05.10.2003.

Pjesnički susreti Pri svetem Mihalu

Dragici Vrbenski - Samoborki koja se nije umorila davati

Pjesnički susreti Pri svetem Mihalu

Kao i svake godine, i ove su se pri Svetem Mihalu okupili samoborski pjesnici, te sebi, svojim gostima i svom gradu ponovno priuštili nezaboravne trenutke.

Ranka Novosel, predsjednica samoborskog ogranka Matice hrvatske u uvodnom je slovu podsjetila na tradiciju ovih okupljanja, ali i na osobu Dragice Vrbenski, dobročiniteljke koja već niz godina živi u SAD-u. Ta "puca z Gornjeg kraja", kako je naglasila Ranka Novosel, koja se nikad nije umorila davati, ovih dana navršava sto godina života i još je krepka i pri snazi. U svom je životu devetnaest puta prelazila preko "velike bare" i nikad nije došla praznih ruku. Iako je i sama teško radila, uvijek je znala da ima i onih kojima je teže, pa je često i cijelu mjesečnu zaradu potrošila samo na poštarinu za pakete koje je slala diljem bivše Jugoslavije.

Za nadati se je, kako je spomenula teta Ranka, da će o Dragici i njenom životu biti napisana i knjiga, a te se zadaće ima namjeru latiti Marija Hrvoj.

I ove je godine dodijeljena nagrada za rad na stvaranju i poticanju pjesništva, a primio ju je vrijedni entuzijast Darko Plažanin, koji već niz godina ustraje na organizaciji haiku susreta i izdavanju prigodnog zbornika.

Nakon proceduralnih i uvodnih izlaganja, popraćenih nadahnutom svirkom i pjesmnom KUD-a Oštrc, svaki je od prisutnih pjesnika, kako je već običaj, dobio priliku pročitati po jednu svoju pjesmu. Posebnom je radošću odisala Janka Štahan, Samoborka koja već niz godina živi u Francuskoj i koja je, doputovavši posebno zbog ove večeri, konačno pred svojim prijateljima, poznanicima i kolegama po peru čitala svoje stihove.

Inspirativna će večer sigurno grijati pjesničke duše i u mjesecima koji dolaze, a sve u očekivanju sljedećeg susreta pod zidinama Starog grada.

Robert Škiljan

FOTO: janka Štahan, Samoborka iz Pariza, samo je zbog pjesničkog druženja pri Svetom Mihalu ovom prilikom došla iz Francuske

 

Pjesnički susreti Pri svetem Mihalu

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002