19.04.2003.

Zajednički koncert dvije škole

Dvostruki užitak

Zajednički koncert dvije škole

6. travnja održan je u Franjevačkoj crkvi koncert gudačkih orkestara umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika i Glazbenog učilišta Elly Bašić iz Zagreba. Dirigirao je Marko Magdalenić, a solirale su dvije violine, Anamarija Milić i Magda Skaramuca, te Mihaela Čuljak i Smiljan Mrčela na violončelima. U cijelom orkestru, zajedno sa solistima, ima ukupno 38 članova. Orkestar će u razdoblju od 6. do 10. travnja održati koncerte još u Zagrebu, Dubrovniku i Cavtatu.

T.K.

 
19.04.2003.

Multimedijalna zbivanja u Samoborskom muzeju

Peludna hunjavica

Multimedijalna zbivanja u Samoborskom muzeju

U petak, 4. travnja, u Samoborskom muzeju je održan multimedijski događaj pod nazivom Peludna hunjavica. Nastupili su mladi zagrebački autori: AESQE, QWERTY i MIMIMI, otprije već dobro poznati hrvatskoj publici. AESQE je DJ koji producira ambijentalnu elektronsku glazbu uz obavezne improvizacije na licu mjesta, a i rezident DJ je u zagrebačkom Net klubu Mama. QWERTY je producent i DJ koji također producira ugodne ambijentalne zvukove elektronske glazbe. On je već dobrano uplovio u vode svjetske produkcije izdavši album za poznatu inozemnu kuću. Danas gotovo da i nema glazbenih događaja elektronskog karaktera gdje uz zvuk pod ruku ne dolazi i slika. MIMIMI se pobrinuo da animacije, koje poznaju velike zagrebačke dvorane, ne izostanu u petak navečer.

Peludna hunjavica je drugi u nizu projekata nastalih u suradnji muzičke sekcije Samoborske Edukativno Kulturne Scene i Samoborskog muzeja. Cilj projekta je zainteresirati mlade u Samoboru za sudjelovanje u kulturnim događanjima na njima blizak i atraktivan način. Glavna karakteristika projekta je da se temelji isključivo na promociji autorskih radova. Cjelokupni projekt je realiziran u suradnji sa samoborskim kulturnim ustanovama, a posebice sa Samoborskim muzejom.

Tomislav Kozarčanin

 
19.04.2003.

Promocija slikovnice Jože Prudeusa i Branimira Dorotića

Predstavljeno Drveće

Promocija slikovnice Jože Prudeusa i Branimira Dorotića

U samoborskoj Gradskoj knjižnici na Odjelu za djecu i mladež predstavljena je slikovnica Drveće čiji su autori Joža Prudeus kao kreator pjesama i Branimir Dorotić u ulozi ilustratora. Promociji su bili nazočni učenici nižih razreda OŠ Bogumila Tonija i OŠ Samobor koji su aktivno sudjelovali i zanimali se za način na koji je slikovnica napravljena. Prudeus je uz prikaz svakog drva dao i njegove karakteristike, te se zanimao znaju li djeca o kojoj se vrsti drva radi i što ona o njemu općenito znaju. Cijela promocija je protekla u šaljivom tonu, a djeci je bilo najzanimljivije kad su na zamolbu jedne učenice Prudeus i Dorotić zamijenili uloge, te je Prudeus krenuo crtati stablo s jabukama, a Dorotić pisati pjesmu o jabukama.

Nakon predstavljanja slikovnice, učenici su imali brojna pitanja za autore poput: ˛Koliko dugo vam je trebalo da napravite slikovnicu?˛, ˛Koja vam je pjesma najdraža?˛ ili ˛Što biste bili da niste pjesnik?˛. Učenici su dobili i zadaću da nacrtaju neko drvo, pošalju ga Prudeusu, a on će smisliti pjesmu o njemu. Sukladno profesiji, i Dorotić će na napisanu pjesmu učenicima uzvratiti crtežem koji će oslikavati opisano drvo.

Iz knjižnice su informirali djecu da ova promocija nije slučajno tempirana za početak travnja. Naime, 2. travnja se rodio Hans Christian Andersen, poznati pisac dječje literature, pa se u čast njemu taj datum posvećuje djelima za djecu i mladež.

Mladen Sirovica

 
19.04.2003.

Otvorena izložba slika Milana Kuhara

Prvi puta samostalno

Otvorena izložba slika Milana Kuhara

U prostorijama Croatia Osiguranja, na Trgu kralja Tomislava, otvorena je prva samostalna izložba Milana Kuhara, pod nazivom Samoborske vedute.

O slikarskom radu Milana Kuhara govorio je likovni kritičar Stanko Špoljarić. Naglasio je da se Kuhar relativno kasno počeo baviti slikanjem. Samoborske vedute i pejzaži njegovi su dominantni motivi, u kojima je Samobor uvijek u centru pažnje. Kuhar u velikom broju radova Samobor prikazuje u detaljima, dajući mu lokalni kolorit. Njegovana boja, realizam i preglednost su glavne odlike njegovog slikarskog umijeća. Međutim, Kuhar se ne zaustavlja samo na području slikarstva, već ga privlači i grafika. Na taj način povijesna zdanja i dragi mu prostori dobivaju svoju likovnu konkretizaciju.

Milan Kuhar zahvalio je prisutnima na dolasku i poželio da kroz nekoliko godina, zbog sve većeg broja radova, izložba bude na mnogo većem prostoru.

Inače, Milan Kuhar živi i radi u Samoboru i član je slikarske grupe Matice hrvatske Samobor. Jedan je od idejnih začetnika osnivanja likovne udruge Hobby Art Samobor i njen član. Dosad je izlagao na nekoliko skupnih izložbi u Samoboru, Križevcima, Krškom, a ova samostalna izložba zasigurno predstavlja najveći uspjeh njegove dosadašnje slikarske karijere.

Izložba je otvorena do 27. travnja.

Mladen Sirovica

 
19.04.2003.

Uspjeh mlade samoborske orguljašice

Željka Spinčić - najbolja

Uspjeh mlade samoborske orguljašice

25. ožujka završeno je 41. natjecanje učenika i studenata glazbe I. regije Republike Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.

Natjecanje u disciplini orgulje je održano u crkvi Sv. Nikole Tavelića, u zagrebačkoj Kustošiji, gdje je nastupila i mlada samoborska orguljašica Željka Spinčić i u III. kategoriji osvojila I. nagradu.

Željka Spinčić je maturantica prve generacije Glazbene škole Ferdo Livadić, 2001. godine.

Danas je Željka Spinčić učenica IV. razreda Gimnazije A.G. Matoša u Samoboru, kod razrednika prof. Marka Marosa i istovremeno studentica na I. godini Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi prof. Ljerke Očić.

Kao izvrsna učenica i studentica Željka Spinčić je student - stipendist Grada Samobora. Svojom posljednjim uspjesima dokazuje da je to vrijedno priznanje i potporu u potpunosti zaslužila.

Stjepan Stanić

 

Zajednički koncert dvije škole

Multimedijalna zbivanja u Samoborskom muzeju

Promocija slikovnice Jože Prudeusa i Branimira Dorotića

Otvorena izložba slika Milana Kuhara

Uspjeh mlade samoborske orguljašice

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002