04.10.2003.

Solistički koncert Renate Novoselec

Užitak perfektnog muziciranja

Solistički koncert Renate Novoselec

Pučko otvoreno učilište Samobor otvorilo je 27. rujna ovogodišnju glazbenu sezonu u sasvim novom prostoru. Solistički koncert naše sugrađanke, violinistice Renate Novoselec, održan je u vrlo ugodnom i nadasve akustičnom prostoru Galerije Prica. Osim domaćina, Renate Novoselec, muzicirali su njeni kolege iz Samoborskog gudačkog kvarteta pod umjetničkim vodstvom prof. Vladimira Sveraka, klavirist Domagoj Guščić i, kao posebni gost, Mimi Marjanović Gonski na kontrabasu. Na programu su bila djela Beethovena, Krežme, Bartoka, Chopina, Pleyela, Haydna, Otmačića i Piazzolle. Na vrlo posjećenom koncertu, prilikom otvaranja novog ciklusa koncerata u Galeriji Prica, bilo je nekoliko izvanrednih zanimljivosti. Renata Novoselec svirala je na originalnoj violini Francesca Stradivarija iz 1729. godine, vlasništvo Hrvatskog glazbenog centra. Uživali smo u ujednačenom i perfektnom muziciranju naše sugrađanke na tom plemenitom instrumentu. Inače, Renata je student zagrebačke Muzičke akademije u klasi prof. Anđelka Krpana, a članica je Simfonijskog orkestra Velike Gorice i Riječke filharmonije, te surađuje s Hrvatskim komornim orkestrom, Tamburaškim orkestrom HTV i Deutschekammerorchestrom. Također je bilo prekrasno čuti zvuke skladbe koju je posebno za ovu priliku skladao Marko Otmačić, član Samoborskog gudačkog kvarteta, pod nazivom U Galeriji Prica. Ovaj svestrani mladi skladatelj i violist oduševio je nazočne vedrim pristupom skladanju i lakoćom kojom iz njegovog pera nastaju skladbe bliske uhu. Riječju, ovaj koncert bio je prava uvertira za glazbene doživljaje koji nas očekuju od sljedeće subote kada koncertom Zagrebačke filharmonije u Župnoj crkvi sv. Anastazije počinje 28. samoborska glazbena jesen.

Tomislav Marvar

 
04.10.2003.

Kazalište Svarog u Knjižnici

Muškarac ostaje muškarac

Kazalište Svarog u Knjižnici

U predstavi Povratak muškarca u glavnoj je ulozi profesor zemljopisa koji upada u vještu zamku multinacionalnih umreženih (legalnih i tajnih) korporacija i naoko miran i sređen život podređuje klađenju na nogometne rezultate. Od novca spremljenog u kućnom sefu, namijenjenog za plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja, uplaćuje "sigurnu i dobitnu" kombinaciju. Naravno, ne pogađa, a u izvrsnoj suradnji s publikom glavni i jedini glumac Dubravko Sidor izaziva salve smijeha kroz duhovite i iznenađujuće situacije.

Na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice Samobor kazalište Svarog 24. rujna odigralo je ovu predstavu autora Jadranka Terzića pred samoborskim srednjoškolcima, koji su je jednodušno i s oduševljenjem prihvatili. Sidor se je i ovog puta predstavio kao izvanredan glumac i animator gledatelja u ovom interaktivnom komadu.

T.M.

 

Solistički koncert Renate Novoselec

Kazalište Svarog u Knjižnici

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002