22.03.2003.

U Samoboru izlaže Marc Pio Maximillien Salvelli

Samoboru s ljubavlju

U Samoboru izlaže Marc Pio Maximillien Salvelli

27. ožujka otvorena je u Samoborskom muzeju izložba slika i fotografija Marca Pia Maximilliena Salvellia, pod nazivom "Samoboru s ljubavlju". Prisutni, očito dobri poznavatelji Salvellijevih radova, dupkom su ispunili prostorije Muzeja, odavši time počast umjetniku koji se, kako je rekao ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić, odaziva na sve pozive za sudjelovanjen u javnom životu Samobora, što i ne čudi, budući da mu je majka Samoborka.

U prostorijama Muzeja otvoren je samo dio izložbe, dok je drugi dio postavljen u Multikulturalnom centru Grada Samobora "Ivica Sudnik", u Starogradskoj 12.

I.H.

 
22.03.2003.

Glumac Sreten Mokrović razgalio mladu samoborsku kazališnu publiku

Biti glumac u Samoboru

Glumac Sreten Mokrović razgalio mladu samoborsku kazališnu publiku

Pod nazivom "Biti glumac" 24. ožujka je u organizaciji centra za kulturu POU Samobor održana tribina koju je vodio poznati zagrebački glumac Sreten Mokrović. Pred pedesetak zainteresiranih školaraca različitog uzrasta, te nekolicinom nastavnika i drugih znatiželjnika trebao je nastupiti i Vili Matula kojeg na žalost nismo dočekali, budući da je iz opravdanih razloga izostao.

Mokrović je odgovarao na pitanja budućih glumaca i glumica o svim zamislivim i nezamislivim pitanjima tipa: "Kad glumac završi Akademiju dobije li kakvu potvrdu da je istu završio?". Naravno bilo je i drugih, ozbiljnijih, a kad je Mokrović zadovoljio svačiju znatiželju, upitao je prisutne jesu li spremni probati vježbati one vježbe koje svaki glumac mora proći za vrijeme školovanja.

Budući da su svi bila "za", tribina je prerasla u druženje do u kasne noćne sate.

T.M.

 
22.03.2003.

Haiku kao univerzalni pjesnički izraz

Krenuo je iz Japana

Haiku kao univerzalni pjesnički izraz

20. ožujka predstavljena je u Gradskoj knjižnici Samobor haiku zbirka međunarodnih izdanja. Neposredan povod za okupljanje haiku pjesnika naglasio je Marijan Čekolj, jedan od najupornijih promicatelja haiku pjesništva.

Večer je svojim recitalom upotpunio samoborski pjesnik Nediljko Boban, a vrijedi zabilježiti i nastup Samoborskog gudačkog kvarteta - Jerine Lokmer na čelu, Renate Novoselec i Andree Haber na violini i Marka Otmačića na čelu.

Haiku pjesnik Boris Nazansky pojasnio je i opisao događanja na četiri natjecanja haiku poezije, posebno istaknuvši tokijski Itoen, budući da je baš Japan zemlja iz koje haiku potječe i iz koje se je proširio cijelim svijetom.

T.M.

FOTO: Boris Nazansky, Marijan Čekolj i Nediljko Boban (slijeva na desno)

 
22.03.2003.

Premijera samoborskog Amaterskog kazališta

I to se je dogodilo!

Premijera samoborskog Amaterskog kazališta

U srijedu, 19. ožujka, održana je u kino dvorani POU Samobor premijera predstave I onda se to dogodilo, Amaterskog kazališta, koje vodi Miroslav Burić, ujedno i režiser predstave.

Radi se o stilskoj vježbi, predstavi koja traje oko 40 minuta, u kojoj svatko priča svoju verziju zbivanja u školi u petak popodne, tijekom petog sata nastave, u vrijeme kad je profesorica čitala pjesmu S. S. Kranjčevića "Iza spuštenijeh trepavica". Nešto se dogodilo s učenikom koji se ne pojavljuje u predstavi, a cijeli slučaj iz svojih kuteva tumače raznovrsni likovi - tipovi, od ravnateljice do učenika.

Predstava se pozabavila stanjem u današnjoj školi, nedostatkom

međusobne komunikacije i zajedništva. Razred nije zajednica, već skup

usamljenih jedinki koje se međusobno ne poznaju i zapravo ne mare jedan

za drugoga.

Publika je u potpunosti ispunila prostor kino dvorane POU i s oduševljenjem ispratila izvođače, koji su se tri puta vraćali zahvaliti na dugotrajnom pljesku.

Likove u predstavi tumače Ljiljana Matejčić, Diana Filipović, Mateja Librić, Josipa Kovačević, Vedran Bokor, Maja Ivčić, Jasmina Marić, Aleksandra Keresman i Vjekoslav-Leonard Prčić.

Kostime je izradila Željka Širanović, styling Ivan Čakanić, tonske efekte Tomislav Jozić, a rasvjetu Vjekoslav Brunović.

U svakom slučaju, bila je to večer za pamćenje i za nadati se je da će Amatersko kazalište u Samoboru zaživjeti i da ćemo u budućnosti svjedočiti o novim projektima.

A ovome želimo da se što duže zadrži na repertoaru.

Ivica Horvat

 
22.03.2003.

Novi samoborski fotoklub

Izlaže Mimezis

Novi samoborski fotoklub

U maloj dvorani POU Samobor od 14. ožujka je otvorena izložba fotografija Fotokluba Mimezis iz Samobora. Fotoklub je osnovan prije nekoliko mjeseci i okuplja desetak mladih fotografa iz Samobora koji još uvijek uživaju u vlastoručnoj izradi crno bijelih fotografija unatoč nadolazećoj bujici digitalnih mogućnosti. Upravo to jedna od autorica, Nina Đurđević, koja je i otvorila izložbu, piše u uvodniku kataloga: "Nama svjetlo kompjutorskog ekrana ne može zamijeniti intimnost pomalo mističnih crvenih svjetala tamne komore. I tone osvijetljenih papira i uništenih negativa dok konačno ne postigneš traženo". Ostali članovi koji izlažu svoje fotografije do 24. ožujka su Nikola Kovač, Alen Kirin, Saša Minihofer, Marijana Sunek, Krunoslav Ptičar, Mario Papić, Kristijan Jenko, Valerija Peles i Robert Bogolin.

T.M.

 

U Samoboru izlaže Marc Pio Maximillien Salvelli

Glumac Sreten Mokrović razgalio mladu samoborsku kazališnu publiku

Haiku kao univerzalni pjesnički izraz

Premijera samoborskog Amaterskog kazališta

Novi samoborski fotoklub

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002