07.10.2003.

Koncert u Samoborskom muzeju

Fine strune Mužanićeve violine

5. listopada održan je u Samoborskom muzeju koncert mladog violiniste Ivana Mužanića, studenta prof. Maje Dešpalj Begović, uz klavirsku pratnju Srebrenke Poljak.

Brojni su slušatelji s velikim zadovoljstvom prihvatili Mužanićeve izvedbe djela Mozarta, Brahmsa i Francka, te pljeskom ispratili mladog umjetnika.

S.S.

 
07.10.2003.

Koncertom Zagrebačke filharmonije počela Samoborska glazbena jesen

Maestralna večer u Župnoj crkvi svete Anastazije

Koncertom Zagrebačke filharmonije počela Samoborska glazbena jesen

U subotnjim jutarnjim satima, 4. listopada, nastupima samoborskih mladih muzičara, učenika Glazbene škole Ferdo Livadić, obilježen je početak ovogodišnje, 28. samoborske glazbene jeseni. Na nekoliko mjesta u širem središtu Samobora (na Trgu kralja Tomislava, u prolazu kraj banke i na Trgu Matice hrvatske) muzicirali su harmonikaši, saksofonisti, gitaristi, klarinetisti i violončelisti učenici profesora i nastavnika iz glazbene škole. Pravo, veliko i službeno, otvaranje uslijedilo je u večernjim satima kada je u Župnoj crkvi sv. Anastazije gradonačelnik Žarko Adamek pozdravio okupljene pred početak koncerta Zagrebačke filharmonije. Na podij ispred oltara u Župnoj crkvi izašlo je sedamdesetak vrhunskih muzičara na čelu s mladim maestrom Ivanom Repušićem. Pred punom crkvom istinskih ljubitelja glazbe zasvirali su djela Prokofjeva, Webera i Liszta, a najvažnije je ovog puta napomenuti djelo Dead Ends, naše sugrađanke Ivane Kiš, koje je ovom prilikom doživjelo praizvedbu. Kao i svake godine, Pučko otvoreno učilište, kao organizator ove manifestacije, brine o predstavljanju naših mladih sugrađana, skladatelja i izvođača. Tako je ovaj puta na red došla i Ivana Kiš. Počela je školovanje upravo u samoborskoj glazbenoj školi, diplomirala je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Marka Ruždjaka, a trenutno se nalazi u Haagu na usavršavnju kod prof. Giliusa van Bergijka i Diderika Waagena. 28. samoborska glazbena jesen održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Zagrebačke županije i Grada Samobora.

T.M.

 
07.10.2003.

Samoborski ciklus glazbene jeseni u Kotarima

Željka Spinčić opet oduševila

Samoborski ciklus glazbene jeseni u Kotarima

U nedjelju, 5. listopada održan je u Kotarima u Crkvi sv. Lenarda koncert orguljašice Željke Spinčić. U sklopu Samoborskog ciklusa 28. samoborske glazbene jeseni ova mlada orguljašica priredila je vrlo lijep doživljaj nazočnima. Na programu su bila djela starih majstora između 16. i 18. stoljeća - Sweelincka, Forbergera, Frescobaldija i drugih. Željka Spinčić je studentica prof. Ljerke Očić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U nadasve ugodnom ambijentu barokne crkve u Kotarima, s uvijek dobro raspoloženim domaćinom o. Tomislavom Kerom, okupilo se veliko mnoštvo namjernika. Oni su uživali u jednostavnom i iskonskom zvuku kotarskih orgulja – pozitiva, pretvorenih u instrument s dušom, vođen rukom Željke Spinčić. Te orgulje su inače kulturni spomenik koji potječe iz 1697. godine, a restaurirane su 1992.

T.M.

 

Koncert u Samoborskom muzeju

Koncertom Zagrebačke filharmonije počela Samoborska glazbena jesen

Samoborski ciklus glazbene jeseni u Kotarima

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002