15.02.2003.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba Irene Podvorac

MAČKE

U Samoborskom muzeju otvorena izložba Irene Podvorac

14. veljače otvorena je u Samoborskom muzeju izložba skulptura Mačke, autorice Irene Podvorac. Velike i male mačke u potpunosti su ispunile prostor muzeja, na zadovoljstvo prisutnih ljubitelja umjetnosti ili jednostavno - mačaka. Raznolikošću materijala i tehnika izrade, ali i svojom maznom monumentalnošću prostoru su dale novu dimenziju i kvalitet. Bilo da su izrađene od drva, bakra, terakote ili gume mačke su uvijek mačke - gipke, brze, spremne na strelovit skok, ali i otmjene i mazne.

Irena Podvorac rođena je 1977. godine u Zagrebu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, te Akademiju likovnih umjetnosti, na klasi male plastike i medaljarstva.

Više o njoj i njenom radu možete saznati na www.irena-podvorac.cbj.net.

T.M.

 
15.02.2003.

Izložba slika u Croatia osiguranju

Samoborske vedute Ane Maroević

Izložba slika u Croatia osiguranju

27. siječnja otvorena je u prostorijama Croatia osiguranja, na Trgu kralja Tomislava, izložba slika Ane Maroević.

"Svejedno je stojimo li pred poznatim vedutama Samobora i pejzažima njegove okolice ili sa platna iskri Mediteran sa svom svojom puninom zraka, uvijek ostaje jasan rukopis likovnog izražavanja", piše o slikarstvu naše sugrađanke Maja Marković.

Ana Maroević je slikati počela 1999. godine, upisom na tečaj slikanja u "Studiju Tanay" u Zagrebu, a 2002. godine učlanila se je u udrugu Hobi - Art U Samoboru. Polazila je likovni tečaj pod vodstvom učiteljice - mentorice Nade Adamek, a trenutačno polazi u spomenutoj udruzi tečaj crtanja.

Izložba slika Ane Maroević otvorena je do 27. veljače.

Ivica Horvat

 
15.02.2003.

U samoborskoj knjižnici predstavljena nova knjiga poezije

Ruža vjetrova Ljubice Šego

U samoborskoj knjižnici predstavljena nova knjiga poezije

"Ruža vjetrova", knjiga poezije samoborske pjesnikinje, prof. Ljubice Šego, predstavljena je u za ovu priliku premalom prostoru Gradske knjižnice Samobor u četvrtak, 30. siječnja. U izdanju naklade "Libro" iz Pule i stručno recenzirana od također samoborske pjesnikinje Zlate Bujan Kovačević, ova je knjiga Ljubice Šego izazvala velik interes samoborske kulturne publike. Nakon pozdrava ravnateljice knjižnice Irene Šek, gospođi Šego uputila je nekoliko srdačnih riječi i predsjednica samoborske Matice hrvatske, a i pjesnikinja Ranka Novosel. U predstavljanju knjige sudjelovali su Dubravko Sidor, Gordana Gojčeta, Vlasta Mažuranić, te književno - recitatorska sekcija KUD-a "INA", a u glazbenom dijelu Zlatko Kolarić i Zvonko Prelec.

T.M.

 
15.02.2003.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba fotografija Davora Šarića

Dvanaest Veronikinih rubaca

U Samoborskom muzeju otvorena izložba fotografija Davora Šarića

U sklopu međunarodne revije dokumentarnog i promidžbenog filma otvorena je u Samoborskom muzeju izložba fotografija Davora Šarića. Autora i izložene radove predstavio je Želimir Koščević.

Davor Šarić rođen je 1961. godine u Šibeniku, završio je Školu primjenjene umjetnosti u Splitu (fotografija) i Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, odsjek filmskog snimanja. Izlagao je na brojnim fotografskim izložbama, a od 1994. godine bavi se filmskom i video produkcijom. Rezultat toga su brojni filmovi prikazani i na HTV-u, u sklopu dokumentarnog i znanstveno - obrazovnog programa (Šibenski trudi, Otok otoka, Rota, Kornati - nepoznato najpoznatije otočje, Srećko Badurina - biskup šibenski, U boji neba, U potrazi za Lukačićem...)

Stjepan Stanić

"Dvanaest Veronikinih rubaca" naziv je novog ciklusa od dvanaest fotografija autora Davora Šarića. Kako se u Veronikin rubac utisnulo mučeničko lice Kristovo, tako i ovih dvanaest fotografija predstavljaju dvanaest otisaka ljudskog truda u bespuću arhipelaga u kojem čovjek ne živi, ali ga koristi. Šest fotografija odnosi se na kornatski pejzaž, a drugih šest na razvijanje latinskog jedra, što predstavlja izvorni način plovidbe Mediteranom još od vremena Jasona i Odiseja, pa sve do kornatske gajete.

Iako na prvi pogled različite, te dvije cjeline veže uvijek ista autorova fascinacija mediteranskim krajolikom u koji je intervenirala ljudska ruka. Premda na fotografijama nema ljudskog lika, snažno se osjeća njegova prisutnost; bilo u naporu kojim je izradio jedra da nadvlada neukrotivu morsku pučinu, bilo u mocirama koje je gradio u neumoljivu krajoliku. Dakle, radi se o davno napuštenim vještinama kojima je čovjek stoljećima pokušao nadvladati prirodu i prilagoditi je svojim potrebama, odnosno ostaviti svoj znak. Znak na nečem postojanom kao što je zemlja i znak na nečem fluidnom i promjenjivom kao što je zrak, odnosno more.

Osim zahtjevnog načina snimanja gdje u trenutku treba prepoznati dobar kadar, što su odlike vrsna fotografa, kod autora primjećujemo i istančan osjećaj za taktilnost u naglašavanju grubih struktura tla, u mekoći i gipkosti razvijenih jedara ili hrapavosti napregnutog konopa. Samim redoslijedom fotografija, suprotstavljajući međusobno te meke i tvrde strukture podražava ritam prirodnih mijena i težačkog života ovog kraja, poetično pričajući priču o vječnoj borbi čovjeka sa škrtom prirodom. Mocire predstavljaju najelementarniji čovjekov znak u prirodi još od pradavnih vremena i svjedočanstvo su trajanja praoblika čovjekova građenja, još od neolitskog vremena do danas; zato u sebi nose iskonsko svjedočanstvo ljudske upornosti u prostoru i vremenu.

Karmen Travirka - Marčina

 

U Samoborskom muzeju otvorena izložba Irene Podvorac

Izložba slika u Croatia osiguranju

U samoborskoj knjižnici predstavljena nova knjiga poezije

U Samoborskom muzeju otvorena izložba fotografija Davora Šarića

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002