20.10.2003.

Nova knjiga Petra Bosnića – Petrusa

Saga o kraju svijeta

Nova knjiga Petra Bosnića – Petrusa

Nemali broj zainteresiranih srednjoškolaca okupio se na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, kako bi se upoznali s autorom Sage o kraju svijeta. A Petrus je svojom nesebičnom otvorenošću progovorio i odgovorio na mnoga pitanja. Ispričao je i kako je nastala ova knjiga pripovjedaka. Jedna njegova prijateljica svojedobno ga je zamolila da pronađe neke priče koje bi se mogle koristiti u grupnoj terapiji. I kad je ponovno počeo čitati neke stare "provjerene" pripovjetke, kao na primjer Šumu Striborovu, ustanovio je da su te priče, ne psihoterapijske, nego upravo suprotnog predznaka tj. psihotoksične. Kad je došao do tog zaključka odlučio je ispričati slične priče na svoj način i pretvoriti ih u one koje bi se mogle koristiti u psihoterapiji. Ipak, na kraju se nije mogao oduprijeti jednoj "prevari". Knjigu je nazvao Saga o kraju svijeta, iako on nema nikakve veze s njenim sadržajem. Radi se samo o maloj komercijalnoj prevari. Zato svakako pročitajte Legendu o princu Hagenoru, Zašto magarac mora imati gospodara, Luciferov uspon i mnoge druge lijepe pripovjetke iz pera našeg sugrađanina.

T.M.

 
20.10.2003.

Promocija knjige Ranke Novosel

Od prvog slova do Vitezova

Promocija knjige Ranke Novosel

Himnom Lijepa naša počelo je predstavljanje knjige Ranke Novosel Od prvog slova do vitezova, u izdanju Matice hrvatske – Ogranak Samobor i Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Samobora i Općine Sv. Nedelja, koje se je održalo 22. listopada u samoborskoj knjižnici. Nakon himne prisutni su pozvani da minutom šutnje odaju dužnu počast svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Potom su nazočne uvodnim slovom pozdravili ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković i samoborski gradonačelnik Žarko Adamek. Uz autoricu, za promocijskim svečanim stolom sjedili su Đurđa Purić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata za Grad Samobor i Sv. Nedelju i prvi zapovjednik 151. samoborske brigade Adolf Paar. Kao i u uvodniku knjige gospođa Purić je naglasila kako nam je obveza u knjigama sačuvati od zaborava našu slavnu prošlost, svjedočiti o tragedijama hrvatskog naroda i reći istinu koja je zadesila hrvatski narod u ratu od 1991. do 1996. godine, i kako moramo čuvati dignitet Domovinskog rata. Zahvalila je Ranki na prelijepim stihovima o poginulim sinovima "i onom iz Dalja, i onom iz Nuštra, i onom iz Cernika, i onom iz Slunja". Adolf Paar je napomenuo kako je ove godine 151. brigada dobila nagradu za životno djelo Grada Samobora, a kako neki pojedinci osporavaju tu nagradu tvrdeći da je samoborska brigada bila prekratko na bojišnici. Postavio je pitanje zar nije broj od 52 poginula borca iz samoborskog i svetonedeljskog kraja pravi pokazatelj kako su se borili naši sugrađani? Na ovoj promociji punoj emocija i pijeteta prema poginulima u popratnom programu sudjelovao je Vokalni ansambl Samoborke i dirigent Bojan Pogrmilović.

S.S.

 
20.10.2003.

Počeo Mjesec knjige

Horvacka zemlica - nakon 32 godine

Počeo Mjesec knjige

Na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor 15. listopada održano je predstavljanje zbirke pjesama Horvacka zemlica, zbirke pjesama za Smotru kajkavskog pjesništva Samobor 1971. Ovim predstavljanjem u organizaciji Knjižnice i samoborskog ogranka Matice hrvatske počelo je obilježavanje ovogodišnjeg Mjeseca knjige. Ovom događaju su nazočili mnogi koji su sudjelovali i u uređivanju i tiskanju ove knjige prije 32 godine. Knjiga nije nikad prije predstavljena, a ovom prilikom predstavili su je Ranka Novosel i Joža Skok koji su, među ostalima, bili u njenom uredništvu. Osim njih u programu su sudjelovali Smiljka Bencet i Miroslav Burić, a nazočne su na početku pozdravili ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković i samoborski gradonačelnik Žarko Adamek. U isto vrijeme otvorena je i izložba fotografija Borisa Adameka Samobor u srcu, nastalih u razdoblju od 1968. do 1971.

T.M.

 
20.10.2003.

Uz Mjesec hrvatske knjige

Pjesnički susreti u Zborniku

Uz Mjesec hrvatske knjige

U nastavku obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u Samoborskoj knjižnici 16. listopada predstavljen je zbornik radova Pjesnički susreti djece samoborskog kraja. U nazočnosti mnogih mladih autora i njihovih nastavnika i uz glazbenu pratnju Tamburaškog sastava Šmidhen knjigu je predstavila Ranka Novosel iz Matice hrvatske Ogranak Samobor. Zbornik sadrži radove od 1999. do 2003. godine. Ovo je obljetnički zbornik i nakon 4 biltena, a nakon 5 godina, bilo je i vrijeme otisnuti pravu knjigu. Od do sada prikupljenih više od 300 pjesama 150 mladih autora odabrano je 99 pjesama (7 haiku) i jedan prozni rad. Knjigu su uredile kolegice iz Gradske knjižnice Mira Čebušnik, Mirjana Dimnjaković i Irena Šepl, a grafički ju je oblikovao Božidar Krajačić.

T.M.

 
20.10.2003.

28. samoborska glazbena jesen

Stefan Milenkovich razgalio Samoborce

28. samoborska glazbena jesen

Vrhunski violinist svjetske reputacije zasvirao je 17. listopada na posljednjem koncertu ozbiljne glazbe u ovogodišnoj Samoborskoj glazbenoj jeseni. U glasovirskoj pratnji pijanista i korepetitora Thomasa Hoppea izvedena su djela Brahmsa, Poulenca, Bartok-Szekelya, Blocha, Wieniawskog i Saint-Saensa. Nakon toga odsvirali su i dva dodatka izazvana glasnim odobravanjem znalačke samoborske publike i nemalog broja slušatelja koji su na ovaj koncert stigli iz Zagreba, Slovenije, pa čak i iz dalekog Japana. Naravno, koncert nikoga u dvorani prepunog Hrvatskog doma nije ostavio ravnodušnim. Dapače, zvuci Milenkovicheve violine ostali su odzvanjati u ušima mnogobrojnih posjetitelja još dugo nakon koncerta. Sve čestitke zaslužuje i organizator ovogodišnje Jeseni, Pučko otvoreno učilište Samobor, koje se je potrudilo ovoga puta u naš grad dovesti tako renomirane goste kao što su Zagrebačka filharmonija, solisti milanske Scale i, šećer na kraju, Stefan Milenkovich.

T.M.

 
20.10.2003.

Završila Samoborska glazbena jesen

Tamburaši i gitaristi u Galeriji Prica

Završila Samoborska glazbena jesen

U tri koncerta iz tzv. Samoborskog ciklusa na dva su nastupili muzičari Tamburaškog sastava Šmidhen. Oni su 14. listopada nastupili u Galeriji Prica s raznovrsnim programom, od Rubinsteina i Zajca do Cossetta i Leopolda. U nedjelju 19. listopada nastupili su u Župnoj crkvi Krista Kralja u Domaslovcu svirajući Pučku hrvatsku misu Željka Bradića. Taj je koncert bio posljednji koncert 28. samoborske glazbene jeseni. Inače, ovaj ansambl osnovan je u rujnu 2002. godine, na inicijativu Dražena Varge, nastavnika tambure u GŠ Ferdo Livadić koji je ujedno i dirigent ansambla. Već u prosincu 2002. osvojili su prvu nagradu u najmlađoj kategoriji na 40. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe. Nastupali su na brojnim koncertima u Samoboru, Zagrebu, Ivaniću, Osijeku… Međutim, izgleda da se ti uspjesi nisu dojmili samoborskih "moćnika" i nitko nije zainteresiran za njihov opstanak, tako da su, prema tvrdnjama Dražena Varge, ovo bili posljednji koncerti ansambla. Hvala im.

Na koncertu 16. listopada nastupio je naš sugrađanin, student gitare na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Ivan Dugandžić. Ovaj puta Dugandžić je ugostio i svoje kolege, studente u klasi prof. Istvana Römera: Tomislava Tomaškovića, Branka Pralicu, Ambrozija Puškarića, Alana Metelka i Saru Perković.

T.M.

 

Nova knjiga Petra Bosnića – Petrusa

Promocija knjige Ranke Novosel

Počeo Mjesec knjige

Uz Mjesec hrvatske knjige

28. samoborska glazbena jesen

Završila Samoborska glazbena jesen

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002