09.03.2003.

Izložba Nade Špoljarić

Veličanstvenost Plitvičkih jezera

Izložba Nade Špoljarić

U ponedjeljak, 10. ožujka, u samoborskoj Gradskoj knjižnici na Odjelu za odrasle, otvorena je izložba slika Nade Martinjak Kroflin. O samoj izložbi Stanko Špoljarić u prigodnom katalogu ističe kako "karakterističnim rukopisom Nada sa strašću bilježi veličanstvenost posvojenih prizora Plitvičkih jezera, uravnotežujući mijene stvorenog u prirodi sa svojom izgrađenom stilistikom". Izložba ostaje otvorena do 28.3.2003.

T.M.

FOTO: Slikarica u društvu Stanka Špoljarića

 
09.03.2003.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba tradicijskog tekstilnog rukotvorstva

Iz zbirke Branimira Široka

U Samoborskom muzeju otvorena izložba tradicijskog tekstilnog rukotvorstva

9. ožujka otvorena je u Samoborskom muzeju izložba tradicijskog tekstilnog rukotvorstva iz zbirke Branimira Široka.

Branimir Širok rođen je 1954. godine u Zagrebu i nastavljač je tradicije skupljanja narodnog blaga koje je pokrenula još 1930. godine njegova majka. Uz redovito školovanje na Ekonomskom fakultetu izučavao je zanatske vještine vezane uz svječarstvo, medičarstvo i izradu božićnog i prigodnog nakita. Sada se bavi izradom, maloprodajom i veleprodajom proizvoda izvedenih na osnovi saznanja o hrvatskoj etnografskoj tradiciji, nacionalnim obilježjima i kulturnom nasljeđu.

Činjenica da je kao član Demokratskog centra predsjednik Savjeta za malo poduzetništvo i obrt priskrbila mu je čast da izložbu otvori saborska zastupnica Vesna Škare Ožbolt.

Zahvaljujući vrijednom sakupljaču narodnog blaga na darovanoj izložbi, Miroslav Milonjić, ravnatelj Samoborskog muzeja, uručio mu je reprint Beline povelje, Zlatne bule iz 1242. godine. Time je Širok, kako je rekao Milonjić, postao pravi Samoborac.

Robert Škiljan

FOTO: Miroslav Milonjić darovao je Branimiru Širokom reprint Beline povelje, proglašavajući ga tim činom počasnim Samoborcem

 
09.03.2003.

Tragikomične dogodovštine od prije stotinu godina

Četveronožni Strassnoff

Tragikomične dogodovštine od prije stotinu godina

U izdanju Gradske knjižnice Samobor, a u sklopu fašničkih spelancija, u našem gradu u srijedu, 26. veljače predstavljena je "tragi-komična, ali istinita sanoborska dogodovšćina iz XX. veka" pod naslovom "Četveronožni Strassnoff" autora Rožmarina Špikinarde. Pravo ime autora je Vladimir Presečki, a predstavljeno izdanje je pretisak izdanja iz 1919. godine. Knjiga je doživjela 3 izdanja, a prvo je bilo 1903. Radi se o satiričkoj pjesmi u kojoj su pod autorovu oštricu došli mnogi ondašnji ugledni i poznati Samoborci. Nakon što je urednica izdanja Mira Čebušnik predstavila knjigu i objasnila kako je došlo do pretiska, cijelu priču je nazočnima pročitao, uobičajeno nadahnuti Miroslav Burić. Vrijedno je reći da je ovom programu bila nazočna mnogobrojna obitelj Presečki. U promociji je sudjelovao i KUD "Oštrc" sa svojim fašničkim programom.

T.M.

 
09.03.2003.

"Priče iz davnine" na CD-ROM-u

Spoj vrhunske tehnologije i umjetnosti

U maloj dvorani Hrvatskog doma u četvrtak, 27. 2. predstavljen je CD-ROM "Priče iz davnine - I. dio" Bulaja nakladnika. Pred iznenađujuće malim brojem zainteresiranih (izgleda da je zakazala promidžba) prikazan je niz zanimljivih i izuzetno lijepih i atraktivnih crtanih filmova. Ovaj CD-ROM osvojio je niz međunarodnih priznanja i nagrada. U izradi je sudjelovalo više od stotinu animatora, kompjutorskih programera, ilustratora i glazbenika iz cijelog svijeta. Na CD-ROM-u nalaze se i interaktivne animacije nastale na temelju slavnih priča Ivane Brlić Mažuranić. Glavna urednica projekta Helena Bulaja upoznala je nazočne s idejom i nastankom ovog zanimljivog i nadasve kontemporalnog izdanja.

T.M.

 

Izložba Nade Špoljarić

U Samoborskom muzeju otvorena izložba tradicijskog tekstilnog rukotvorstva

Tragikomične dogodovštine od prije stotinu godina

"Priče iz davnine" na CD-ROM-u

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002