16.01.2009.

Samoborski Crveni križ odradio izbornu skupštinu

Novi mandat Ivici Cvetkoviću

Samoborski Crveni križ odradio izbornu skupštinu

Dosadašnji predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Samobor Ivica Cvetković ostaje na čelu ove organizacije i sljedeće četiri godine. Novi mandat izglasan mu je na izbornoj godišnjoj skupštini 14. siječnja, baš kao što su na isto razdoblje dopredsjednicima postali Zdenka Cvetković i Juraj Miholić.

Također, skupštinski sastav od 17 članova je pomlađen te je izabran novi sedmeročlani izvršni odbor ovog društva koje okuplja oko 4500 volontera, među kojima gotovo dvije tisuće dobrovoljnih darivatelja krvi.

Kako je rečeno na skupštini, jedna od novosti u 2009. godini što se tiče aktivnosti Crvenog križa Samobor bit će organizacija tečajeva prve pomoći za vozače, što je djelatnost koja je nakon niza godina ponovno povjerena Crvenom križu. Što se tiče osvrta na 2008. godinu, izvještajnu skupštinu Crveni će križ održati za otprilike mjesec dana, nakon sređivanja završnog računa za prošlu godinu.

I.H.

 
16.01.2009.

Održano predavanje o pčelinjim proizvodima i njihovoj ljekovitosti

Zdravlje iz košnica

Održano predavanje o pčelinjim proizvodima i njihovoj ljekovitosti

Predavanje doktora Josipa Lončara, dugogodišnjeg liječnika i pčelara te vatrenog zagovornika korištenja pčelinjih proizvoda, okupilo je u samoborskoj kino dvorani u četvrtak, 15. siječnja, zavidan broj znatiželjnika i pčelara. Govoreći stručno o tajnama ljekovitosti meda i pčelinjih proizvoda te potkrepljujući svoje izlaganje primjerima iz vlastite prakse, Josip Lončar još je jednom istaknuo kako je med ono najvrednije što nam daje priroda, preporučivši zdravima i bolesnima da svakodnevno konzumiraju pčelinje prozvode.

Naime, sam med u svom sastavu, osim vode, glukoze i fruktoze, sadrži i druge ugljikohidrate te gotovo kompletnu ponudu aminokiselina, enzime, razne derivate klorofila, mineralne tvari i vitamine, a kao visokoenergetska namirnica predstavlja brzi izvor energije bez opterećenja organizma. Zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima med se tako pokazao kao odlično rješenje za pozamašnu listu problema i situacija. Doktor Lončar njegovu konzumaciju preporuča već od najranije dobi, jer se pokazao izuzetno dobrim za razvoj djece. Preporuča ga mladima kao sjajno antialergijsko sredstvo, odličnu preventivu, ali i zbog njegovog blagotvornog učinka na poboljšanje pamćenja, odraslima radi održavanja zdravstvenog statusa i fizičke kondicije zdravog organizma, a bolesnima za čitav niz respiratornih, probavnih, kardio-vaskularnih, neuroloških, kožnih i inih problema.

Slična blagotvorna svojstva na organizam, kaže Lončar, imaju i ostali pčelinji proizvodi kao što su pelud, propolis, pčelinji otrov i matična mliječ. Međutim, napominje, što se meda tiče trebalo bi konzumirati onaj koji nije prošao razna prokuhavanja, filtracije i ostale metode kojima se tretira većina meda koji dolazi na police trgovačkih centara. Također, trebalo bi konzumirati prije svega med s vlastitog područja tako da preporuča da se med nabavlja iz samog izvora, od lokalnih pčelara.

- Svakodnevnim konzumiranjem pčelinjih proizvoda, kao visokovrijednih neprerađenih namirnica, u organizam se unose mnoge tvari koje su često nedostupne u prehrani koja obiluje prerađenim namirnicama. Na taj način potiče se i održava homeostaza organizma, koja je preduvjet zdravlja i prevencije bolesti – zaključio je na kraju Josip Lončar i odredio dozu od oko 1 gram po kilogramu tjelesne mase dnevne konzumacije meda za zdraviji život.

K.S.

 
16.01.2009.

Održani još jedni HSS-ovi Dani s Jožom

Mala Gorica najbolji ogranak

Održani još jedni HSS-ovi Dani s Jožom

Hrvatska seljačka stranka u Vrbovcu je u nedjelju, 11. siječnja, organizirala manifestaciju Dan s Jožom. Radi se o manifestaciji organiziranoj u spomen na pučkog tribuna i velikana hrvatskog naroda Josipa Jože Pankretića, a ovogodišnje izdanje je ukupno jedanaesto.

Manifestacija je započela posjetom i predajom simboličnog poklona sestrama službenicama milosrđa, da bi potom bili položeni vijenci na grob pučkog tribuna. Svečani dio programa je održan u prepunoj dvorani Hotela Bunčić, a kruna manifestacije bila je dodjela priznanja organizacijama i zlatnih znački pojedincima za izuzetan rad i doprinos u promicanju osnovnih načela i postulata HSS-a - Mir, pravica i poštenje.

Tako je ove godine priznanje za najbolji ogranak HSS-a Zagrebačke županije pripao ogranku HSS-a Mala Gorica. Prema riječima predsjednika ŽO HSS Zagrebačke županije Božidara Pankretića ogranak Mala Gorica je to između ostalog zaslužio prvenstveno svojim uvijek dobrim izbornim rezultatima, brigom o očuvanju hrvatske kulturne baštine i tradicije te dobrim organizacijskim sposobnostima, što se najbolje vidjelo u organizaciji skupštine žena Hrvatsko srce Zagrebačke županije. Prikazan je i kratki film o Joži Pankretiću, a u sklopu Dana s Jožom održana je i programska skupština Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije.

I.H.

 
16.01.2009.

Kriza oko plina odražava se i u našem gradu, a stigla su i poskupljenja

Viša cijena plina i grijanja putem toplane

Kriza oko plina odražava se i u našem gradu, a stigla su i poskupljenja

Posljedice svađa dva istočna diva, Rusije i Ukrajine, oko plina sve se više odražavaju na energetsku situaciju u Europi pa tako i u Hrvatskoj. I dok vijesti o dogovorima i kršenju istih stižu svaki dan, Samoborci se nalaze u istoj situaciji kao i građani brojnih europskih gradova koje se poziva na štednju i racionalnu potrošnju.

Samoborski Energo metan domaćinstvima redovito dostavlja plin, a tako će biti i dalje sve dok PlinaCro i INA budu osiguravali opsrkbu plina. No, i Energo metan je, shodno naputcima, reducirao ili potpuno obustavio distrubuciju prema trgovačkim centrima i velikim poduzećima kao što su Hvar i Samoborka te Klimaoprema. Potrošači su prema pravilnicima razvrstani po kategorijama pa se prvo isključuju oni koji raspolažu zamjenskim energentima, a zadnji institucije i objekti od posebnog interesa. Domaćinstva su zadnja na popisu redukcija.

Pomalo u sjeni krize prošla je i vijest da je cijena prirodnog plina u Samoboru od 1. siječnja s 2,07 kuna po kubičnom metru porasla na 2,403 kn/m3 plina. Također, Energo metan je u proteklom razdoblju uveo i kvartalni obračun potrošnje, što znači da se nakon dvije akontacijske rate obračun vrši svaka tri mjeseca. To je uobičajena praksa ostalih distributera i opskrbljivača u Hrvatskoj, a dotadašnja praksa da potrošači sami javljaju stanje brojila dovodila je do brojnih poteškoća, a stvaralo je i financijski nesrazmjer, jer je Energo metan račune prema dobavljačima morao plaćati svakih 15 dana.

Inače, od prvog dana ove godine gore je otišla i cijena grijanja iz toplane. HEP-Toplinarstvo je izvijestilo da je cijena grijanja kućanstvima u Samoboru povećana za prosječno 13%. Istodobno, cijena u Zagrebu veća je za 15,7%, u Sisku 2,3%, a u Velikoj Gorici čak 46,8%. Više cijene grijanja, navode u HEP-Toplinarstvu, posljedica su Odluke o visini tarifnih stavki u Tarifnom sustavu za usluge energetskih djelatnosti proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom, koju je Vlada donijela krajem prošle godine.

M.Š.

 
16.01.2009.

Na izvještajno - izbornoj skupštini DVD Jarušje istaknuto da je preventiva na prvom mjestu

S Babojelićima u vatru i u vodu!

Na izvještajno - izbornoj skupštini DVD Jarušje istaknuto da je preventiva na prvom mjestu

10. siječnja DVD Jarušje održalo je svoju izvještajno - izbornu skupštinu, na kojoj je zapovjednik Antun Babojelić izvijestio da članovi DVD-a u 2008. godini nisu sudjelovali u gašenju požara, jer ih u selu i okolici nije bilo. Preventiva je izvršena u selu pregledom gospodarskih objekata i domaćinstava, a organizirana je ekološka akcija čišćenja okoliša sela od nemarno ostavljenog krupnog otpada i smeća. Pregledom vatrogasnih hidranata je utvrđeno da jedan bio neispravan. Vatrogasna oprema je održavana i ispitana ispravnost.

Vatrogasni dom je uređen bojanjem svih prostorija. Članovi su sudjelovali na hodočašću vatrogasaca Hrvatske u Mariji Bistrici, a u mjesnoj kapelici je održana misa na blagdan sv. Florijana uz sudjelovanje članova DVD-a Vrbovec. Održana je prigodna svečanost obilježbe 40. godišnjice djelovanja DVD-a, na kojoj je društvo dobilo novu vatrogasnu zastavu.

Istakao je da je društvo imalo veliku potporu u radu od Vatrogasne zajednice grada Samobora.

U programu rada za 2009. godinu u DVD-u namjeravaju najviše pozornosti posvetiti preventivi, doškolovanju članova i uključivanju mladih u rad društva.

Skupština je razriješila staro rukovodstvo i za predsjednika izabrala Nikolu Babojelića, za zapovjednika Antuna Babojelića, a za tajnika Matu Babojelića.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Jurica Domin pohvalio je rad članova DVD-a i istakao da se u selu aktivnim sudjelovanjem svih mještana prilikom proslave vidi povjerenje u svoje vatrogasce.

U ime Vatrogasne zajednice grada Samobora uručio je odlikovanja vatrogasne srebrne medalje Nikoli Babojeliću, Antunu Babojeliću i Mati Babojeliću.

Predsjednik Nikola Babojelić uručio je direktoru tvrtke Vatropromet d.o.o. Nenadu Radojčiću posebno pismeno priznanje za potporu u radu i darivanju vatrogasne zastave.

Pozdravne riječi izrekli su predstavnici DVD–a Samobor, Rude, Vrbovec, Gornja Vas i Botinec te Ekološkog društva Žumberak.

Kum vatrogasne zastave Nenad Radojčić je u prigodnom govoru iznio da je počašćen suradnjom s "divnim ljudima iz središta Samoborskog gorja".

- Sada, kada je oko sela snijeg, vidi se ljepota kraja koja će se u ostalim mjesecima još više očitovati. Uzbuđen sam i radostan što sam ovdje s dragim ljudima, a sve to samo 30 km od hrvatske metropole, grada Zagreba - naglasio je Radojčić.

Antun Bogolin

FOTO: Antun, Nikola i Mato Babojelić s odlikovanjima

 

Samoborski Crveni križ odradio izbornu skupštinu

Održano predavanje o pčelinjim proizvodima i njihovoj ljekovitosti

Održani još jedni HSS-ovi Dani s Jožom

Kriza oko plina odražava se i u našem gradu, a stigla su i poskupljenja

Na izvještajno - izbornoj skupštini DVD Jarušje istaknuto da je preventiva na prvom mjestu

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002