došli do gradonačelnika nakon primitka rješenja o ukidanju dozvole za asfaltnu bazu

U Mjesni odbor kardinal Franjo Kuharić stiglo je rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kojim se, na temelju presude Upravnog suda (kojem se žalio ovaj Mjesni odbor), poništava lokacijska dozvola Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji, Službe za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko - pravne poslove ispostave Samobor, za izgradnju pogona za proizvodnju asfalta u Samoboru te je predmet vraćen tijelu prvog stupnja. Po primitku ovog rješenja petero članova ovog mjesnog odbora i zainteresirani građani, predvođeni zamjenikom predsjednika Damirom Novoselom, došli su do samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka pitajući što će Grad poduzeti nakon ovog rješenja. Predstavnici mjesnog odbora pitali su tko je od službenika mogao izdati dozvolu za gradnju asfaltne baze i kršio zakon na štetu stanovnika i grada. Predlagali su da Energo Metan odmah prekine isporuku plina asfaltnoj bazi, jer objekt ne posjeduje pravovaljanu dozvolu te zatražili i pisani dokument tko se tome protivi. Požalili su se i na kamionski promet kroz Ulicu Nikole Šubića Zrinskog te izrazili spremnost na iskazivanje građanskog neposluha.

Gradonačelnik Krešo Beljak odgovorio je da mu je i dio obitelj vezan uz to područje, ali da on kao gradonačelnik nema puno mogućnosti za intervenciju zbog postupaka koji su se događali u prošlosti jer, da je to bilo moguće, onda bi i prethodna garnitura zatvorila asfaltnu bazu, napomenuvši da građanima ne želi davati lažna obećanja u područjima u kojima nema ingerencije. To znači da Grad nema ingerencije za uklanjanje baze, jer to može napraviti samo nadležno ministarstvo. Gradonačelnik Beljak je rekao da je ideju o prestanku isporuke plina već mogao provesti i bivši gradonačelnik Filipec, ali da se s time nije složio drugi partner u Energo Metanu - Monter strojarske montaže. Dodao je da bi se time otvorio problem i ostalim subjektima na tom području. Beljak je čestitao mjesnom odboru što je uspio poništiti dozvolu i rekao da će stati uz njih i uz građane, no ponovio je da Grad sada više nema ovlasti promijeniti situaciju, jer nije ni izdao dozvolu. Podsjetio je da je do ove situacije došlo u prijašnjim sazivima Gradskog vijeća kada je podržan Generalni urbanistički plan, koji je tu predvidio radnu zonu pa se u njoj nalaze i klaonica, Kemika i ostali poslovni subjekti.

Budući da će se Samoborka sigurno žaliti na pristiglo rješenje, što odgađa izvršenje, gradonačelnik je rekao da će se do rješenja nastojati doći i razgovorom sa Samoborkom kako bi se ugradili filteri i regulirala zaštita od buke nakon obavljenih mjerenja, dok bi se kamionski promet regulirao na način koji će najmanje smetati građanima, postavljanjem zaštitnih barijera ili zatvaranjem dijela ulice za kamionski promet.

Mato Šipuš

 
02.10.2009.

Izborna skupština Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata

Stranka u usponu

Izborna skupština Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata

Mladen Guliš i u narednom će razdoblju predvoditi samoborsku podružnicu Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, budući da je na izbornoj skupštini 28. rujna dobio povjerenje izaslanika u odnosu na protukandidata Zorana Kunšteka. Za tajnicu je ponovno izabrana Martina Tkalec, dok su potpredsjednici podružnice postali Anamarija Karamatić i Danijel Kalaica, dobivši više glasova od Zlatka Korenčića. Od 17 kandidiranih, povjerenje članova za novo Predsjedništvo samoborskog HNS-a dobili su Danijel Cikojević, Mladen Garašić, Darko Glückselig, Marica Jelenić, Sanja Kozlina, Stjepan Kralj, Ivica Kumerički, Stajka Mikulčić, Vanja Rađenović - Fijan, Željko Razum, Denis Štulec, Ivica Vlahović i Sanja Zaradić. Uz njih, automatizmom u Predsjedništvo ulaze predsjednik, potpredsjednici i tajnica podružnice te predsjednica kluba vijećnika u Gradskom vijeću (također Martina Tkalec). Na ovoj skupštini izabran je novi nadzorni odbor te izaslanici za sabor stranke i za Županijsku skupštinu.

Kao prioritete u novom predsjedničkom mandatu Mladen Guliš istaknuo je rad na dovršenju stranačke infrastrukture te osnivanje ogranaka u sva 43 mjesna odbora, kao što je napisano u Statutu podružnice. Drugi prioriret bit će uspostavljanje kriterija i sustava kandidiranja unutar podružnice, što podrazumijeva da se sve buduće izborne liste za lokalne izbore sastavljaju na terenu na temelju rada i ukupnog djelovanja u stranci. Treći prioritet je uspostava jedinstva stranke i jedinstvenog nastupa kako se ne bi događale greške da se povlače odluke koje su već usvojene na nadležnim stranačkim tijelima. Guliš je rekao i kako se više na sjednicama Predsjedništva niti jedna bitna tema neće otvarati i odmah donositi zaključci u roku dva sata. Kao četvrti prioritet u novom mandatu naglasio je da više niti jedan član podružnice ne smije biti uteg stranci, ali isto tako da niti jedan član ne smije biti ostavljen sam na vjetometini života u teškim trenucima. Zaključio je svoje obraćanje riječima da želi nastaviti uzlazni trend i dovesti stranku u poziciju prve i najjače u Samoboru.

U izvješću o radu u razdoblju od prethodne skupštine Guliš je istaknuo da je podružnica organizacijski rasla, a podsjetio je na tijek i rezultate izbora rekavši da su postigli odličan uspjeh – i stranka na listi za Gradsko vijeće s pet vijećnika i kandidatkinja za gradonačelnicu Marica Jelenić, kojoj je nedostajalo samo 264 glasa da uđe u drugi krug. Podsjetio je da je stranka u cijelosti odradila cijeli mandat s koalicijskim partnerima HDZ-om i HSLS-om, a da je nakon ovogodišnjih lokalnih izbora stranka ušla u koaliciju s HSS-om i SDP-om.

Na skupštini su pozdrave i čestitke stoga uputili sadašnji koalicijski partneri, predsjednik samoborskog HSS-a i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, predsjednik SDP-a Grada Samobora i predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, kao i nekadašnji koalicijski partneri – predsjednici samoborskog HDZ-a i HSLS-a Tomislav Masten i Roland Gajšak. Čestitke su uputili i predsjednica svetonedeljskog HNS-a Sandra Starjački i predsjednik županijske organizacije stranke Josip Jambrač.

Na izbornoj skupštini odana je počast jednom od osnivača samoborske podružnice dr. Zvonimiru Garašiću te osnivačici i prvoj predsjednici HNS-a Savki Dabčević – Kučar.

Mato Šipuš

 

Predstavnici Mjesnog odbora kardinal Franjo Kuharić došli do gradonačelnika nakon primitka rješenja o ukidanju dozvole za asfaltnu bazu

Izborna skupština Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002