18.12.2003.

Tradicionalni koncert Gradske glazbe Samobor

Dar pod bor

Tradicionalni koncert Gradske glazbe Samobor

Pod tradicionalnim nazivom Dar pod bor Gradska glazba Samobor održala je 17. prosinca svoj blagdanski koncert. U prepunoj dvorani Hrvatskog doma, a u povodu 196. obljetnice postojanja Glazbe odsvirali su pod sigurnim vodstvom novog dirigenta Roberta Polgara mnoštvo skladbi vezanih uz božićne i novogodišnje blagdane, a i mnoge evergreene. Kao posebna gošća, svoj doprinos ovom vrlo uspjelom koncertu dala je Zdenka Kovačićek. Inače, Gradsku glazbu Samobor je 1807. godine utemeljio dugogodišnji voditelj Josip Herović. U tih 196 godina u Glazbi je sviralo više od 2000 glazbenika. Samoborska glazba je po djelovanju najstarija u Hrvatskoj.

T.M.

 
18.12.2003.

Sjajan pogreb, crna komedija u POU Samobor

Nitko tu nikoga ne sluša… ali govori o samom sebi

<i>Sjajan pogreb</i>, crna komedija u POU Samobor

Teatar komedije Jazavac gostovao je u Samoboru s kazališnom predstavom Sjajan pogreb autorice Slavice Tomčić. U srijedu, 16. prosinca, u naš grad je došlo jedno mlado i perspektivno kazalište osnovano prije 6 mjeseci, s predstavom koja je praizvedbu doživjela u Puli, a nastala je kao koprodukcija Istarskog narodnog kazališta, Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba i Teatra komedije Jazavac. Sjajan pogreb Slavice Tomčić nepretenciozna je i ležerno napisana crna komedija proizašla iz originalne ideje koja funkcionira na univerzalnom planu (središnja je tema komedije odnos čovjeka prema vlastitoj smrtnosti), no čiji je način oblikovanja danas vrlo aktualan, jer se odvija unutar svojevrsnog reality showa. Tri su osobe zakupile prostor kazališta da bi mogle iznijeti vlastite probleme i uvjerenja: komedija je uglavnom sastavljena od tri razbijena monologa — nitko nikoga ne sluša, svakome je jedini cilj što više govoriti o samome sebi. Pred popunjenim gledalištem dvorane Hrvatskog doma, u režiji Roberta Raponje, briljirali su Ksenija Marinković Ugrina, Željko Königsknecht i Slavko Juraga.

T.M.

U srijedu, 16. prosinca, u naš grad je došlo jedno mlado i perspektivno kazalište osnovano prije 6 mjeseci, s predstavom koja je praizvedbu doživjela u Puli, a nastala je kao koprodukcija Istarskog narodnog kazališta, Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba i Teatra komedije Jazavac. Sjajan pogreb Slavice Tomčić nepretenciozna je i ležerno napisana crna komedija proizašla iz originalne ideje koja funkcionira na univerzalnom planu (središnja je tema komedije odnos čovjeka prema vlastitoj smrtnosti), no čiji je način oblikovanja danas vrlo aktualan, jer se odvija unutar svojevrsnog reality showa. Tri su osobe zakupile prostor kazališta da bi mogle iznijeti vlastite probleme i uvjerenja: komedija je uglavnom sastavljena od tri razbijena monologa — nitko nikoga ne sluša, svakome je jedini cilj što više govoriti o samome sebi. Pred popunjenim gledalištem dvorane Hrvatskog doma, u režiji Roberta Raponje, briljirali su Ksenija Marinković Ugrina, Željko Königsknecht i Slavko Juraga.

T.M.

 
18.12.2003.

Predstavljanje knjige Rosarije Habuš

Kradljivci vremena u Havani

Predstavljanje knjige Rosarije Habuš

U samoborskome Caffe baru Havana predstavljena je 13. prosinca knjiga Rosarije Habuš Kradljivci vremena. Predstavljanje knjige je održano u Samoboru iako autorica nije Samoborka, ali je dugi niz godina očarana ljepotom Samobora, pa je emocionalna povezanost s gradom razlog zašto je upravo u njemu željela održati prezentaciju knjige. Također je rekla da vrijeme i prostor nisu stvari koje bi trebale opterećivati čovjeka, pa je stoga za mjesto prezentacije odabrala Havanu. To je knjiga koju je, prema riječima autorice, teško smjestiti u određenu kategoriju s obzirom da su u njoj sadržani elementi proze, ali i poezije. Knjiga je podijeljena u 12 cjelina, od kojih svaka ima specifično simbolično značenje. Zanimljivost knjige je da prvih 11 cjelina nosi brojčane oznake, dakle prva, druga, treća i tako dalje, a dvanaesta cjelina nosi naziv Bijela.

Moderatorica je bila novinarka Drugog programa Hrvatskog radija Dubravka Družinec – Ricijaš, a prisutni su bili prijatelji Rosarije Habuš i oni koji su joj pomogli u pisanju knjige.

Mladen Sirovica

 

Tradicionalni koncert Gradske glazbe Samobor

Sjajan pogreb, crna komedija u POU Samobor

Predstavljanje knjige Rosarije Habuš

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002