25.06.2009.

Obilježeno 100 godina djelovanja DVD Bregana

Stigli brojni gosti i novi kombi

Obilježeno 100 godina djelovanja DVD Bregana

U Bregani je 21. lipnja organizirana svečanost u povodu 100. godišnjice djelovanja DVD Bregana. Svečanost je započela Limena glazba DVD-a Gornji Desinec prigodnim koncertom da bi potom tradicionalni mimohod vatrogasaca i vatrogasne tehnike prošao središtem Bregane do igrališta Osnovne škole Milana Langa. Zapovjednik DVD Bregana Jura Matijaščić predao je izvještaj pokrovitelju proslave, gradonačelniku Krešimiru Beljak.

Na svečanoj pozornici uz gradonačelnika bili su i njegovi zamjenici Stanec i Frankić, pročelnik Odjela za gospodarstvo Željko Radovanić, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Vladimir Domin, tajnik VZG Samobor Boris Bogolin, počasni tajnik Alojz Vrbančić, zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković, predstavnici Mjesnih odbora Bregana, Podvrh, Mala i Velika Jazbina i Lug te predstavnici sponzora.

U svečanoj povorci su sudjelovali članovi DVD–a VZG Samobor: DVD Samobor, Rude, Galgovo, Bobovica, Vrbovec, Molvice, Gornja Vas, Grdanjci, Pavučnjak , Petkov Breg, Klokočevec, Veliki Lipovec, Otok, Chromos te VZG Sveta Nedjelja: DVD Sveta Nedjelja, Strmec i Rakitje. Sudjelovali su i predstavnici DVD-a Brdovec, Dubravica, Zdenci, Ključ, Drenje, Buševec, Kuče, Jastrebarsko, Gornji Desinec i PGD Obrežja te bratimljenog PGD Brestanica iz Slovenije.

Za taj svečani dan nabavljen novi vatrogasni kombi Renault čije ključeve je zapovjedniku Juri Matijaščiću uručio gradonačelnik, a vozilo je blagoslovio župnik župe Lug Samoborski Damir Bačun. Prigodnim riječima svečanost je otvorio predsjednik Vladimir Hribar, a o povijesnom putu Društva je izvijestila tajnica Irena Trkeš. Hrvatska vatrogasna zajednica je dodijelila najviše priznanje Povelju Mirka Kolarića, a VZG Samobor posebno priznanje. Članovi DVD–a primili su vatrogasna odlikovanja Hrvatske vatrogasne zajednice: medalju za posebne zasluge Juro Matijaščić te zlatnu medalju Zvonko Trkeš. Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije je odlikovala srebrnim vatrogasnim medaljama Borisa Kišičeka, Marijana Radovanića, Dubravka Matijaščića i Ivicu Husta, a Vatrogasna zajednica grada Samobora je odlikovala brončanim vatrogasnim medaljama Željka Mahovića, Renatu Gredelj, Vladimira Šipraka, Davora Tušina, Renatu Hribar, Vladmira Vapnara, Davora Jandrećića, Ivicu Petrića, Irenu Trkeš, Željku Lojinu i Hrvoja Kovačića.

Gosti su darovali prigodne poklone sa posvetom 100. obljetnice, a domaćini su uručili prigodna obilježja zaslužnim pojedincima i organizacijama. Uz glazbu brojni gosti i mještani su se zabavili duboko u noć.

A. Bogolin

 
25.06.2009.

U Samoboru obilježen Dan državnosti

Hvala junacima

U Samoboru obilježen Dan državnosti

Samobor je prigodnom svečanošću, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježio 18. obljetnicu saborske odluke o uspostavi hrvatske državnosti. U Parku domovinske zahvalnosti okupila su se brojna izaslanstva – udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ureda za obranu, policijske postaje i vatrogasaca, političkih stranaka, Matice hrvatske i ostalih civilnih udruga s područja Samobora, predstavnici samoborskih škola te izaslanstvo Grada Samobora predvođeno gradonačelnikom Krešom Beljakom i predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Žarkom. Okupili su se i članovi obitelji i rodbina te prijatelji poginulih braniteljima, kojima je na početku odana počast himnom i minutom šutnje. U prigodnom programu, u kojem su pročitana i imena poginulih samoborskih i svetonedeljskih branitelja, sudjelovali su članovi samoborske Matice hrvatske – Vanda Bartulica, Ranka Novosel, Ljubica Šego i Ivan Šoić te članovi Hrvatskog pjevačkog društva Jeka i crkvenog zbora župne crkve svete Anastazije, a molitvu i blagoslov udijelio je samoborski župnik, vlč. Vlado Bogdan.

Prigodne riječi izrekli su Velimir Prosoli u ime koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i gradonačelnik Krešo Beljak. U svom govoru predsjednik samoborske i svetonedeljske HVIDR-e Velimir Prosoli podsjetio je da je prije 18 godina Hrvatska krenula vlastitim putom uvjerena u svoje snage i sposobnosti, u brzi razvoj i boljitak, u bogatstvo zemlje, ali tome su se snagom oružja i mržnjom prema svemu što je Hrvatsko usprotivile snage tadašnje Jugoslavije.

- U stvaranju hrvatske države sudjelovali su građani Samobora i Svete Nedelje, a posebno njeni branitelji pred čijim se spomenikom nalazimo. Oni su ostavili sve svoje najmilije - ženu, djecu, roditelje, prijatelje - i bez pogovora i razmišljanja dali sve svoje što je trebalo pa i svoje živote. Hvala vam junaci. Na nama preživjelima je da ostvarimo njihove snove. Hrvatska mora biti časna zemlja u kojem će naš narod lijepo živjeti. To dugujemo svih hrvatskim braniteljima, a osobito onima koji su poginuli za slobodu – istaknuo je, između ostalog, u svom govoru Velimir Prosoli.

Gradonačelnik Krešo Beljak u svom govoru zaželio je sve najbolje uz Dan hrvatske državnosti. Podsjetio je da je u Domovinskom ratu u krvi izvojevana sloboda u koju su svoje živote utkali i hrvatski vitezovi – hrvatski branitelji, koji su i stvorili neovisnu hrvatsku državu što se nikada ne smije zaboraviti.

- Neka nam vječno živi Samobor i naša domovina Hrvatska – tim je riječima svoj govor zaključio gradonačelnik Beljak.

M.Š.

 
25.06.2009.

Preminuo počasni građanin Grada Samobora Carmine Petrone

Odlazak dugogodišnjeg prijatelja

Preminuo počasni građanin Grada Samobora Carmine Petrone

U talijanskom Parabiagu u utorak, 23. lipnja, pokopan je počasni građanin Grada Samobora Carmine Petrone, koji je tu titulu zaslužio zbog dugogodišnjeg prijateljstva sa samoborskim Crvenim križem i aktivnog doprinosa u organiziranju humanitarne pomoći za Samobor i Hrvatsku tijekom Domovinskog rata. Upravo zbog te suradnje predloženo je i potpisivanje povelje o prijateljstvu između gradova Samobora i Parabiago. Kako nam je rekao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, na oproštaju od dugogodišnjeg prijatelja Carminea Petronea bilo je samoborsko izaslanstvo Crvenog križa u kojem su se nalazili ravnateljica Barbara Kos, potpredsjednica skupštine Zdenka Cvetković te članovi skupštine Crvenog križa Hinko Šoić i Franjo Horvat, kao i gradsko izaslanstvo u kojem su bili Josip Sirovica i on osobno. Dodao je zamjenik gradonačlenika i kako ih je izaslanstvo Grada Parabiago izuzetno srdačno dočekalo pa je dogovoreno da na Dan Grada Samobora 26. srpnja bude potpisana povelja o prijateljstvu između dva grada.

M.Š.

 
25.06.2009.

Ivanje obilježeno i u Maloj Gorici

Kiši uprkos…

Ivanje obilježeno i u Maloj Gorici

Iako nije održano i obilježeno u prekrasnom prirodnom ambijentu, uz kapelu Svete Marije Magdalene, kako je bilo zamišljeno, a unatrag nekoliko godina i priređivano, ovogodišnje Ivanje u Maloj Gorici, koje je 23. lipnja zbog lošeg vremena preseljeno u novi društveni dom, ipak je opravdalo organizatorov napor da sve bude na visini velike priredbe. Potpisuju je zajednički Udruga Kragulj i HSS-ov malogorički ogranak, koji je prije nekoliko godina i začeo oživljavanje negdašnje tradicije.

Kod kapele Svete Marije Magdalene ipak je održan dio programa. U jutarnjim se satima, naime, tamo okupilo petero svetonedeljskih umjetnika-slikara, Boris Vacka, Đuro Kenfelja, Biserka Jaić, Zdenka Resar i Petar Ujević i inspirirano hladoljetnim danom i sitnom kišom, pod strehama obližnjih kleti na svoja slikarska platna prenijelo dah i duh prelijepe prirode i tog dijela malogoričkog ambijenta. U večernjem dijelu programa njihova su slikarska umijeća ponuđena na humanitarnoj aukciji u prepunoj društvenoj dvorani i gotovo su sva začas postigla cijenu višu od početnih 500 kuna, pa je na kraju za liječenje maloga Filipa Hajdinjaka iz Rakitja, koji boluje od lissencephalie i westova sindroma, prikupljeno 5300 kuna.

No, program Ivanja u Maloj Gorici nije se sastojao samo od humanitarne aukcije. Započelo ga je domaće kulturno-umjetničko društvo pod vodstvom Natka Gaberca, uslijedili su pozdravi domaćina, gostiju i uzvanika, predsjednice Kragulja Đurđice Šikac, predsjednika HSS-a Male Gorice Freddyja Burića, gradonačelnika Svete Nedelje Drage Prahina, zamjenika župana Zagrebačke županije Rudolfa Vujevića te državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede Josipa Kraljičkovića. Sve su te gradske, regionalne i državne institucije i materijalno potpomogle ovu manifestaciju uz, dakako, brojne druge sponzore i pokrovitelje. Uz njih, u maloj Gorici su bili i zamjenica predsjednika županijske skupštine Marija Ledinski-Anić i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, svetonedeljski dogradonačelnici Pavlić i Vinovrški Pentek i županijska vijećnica i jedna od organizatorica fešte Željka Šabarić.

Svojevrsno iznenađenje večeri, kroz koju su vješto vodili poznati glumac i pjevač Adam Končić i domaća puca Ivančica Šabarić, bio je dolazak pjesnika Matice hrvatske iz Samobora od kojih su se s rap izdanjem Legende o pozoju posebno istaknuli Ivo Markulin i Milan Žegarac Peharnik. Recitirali su još Zoran Perović i Zdravko Škrapec.

Svoje tradicijske suvenire i proizvode ponudili su svetonedeljski izlagači, Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Majnarić, Pčelarska udruga Samobora i Svete Nedelje, Medičarna Arko te umjetnici Milan Ivšac i Sandra Gabrovec.

Nudila se i tombola za samo 10 kuna, a nakon paljenja krijesa nedaleko društvenog doma, dugonoćna zabava nastavljena je uz tamburaški sastav Aduti i Adama Končića.

Edi Kirschenheuter

 

Obilježeno 100 godina djelovanja DVD Bregana

U Samoboru obilježen Dan državnosti

Preminuo počasni građanin Grada Samobora Carmine Petrone

Ivanje obilježeno i u Maloj Gorici

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002