25.06.2003.

Oproštajni koncert učenika VI razreda tambura Glazbene škole Ferdo Livadić

Uz slapove glazbe i pokoja suzna kap

Oproštajni koncert učenika VI razreda tambura Glazbene škole Ferdo Livadić

Po prvi su se put učenici jednog odjela Glazbene škole Ferdo Livadić rastali od dijela svog školovanja oproštajnim koncertom. Bez reklame, plakata i posebnih najava popunili su dvoranu POU Samobor.

U prvom dijelu koncerta nastupio je Tamburaški orkestar glazbene škole i to s posebnim povodom. Naš ugledni glazbenik i muzikolog Julije Njikoš dodijelio je tamburaškom orkestru glazbene škole Zlatnu plaketu Paje Kolarića, Osijek 2002. Uz orkestar pod vodstvom Dražane Varge nastupili su solisti Damjan Milaković i Majda Pazman - klarineti, Miroslav Hriberski - bariton i Lana Skendrović - mezzosopran, te Martina Sušić, nastavnica violine uz svoju učenicu Anu Otmačić.

U drugom dijelu učenici šestog razreda izveli su bogat program, predstavivši se kao komorni sastav (prvonagrađen na državnom natjecanju), kao mali ansambl i kao solisti na tamburi uz pratnju glasovira. Nastupili su Tatijana Lenart, Ana Otmačić, Iva Novoselić, Martina Penić, Mario Otmačić, Branimir Zorko, Ivan Radovanić, Ivan Domović, Stjepan Razum i Tomislav Ladišić.

Kao solisti nastupili su i nastavnici Glazbene škole Ferdo Livadić: Goran Merčep - saksofon, Vesna Radinčić - klarinet, Gordana Šuštić - harmonika i Ivana Trogrlić - gitara. Klavirska pratnja solistima na tamburi bila ja nastavnica Carmen Stepić. Program je vodila nastavnica Brankica Božić.

Rastanak je mnogima pao teško, pa je na scenu, uz slapove glazbe, kanula i pokoja suza.

Za utjehu, ovaj rastanak samo je novi početak - većina njih nastaviti će školovanje u srednjoj glazbenoj školi.

Ravnateljica

Branka Cvetković,prof.

 
25.06.2003.

Vrazova Ljubica 14. put među Samoborcima

Pjesnička kvaliteta koja traje

Vrazova Ljubica 14. put među Samoborcima

Ispred zgrade POU Samobor u subotu navečer održana je 14. večer hrvatske ljubavne poezije. Ovaj je put u izvođenju svojih pjesama sudjelovalo više od trideset pjesnika, što je znak ustaljene kvalitete samoborskih pjesničkih susreta. Nakon što su pjesnici, među kojima su bili i Arsen Dedić, Miroslav S. Mađer, Lidija Bajuk, Joža Prudeus, Divna Zečević, Pajo Kanižaj, Stijepo Mijović Kočan, pristigli u Samobor, krenulo se, kao i svake godine, na polaganje vijenca na grob Ljubice Cantily u čiju čast i sjećanje se ovi susreti priređuju. Na ulazu u cintor samoborske Župne crkve dočekalo ih je nemalo iznenađenje: zaključana vrata. Uz malo snalaženja organizatori su uspjeli doći do ključeva, tako da je tradicija mogla biti nastavljena. U 19 sati, a nakon pozdravnog govora ravnateljice POU Vesne Burić i pročelnika za kulturu u samoborskom Poglavarstvu prof. Damira Fabeka, otpočelo je čitanje stihova. Najprije su okupljenima svoje stihove podarili samoborski pjesnici Ranka Novosel, Darko Plažanin, Milan Žegarac Peharnik, Vlasta Mažuranić i drugi. U drugom je dijelu s izvođenjem četiri pjesme sudjelovao Arsen Dedić, koji je na kraju svog nastupa digao na noge sve nazočne koji su na taj način iskazali divljenje njegovom djelu.

Poslije njega na scenu su stupili i ostali hrvatski pjesnici, svaki sa svojom pjesmom.

Do kasno u noć, nakon završetka ove Ljubice, pjesnici su se družili u obližnjoj Staroj vuri.

T.M.

FOTO: S najviše je pljeska dočekan i ispraćen nastup Arsena Dedića

 
25.06.2003.

Predstavljena Antologija samoborskog pjesništva

Dvjesto godina samoborskog pjesništva

Predstavljena Antologija samoborskog pjesništva

10. lipnja predstavljena je u samoborskoj knjižnici Antologija samoborskog pjesništva Marijana Čekolja. Ovo djelo, kako tvrdi u napomeni autor, prva je antologija samoborskog pjesništva i obuhvaća vremensko razdoblje od preko dvjesto godina. Spomenuta antologija sadrži ukupno 105 pjesama 39 autora, a u posebnom je odjeljku predstavljeno 7 haiku autora sa 150 haiku.

Predgovor je napisao novinar Dubravko Grakalić i sam, kako kaže, "odrastao u kući samoborskog pjesnika", svog oca. "Samobor je mjesto koje gradom čine pjesnici", naglašava Grakalić, a prisutni na promociji uz autora Čekolja bili su Nadiljko Boban i Zlata Bujan Kovačević, što su svojim nastupima djelatno nastojali i potvrditi.

Osim u ne baš luksuzno opremljenom tiskanom izdanju, Antologija je izdana i kao CD-ROM, za one koji više vole čitati sa zaslona svog računala ili pak kreativnim ispisom omiljenim pjesmama dati novu dimenziju.

Robert Škiljan

 
25.06.2003.

Nova izložba fotografija u Foto galeriji Lang

Ljetne slike

Nova izložba fotografija u Foto galeriji Lang

U nedjelju, 8. lipnja, otvorena je u Foto galeriji Lang izložba fotografija pod nazivom Ljetne slike. Predstavljene su fotografije trinaestorice značajnih hrvatskih fotografa (Petar Dabac, Boris Cvjetanović, Jasenko Rasol, Josip Klarica, Mare Milin, Zlata Vucelić, Mio Vesović, Ivan Posavec, Ranko Dokmanović, Damil Kalogjera, Fedor Vučemilović, Ivica Kiš, Romano Grozić).

Ljeto je puno svjetla, ljeto je avantura, putovanje, neočekivani susreti, ali i olujno nebo, iznenadni pljusak, vlažna vrućina, oštre sjene, blaženi hlad pod stablom i tišina poslijepodnevnog odmora. Sve su to autori na ovoj izložbi osjetili, živjeli, promatrali i vidjeli. Ono što je ostalo, predstavljeno je na slici, kao neznatni trag doživljenog. Ipak, u tim tragovima ugrađena je poetika prostora i atmosfere, ugrađen je osjećaj radosti ili melankolije – već kako kod koga.

Izložba će biti otvorena subotom i nedjeljom od 11-13 i 17-19 sati do 29. lipnja. I u ostale dane slobodno možete posjetiti navedenu izložbu, najavivši se na telefon 336 28 84.

R.Š.

FOTO: Jedan od autora, Ivica Kiš, na otvorenju izložbe

 

Oproštajni koncert učenika VI razreda tambura Glazbene škole Ferdo Livadić

Vrazova Ljubica 14. put među Samoborcima

Predstavljena Antologija samoborskog pjesništva

Nova izložba fotografija u Foto galeriji Lang

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002