20.04.2003.

Interesantno predavanje poznatog glazbenog prezimena

Strauss u Samoboru

Interesantno predavanje poznatog glazbenog prezimena

15. travnja gostovao je u Samoborskom muzeju dr. Eduard Strauss, sudac iz Beča, rođen 1955. godine, inače praunuk najmlađeg Johanovog brata Eduarda. On se, inače, ne bavi glazbom, ali kao jedini nositelj obiteljskog imena često odlazi u razne gradove i drži predavanja o svojoj porodici.

Tako je bilo i ovom prilikom u Samoboru. Niz nepoznatih i manje poznatih detalja o čuvenoj obitelji brojnim je zaniteresiranim posjetiteljima predavanja pružilo novi pogled na tu glazbenu obitelj i njihov rad.

R.Š.

 
20.04.2003.

Otvorenje nove izložbe u Foto galeriji Lang

Pogled na Zagreb očima Japanca

Otvorenje nove izložbe u Foto galeriji Lang

U nedjelju, 13. travnja, otvorena je u već dobro uhodanoj Foto galeriji Lang izložba fotografija Seiichija Furuye, japanskog umjetnika čiji je rad u osobitoj vezi s Hrvatskom i Zagrebom.

Otvorenje je u intimni prostor galerije privuklo velik broj znatiželjnika i ljubitelja fotografije, a za žaliti je što autor, zbog neizbježne gripe, nije bio prisutan.

Seiichi Furuya (1950. Shizuoka ken, Japan) svjetski je poznat fotograf, zavidne izložbene aktivnosti, visokih priznanja i kritičkih ocjena. Nakon odlaska iz Japana 1973. preko Sibira, Moskve i Beča, dolazi 1975. u Graz, gdje i danas živi. U Grazu je povezan s krugom autora oko revije CAMERA AUSTRIA. Na svjetskoj fotografskoj sceni postaje sve prisutniji ciklusima osobnih dnevnika. U njima na osebujan i ezoteričan način bilježi svoja sjećanja na razdoblje života s Christine koja je tragično završila svoj život u Istočnom Berlinu 1985. godine.

Fotografije iz četvrtog ciklusa bile su izložene u Zagrebu u Umjetničkom paviljonu 1998. na izložbi OSOBNI DNEVNICI, na kojoj su pored Furuye sudjelovali još Petar Dabac, Nan Goldin i Nobuyoshi Araki. U tom ciklusu Furuya se vraća zagubljenim i nerazvijenim filmovima što ih je snimio tijekom posljednjeg zajedničkog puta s Christine u Veneciju. Zabunom, neki od filmova dvostruko su eksponirani, tako da slučajnom intervencijom dolazi do preplitanja mjesta i vremena. U tom ciklusu autor dovodi u pitanje svoja sjećanja, kao i mogućnost da se kamerom uhvati vrijeme.

Furuya je u nekoliko navrata boravio u Zagrebu, pa je tako svojom kamerom zabilježio ono što je u Zagrebu vidio. To nije Zagreb s turističkih razglednica. To je grad njegovih prijatelja i života s njima. To su slike zagrebačkih detalja, detalja što ih njegovi vlastiti građani ne zamjećuju i ne pridaju im pažnju.

Izložba ZAGREB KAKVOG SAM GA VIDIO neobična je fotografska priča o gradu i njegovim stanovnicima, ispričana jasnim fotografskim jezikom, poetična po sadržaju i ekspresivna po formi.

Foto galerija Lang ovu je izložbu priredila zahvaljujući Petru Dabcu i Arhivu TD na suradnji i pomoći pri realizaciji ove izložbe.

Robert Škiljan

FOTO:/b> Osnivač galerije Želimir Koščević zadovoljan je načinom na koji je Foto galerija Lang prihvaćena u javnosti

 
20.04.2003.

Nagrađeni sa 6. smotre kazališnih amatera

Brojne nagrade i u Samobor

Nagrađeni sa 6. smotre kazališnih amatera

Na 6. smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije, održanoj 5. i 6. travnja u Jastrebarskom, prosudbena komisija u sastavu Boris Senker, Smiljka Bencet-Jagarić i Anđelko Petrić proglasila je najuspješnije predstave i izvođače.

Za najbolju predstavu proglašena je predstava Doktor Dolittle, dramske družine Ivana Brlić-Mažuranić Gradskog kazališta Jastrebarsko.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Stjepan Nizek za ulogu Marka u predstavi Topla voda teče Dramske grupe HPD Zelina.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Zrinka Lovretin, za ulogu papige Polinezije u predstavi Doktor Dolittle, dramske družine Ivana Brlić Mažuranić Gradskog kazališta Jastrebarsko.

Vedran Bokor za ulogu "Sportskog tipa" i Vjekoslav-Leonard Prčić za ulogu "Frenda" u predstavi I onda se to dogodilo, Amaterskog kazališta POU Samobor dobili su nagrade za najbolje sporedne muške uloge.

Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je Aleksandra Keresman, za ulogu "Sramežljivice" u predstavi I onda se to dogodilo, Amaterskog kazališta POU Samobor.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Nino Škrabe za predstavu Doktor Dolittle, dramske družine Ivana Brlić-Mažuranić Gradskog kazališta Jastrebarsko.

Nagradu za najbolju scenografiju dobio je Mirko Škrabe za scenografiju u predstavi Doktor Dolittle, dramske družine Ivana Brlić-Mažuranić Gradskog kazališta Jastrebarsko.

Nagradu za kostime dobila je Sandra Brkljačić za predstavu Doktor Dolittle, dramske družine Ivana Brlić-Mažuranić Gradskog kazališta Jastrebarsko.

Nagrađeni su i Mirjana Jelašac za maštovitu kreaciju lutaka u predstavi Crvenladica, Amaterskog lutkarskog kazališta Lutonjica Toporko iz Samobora i KUD Kupljenovo za očuvanje tradicije i autentičnog govora u predstavi Jezuš i Marija, ali bu hmrl.

S.S.

FOTO: Predstava I onda se to dogodilo, samoborskog Amaterskog kazališta, iako prva, dostojno je reprezentirala samoborski kazališni amaterizam

 

Interesantno predavanje poznatog glazbenog prezimena

Otvorenje nove izložbe u Foto galeriji Lang

Nagrađeni sa 6. smotre kazališnih amatera

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002