03.05.2003.

Upoznavanje s glazbom

Prvi ključ

Upoznavanje s glazbom

Već drugu školsku godinu Glazbena škola Ferdo Livadić i Dječji vrtić Grigor Vitez na obostranu korist i zadovoljstvo uspješno surađuju.

Suradnja se odvija u vidu posjeta starijih odgojnih skupina Glazbenoj školi gdje ih već na ulazu profesorica Marina Flanjak upoznaje sa prostorom i njegovom namjenom kao i onim bitnim što se tamo odvija. Djeca netremice puni sat prate s velikim angažmanom tetu Marinu koja im ne samo priča nego i upućuje u prve tajne muziciranja na pravim instrumentima. Mnogi mališani prvi se put nađu na izvoru zvuka iz glazbala, ali ne samo to: oni na glazbalu imaju mogućnost proizvesti zvuk.

Također imaju priliku čuti solističko i komorno muziciranje, pa se može reći da im se tu dogodi prvi koncert takve vrste u životu. Nakon nekih edukativnih sadržaja koje moraju usvojiti djeca osvajaju diplomu pod nazivom "Prvi ključ".

Ako uzmemo u obzir da su doživljaji u ovo životno doba snažni onda možemo zaključiti da se radi o veoma vrijednoj suradnji. Zahvaljujući svima koji tako gledaju mnoga će djeca na taj način otkriti veliku moć glazbe u svom životu.

S druge strane, prilika je to za učenike (ali i profesore) Glazbene škole da muziciraju pred publikom. Tako se i onoj djeci koja nemaju mogućnost često nastupati omogućava da se oslobode treme i da steknu samopouzdanje.

Ovogodišnji završetak "Prvog ključa" i uručenje diploma popratio je koncert kojeg su polaznici Glazbene škole Ferdo Livadić izveli u svim vrtićima.

M.J.

 
03.05.2003.

Glazbeni susret kajkavskih stvaratelja u kulturi

Kaj vu duši

Glazbeni susret kajkavskih stvaratelja u kulturi

U nedjelju, 27. travnja, održan je u velikoj dvorani Hrvatskog doma glazbeni susret kajkavskih stvaratelja u kulturi pod nazivom "Kaj vu duši", u organizaciji Radija Kaj i pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva Grada Samobora.

U programu su nastupili Mješoviti pjevački zbor i orkestar KUD-a Ilirci, Vokalni ansambl Samoborke, Đurđica Pleše, Franjo Gluščić, Mali tamburaški orkestar Ferdo Livadić i brojni drugi javni djelatnici.

I.H.

 
03.05.2003.

U Samoboru obilježen svjetski Dan plesa

Slobodni plesači plesali slobodno

U Samoboru obilježen svjetski Dan plesa

Plesna grupa Burka i Pučko otvoreno učilište Samobor i ove su godine na poseban način obilježili 27. travnja, Svjetski dan plesa. U maloj dvorani Hrvatskog doma u nedjelju je održan "susret generacija slobodnog plesa" u kojem su sudjelovala tri aktivna naraštaja plesača, pod umjetničkim vodstvom koreografkinje Nede Marović Turković. Svi se oni u Samoboru bave slobodnim plesom. To su: Plesni vrtić, Grupa ritmike i slobodnog plesa školskog uzrasta i Plesna grupa Burka. Kao doprinos stvaranju predstave svaka je grupa izvela svoj kratki dio programa. Ove godine motto Svjetskog dana plesa je bio "Vlastito izražavanje ne može biti traćenje vremena" (Hanif Kureishi). Mali i veliki slobodni plesači oduševili su prepunu dvoranu roditelja, baka i djedova i namjernika.

T.M.

 
03.05.2003.

11. samoborski haiku susreti

U čast Luki Paljetku

11. samoborski haiku susreti

Već jedanaest godina u Samoboru se održavaju haiku susreti, na kojima hrvatski haiku pjesnici predstavljaju svoje recentne uratke, otisnute u prigodnom zborniku. Prilika je to za rasprave o haikuu, njegovoj popularizaciji te za predstavljanje najznačajnijih autora i njihovih radova.

Ovogodišnji je program bio predstavljen prigodnim haikuom:

haiku susret

samoborska tisa i

japanska trešnja

Stabalca tise i japanske trešnje zaista su povodom ovogodišnjih susreta posađena, a tog su se posla latili i uspješno ga završili Mirjana i Milan Žegarac i Darko Plažanin.

Nakon pozdravne riječi ravnateljice samoborske knjižnice Irene Šepl, predsjednica samoborske Matice hrvatske Ranka Novosel obratila se je prisutnim pjesnicima i obavijestila ih da je za dugogodišnji entuzijastički rad na organizaciji Samoborskih haiku susreta Darko Plažanin nagrađen skromnom novčanom nagradom. Radi se o sredstvima iz zaklade Dragice Vrbenski, Samoborke koja je godinama radila u Kanadi, a kojima se na ovakav način stimulira rad na promociji pjesničke riječi.

Ovogodišnji su susreti na svojesvrstan način posvećeni velikom hrvatskom pjesniku Luki Paljetku, o čijem je radu govorio Dragan Vučetić. I novoustanovljena "nagrada" u vidu "graševine i diplome", koju je "ustanovio" pjesnik Željko Funda, a za najbolji haiku, dodijeljena je baš Luki Paljetku.

Sa žaljenjem je primljena vijest da je Vladimir Devidé zbog bolesti otkazao predviđeno predavanje "Što je, zapravo, haiku". Za nadati se je da će majstor u godinama koje dolaze pronaći vremena i obratiti se sudionicima jednog od narednih Samoborskih haiku susreta.

Robert Škiljan

FOTO: Milan Žegarac, Dragan Vučetić, Ranka Novosel i Darko Plažanin

 

Upoznavanje s glazbom

Glazbeni susret kajkavskih stvaratelja u kulturi

U Samoboru obilježen svjetski Dan plesa

11. samoborski haiku susreti

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002