21.01.2003.

Foto galerija Lang nastavlja s predstavljanjem vrhunskih autora

Djeca svijeta Mladena Grčevića

Foto galerija Lang nastavlja s predstavljanjem vrhunskih autora

Foto galerija Lang, koju je pokrenuo i očito uspješno vodi bračni par Koščević, u potpunosti je zaživjela. Već je otvorena i druga u nizu predviđenih izložbi - izložba fotografija doajena hrvatske fotografije Mladena Grčevića.

DJECA SVIJETA naziv je izložbe koju sačinjava dvadesetak izloženih radova 85-godišnjeg autora, koji je karijeru profesionalnog fotografa započeo još davne 1946. godine.

Iz njegove impresivne biografije, objavljene u knjizi Contemporary Photograpers, (Detroit, USA, 1995.) bilježimo: diploma Pravnog fakulteta u Zagrebu, diploma profesora povijesti umjetnosti i magisterij povijesti umjetnosti 1965. godine. Kao fotograf surađuje s brojnim časopisima i revijama, kao što su Stern, Vogue i Graphis. Na osebujno atraktivan način fotografira hrvatsku kulturnu baštinu. Istodobno, samostalno i zajedno sa svojom suprugom Nadom Grčević, istražuje povijest hrvatske fotografije. Stručni je urednik Likovne enciklopedije od 1984.godine. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalima i Nagrade Fotosaveza Jugoslavije za životno djelo (1971.), Nagrade Tošo Dabac (1975.), počasni je član Nacionalne federacije fotografskih društava Francuske i Međunarodne federacije fotografske umjetnosti (FIAP).

Njegove su fotografije osvajale brojne nagrade i priznanja na nacionalnim i međunarodnim smotrama umjetničke fotografije, a od 1954. ima status majstora umjetničke fotografije. Njegove fotografije nalaze se u kolekcijama Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu (kojemu je upravo donirao svoju cjelokupnu izložbu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, zatim u Nacionalnoj biblioteci u Parizu, Muzeju Ludwig u Kolnu, Galeriji fotografija u Londonu, Institutu Smithsonian u Washingtonu, Fotografskom udruženju Bengala u Calcutti i tako dalje.

Kao fotograf objavio je brojne publikacije vezane uz hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu, a također i posebne edicije vlastitih foto-monografskih mapa (Optička sjećanja, 1988.; Djeca, 1997.; Indija, 1997.; Kina, 1997.; Meksiko, 1997., Graditeljstvo kroz vjekove, 1999.; Lica i scene, 2000.; Žene svijeta, 2000.).

"Fotografija doista zaustavlja samo jedan trenutak iz beskrajnog vremena i vječnog kretanja, ali umjetnička fotografija zaustavlja onaj odlučni (sudbonosni) trenutak u kojemu ljudsko lice izražava karakter osobe, a neka radnja svoj dublji smisao i značenje, što često poprima univerzalnu važnost. Po tome i jest umjetnost." - pisao je dr. Radovan Ivančević o fotografijama Mladena Grčevića.

Otvorenju izložbe je u intimnom prostoru Foto galerije Lang prisustvovao poveći broj znatiželjnika, a nema sumnje da će njihov broj s proljepšanjem vremena rasti. Jer, kao što su snježni uvjeti onemogućili autorovo prisustvo, tako je i velik broj potencijalnih posjetitelja iz Zagreba radije te nedjelje ostao "na sigurnom".

Izložba je otvorena do 9. veljače.

Robert Škiljan

FOTO: Otvorenje izložbe bila je prilika za razgledanje i razmjenu mišljenja. Želimir Koščević i zamjenik gradonačelnika Drago Plečko (gore)

 
21.01.2003.

Nedjeljne glazbene matineje u Samoborskom muzeju

Trio Gracie

Nedjeljne glazbene matineje u Samoborskom muzeju

Teče već 11. godina samoborskih Glazbenih matineja, koje skoro svake nedjelje u Samoborskom muzeju ugošćuju klasične glazbene umjetnike. Posljednji u nizu koncerata, a prvi ove godine, bio je nastup klavirskog tria Gracie, koji je nastupio u sastavu Tajana Seder-Zalusky violončelo, Željka Kranjec-Noll najpoznatiji i najpopularniji bečki valceri Johana Straussa, prilagođeni formi tria. Publika je, ne treba posebno naglašavati, s oduševljenjem ispratila nastup mladih glazbenica.

I.H.

 

Foto galerija Lang nastavlja s predstavljanjem vrhunskih autora

Nedjeljne glazbene matineje u Samoborskom muzeju

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002