14.12.2009.

Na Trgu kralja Tomislava otvoren Božićni sajam

Prigodna prodaja do 24. prosinca

Na Trgu kralja Tomislava otvoren Božićni sajam

Iako prohladno vrijeme i sitna kiša nisu išli na ruke organizatorima, samoborski Božićni sajam na Trgu kralja Tomislava 12. prosinca ipak je svečano otvoren. Okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, u čijoj su pratnji bili i pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić te stručni suradnik u tom odjelu Igor Jaić Krasnik. Na sajmu u 10 drvenih kućica svaki dan od 10 do 19 sati svoje proizvode predstavlja 21 izlagač, i to sve do 24. prosinca. Interes je bio i veći, osobito izlagača iz Zagreba, ali zbog manjka prostora morali su biti odbijeni. Tako okosnicu sajma čine dobro poznati samoborski proizvođači, kao što su medičari, tradicionalni obrti, vinari, proizvođači rakija, mesni prerađivači, proizvođači nakita, umjetnici, proizvođači suvenira, konditorskih proizvoda i kolača, a sudjeluju i učenici Osnovne škole Samobor. Najzanimljiviji dan, prema najavama organizatora iz PCS-a, samoborske Turističke zajednice i Odjela za gospodarstvo i financije, bit će četvrtak, 24. prosinca, na sam Badnjak, za kada je najavljen dolazak Djeda Božićnjaka s punom vrećom slatkiša.

Otvorenje sajma svojim su nastupom učinile posebnim Singrlice, kojima ni kiša, ni vjetar, a niti temperatura oko nule nisu mogli ništa. Čak i kad je matrica malo zaštekala djevojke se nisu dale smesti, već su nastavile a capella, što je predstavljalo poseban ugođaj, a promrzlim posjetiteljima, promatračima i prodavačima uljepšalo dan.

M.Š.

 
14.12.2009.

Završila škola za vatrogasce VZ Samobora

Zaslužili diplome

Završila škola za vatrogasce VZ Samobora

Vatrogasna zajednica grada Samobora brine i o osposobljavanju članova dobrovoljnih vatrogasnih društava. U 2009. godini je planirano osposobljavanje za vatrogasna zvanja vatrogasac, dočasnik i specijalističko osposobljavanje za strojara.

U studenome i prosincu organizirano je osposobljavanje za zvanje vatrogasac, koje je s uspjehom završilo 5 djevojaka i 19 muškaraca iz DVD-a Samobor, Bregana, Rude, Bobovica, Klokočevec, Otok i Molvice.

Na svečanosti održanoj 8. prosinca u Vatrogasnom domu Samobor diplome vatrogascima je u nazočnosti predstavnika DVD-a i predavača uručio predsjednik Zajednice Jurica Domin.

B.B.

Fotografija: Robert Bogolin

 
14.12.2009.

Članovi Speleološkog kluba Samobor predstavili svoje aktivnosti u minuloj godini

Na kraju i Medjame bez krame

Članovi Speleološkog kluba Samobor predstavili svoje aktivnosti u minuloj godini

Članovi Speleološkog kluba Samobor 9. prosinca su u prostorijama Gradske knjižnice u Samoboru predstavili javnosti dio svojih aktivnosti koje su se odvijale tijekom 2009. godine. Prisutne je uvodno pozdravio predsjednik kluba Ilija Rašić te je najavio program koji se sastojao od prezentacija i filmova.

Speleoronilačku aktivnost predstavio je Robert Baković. Prisutni su vidjeli prizore speleoronilačke ekspedicije i istraživanja u izvorima oko Ogulina, Cetine i Slunja. Istraživanja su obavljena u suradnji sa SO HPD Željezničar i Hrvatskim biospeleološkim društvom. Jedan od značajnijih rezultata je istraživanje trenutno najduljeg potopljenog speleološkog sustava Hrvatske na obali jezera Sabljaci kraj Ogulina, dugog 1170 m. Kao efektna ilustracija ovih istraživanja poslužio je prikazani film Vedrana Jalžića.

Domagoj Tomašković predstavio je rad Kluba na istraživanju spilja i jama koje će biti potopljene ili su ugrožene izgradnjom brane Lešće na rijeci Dobri. U drugom dijelu prikazao je nacrte i slike s međunarodne speleološke ekspedicije u BiH, tijekom koje je istraživana Spilja na izvoru Mokrinjske Miljacke. S duljinom od 6905 m to je u ovom trenutku najdulja spilja susjedne države. Susret je završio projekcijom filma Medjame bez krame, autora Krešmira Motočića, kojeg možete pogledati i na web stranicama SK Samobor (link: http://www.speleo-klub-samobor.hr/aktivnosti.htm)). Film je dio eko-kampanje koju SKS ostvaruje u suradnji s Planinarsko-ekološkom sekcijom HPD Zagreb-Matica, a snimljen je nakon čišćenja ovog zanimljivog krškog fenomena kraj Dubrave Samoborske. Ove je godine bio u službenoj konkurenciji na Eco Film festivalu u Sisku.

Nenad Buzjak

Fotografije: K. Motočić i P. Kovač Konrad

 
14.12.2009.

Potpisivanjem Povelje gradonačelnika o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava

Samobor među gradovima potpisnicima povelje

Potpisivanjem Povelje gradonačelnika o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić potpisao je u ime Grada Samobora Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom. Povelju je 10. prosinca potpisalo još tridesetak gradonačelnika na Međunarodni dan ljudskih prava. Otklanjanje arhitektonskih barijera jedan je od osnovnih preduvjeta za pristup osoba s invaliditetom javnim prostorima, uslugama i informacijama. Bez pristupačnih javnih institucija, kao što su bolnice, škole, poštanski uredi, banke, trgovački centri, sportski objekti i ostali sadržaji, osobama s invaliditetom narušena su njihova osnovna ljudska prava na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, rad i ravnopravno sudjelovanje u svakodnevnom životu. Naglašeno je to na svečanosti, a Grad Samobor je već i prije potpisivanja povelje poveo skrb o pitanjima pristupačnosti osobama s invaliditetom, za što je dobio i pohvale na nedavnom sastanku gradskih čelnika s predstavnicima Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje.

Inače, inicijativu za potpisivanje povelje pokrenuli su Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Udruga gradova.

- Osiguravanje pristupačnosti kroz izgradnju kosina ili osiguravanje zvučnih signala za slijepe osobe ili pak vizualnih za gluhe i taktilnih za gluhoslijepe, za osobe s invaliditetom znači - uključivanje u društvo. Elementi pristupačnosti su i oni sitni detalji koji osobama s tim vrstama oštećenja omogućuju kretanje ne samo po ulicama, korištenje javnog prijevoza, nego i unutar zgrada. Tako prilagođeno okruženje olakšat će život i starijim osobama, koje se teško kreću ili im slabe osjetila, roditeljima s djecom, ali i svima onima kojima je zbog raznih privremenih zdravstvenih teškoća otežano kretanje – naglasila je na svečanosti potpisivanja pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

- Za ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvenom životu zajednice iznimno je važna iskazana spremnost gradova da doprinesu otklanjanju bilo arhitektonskih, bilo komunikacijskih barijera, s kojima se još uvijek suočavaju osobe s invaliditetom. Potrebno je uvažavati zahtjeve za univerzalnim dizajnom i razvijati svijest da društvo mora ukloniti sve prepreke koje onemogućavaju osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju pravo na izbor – upozorio je Alessandro Fracassetti, zamjenik stalnog predstavnika UNDP-a u Hrvatskoj.

- Upravo mi, gradonačelnici, svjesni smo da je na nama odgovornost pružiti našim građanima kvalitetne uvjete života u lokalnoj sredini i da upravo lokalna, najniža razina vlasti može najbolje i najučinkovitije odgovoriti na potrebe zajednice. Uspješno upravljanje gradovima podrazumijeva ostvarivanje jednakih uvjeta za sve građane – izjavio je u ime Udruge gradova gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Namjera organizatora je da svi gradovi u Republici Hrvatskoj potpišu Povelju do 30. travnja 2010., kada se obilježava treća obljetnica hrvatskog potpisivanja Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom. Povelju su u Zagrebu potpisali gradonačelnici iz pet hrvatskih županija: Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te Grada Čakovca.

M.Š.

 

Na Trgu kralja Tomislava otvoren Božićni sajam

Završila škola za vatrogasce VZ Samobora

Članovi Speleološkog kluba Samobor predstavili svoje aktivnosti u minuloj godini

Potpisivanjem Povelje gradonačelnika o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002