21.06.2003.

Peti pjesnički susret djece samoborskog kraja

Svake godine sve bolje

Peti pjesnički susret djece samoborskog kraja

U samoborskoj je knjižnici održan Peti pjesnički susret djece samoborskog kraja. To je već tradicionalni susret u kojem djeca od petog do osmog razreda pišu pjesme na kajkavskom narječju. Ove je godine napisano devedesetak pjesama, a autori su djeca iz pet različitih samoborskih škola. U stručnome su žiriju bili Miroslav Burić, Ranka Novosel i Joža Skok, koji su odabrali najbolje pjesme, točnije njih 21. Za dobar su se glazbeni ugođaj pobrinuli učenici Osnovne glazbene škole Ferdo Livadić.

Ranka Novosel naglasila je da se jednako raduje svakom novom susretu ovakvog tipa, te se zahvalila učenicima što koriste kajkavsko narječje u svojim pjesničkim izražajima.

Pročelnik za društvene djelatnosti Zagrebačke županije Miroslav Burić rekao je da mu je ovih pet godina prošlo izuzetno brzo, te je dodao da su pjesme svake godine sve bolje.

Nakon uvodnih riječi članova žirija učenici su recitirali svoje pjesme, a spomenut ćemo samo neke naslove: I kaj sad?, Galama v dvorišču, Kaj bu meni mama rekla?, Najbolši prijatel.

Odlukom žirija prvo je mjesto osvojila Anamarija Tušinec iz Osnovne škole Milana Langa iz Bregane i njena pjesma Zvezde. Druga je bila Tea Jurinec iz Osnovne škole Sveta Nedelja s pjesmom Maček, dok je treće mjesto osvojila pjesma autorice Katarine Žužić iz Osnovne škole Samobor, pod nazivom Protuletje.

S obzirom na evidentan napredak u kvaliteti pjesama, postoji inicijativa da se izda zbornik sa svim pjesmama u proteklih pet godina. No, to će, po svemu sudeći, ovisiti o financijskim mogućnostima.

Mladen Sirovica

 
21.06.2003.

Otvorena izložba crteža Paule Prišlin

Konji u prvom planu

Otvorena izložba crteža Paule Prišlin

U trajanju od 5 - 12. lipnja mogla se je u Hrvatskom domu pogledati izložba crteža Paule Prišlin. Izložbu je službeno otvorila Maja Marković, kustosica Galerije Prica, a nešto više o Pauli je rekla Iva Vraneković, studentica Likovne akademije u Zagrebu, spomenuvši njihovo dugotrajno poznanstvo i činjenicu da je Paula uvijek bila očarana crtanjem i konjima. Naglasila je da je fascinantno kako je Paula uspjela bez učenja i stručne pomoći svladati tehniku olovke i ugljena i ovako je uspješno koristiti.

Paula Prišlin zahvalila se svima koji su je podržavali i koji su došli na otvorenje izložbe. Izrazila je želju da ove godine posjeti Sinjsku alku i da za vrijeme tog događaja izloži svoje slike. Isto tako, ima u planu napraviti izložbu u Zadru.

Na ovoj je izložbi njenih 13 grafika u tehnici ugljena i olovke (ili u kombinaciji) koje su nastale 2002. i 2003. godine. Koliko Paula voli konje, dovoljno govore i nazivi njenih djela – Crni pastuh, Skakač, Sivac, Preponaš...

Mladen Sirovica

 

Peti pjesnički susret djece samoborskog kraja

Otvorena izložba crteža Paule Prišlin

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002