31.05.2003.

Međunarodni dan muzeja

Koncert grupe The Sick Swing

Međunarodni dan muzeja

Zagrebačka jazz grupa The Sick Swing predstavila se samoborskoj publici povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Koncert je održan u nedjelju, 18. svibnja u 17 sati, a po uzoru na britansku tradiciju ispijanja čaja u točno određeno vrijeme, nazvan Five o`clock tea.

Nekoliko dana prije koncerta u Samoboru, grupa The Sick Swing je nastupila na Festivalu jazza u Varaždinu, gdje je također oduševila biranu jazz publiku.

Mladen Sirovica

 
31.05.2003.

Međunarodni dan muzeja

Koncert Sabrine Zelić Lovrenović

Međunarodni dan muzeja

U sklopu Međunarodnog dana muzeja, u samoborskom je muzeju koncert održala pijanistica Sabrina Zelić Lovrenović. Svirala je skladbe Ludwiga van Beethovena, Carla P. E. Bacha i Bele Bartoka. Sabrina Zelić Lovrenović je dobitnica više nagrada na međunarodnim natjecanjima, te je zbog tih ostvarenja imala čast svirati na Europskim danima glazbe u Muenchenu. Od 1998. godine radi kao predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a do sada je održala preko 30 solističkih koncerata.

Mladen Sirovica

 
31.05.2003.

Prvi samostalni koncert Samoborskog gudačkog kvarteta

Od Mozarta do Otmačića

Prvi samostalni koncert Samoborskog gudačkog kvarteta

U petak, 16. svibnja, u Župnoj crkvi svete Anastazije nastupio je Samoborski gudački kvartet, u sastavu Renata Novoselec, violina, Andrea Haber, violina, Marko Otmačić, viola i Jerina Lokmer, violoncello. Radi se o devetnaestgodišnjacima koji se trenutačno školuju na četiri različite institucije, a zajedničko im je to što su najveći dio školovanja proveli u Glazbenoj školi Ferdo Livadić. Do sada su ostvarili mnoge zapažene nastupe u Hrvatskoj, a samoborski im je koncert bio prvi samostalni cjelovečernji nastup.

Samoborski gudački kvartet, koji djeluje pod umjetničkim vodstvom prof. Vladimira Sveraka, predstavio se je publici djelima Ignaza Josepha Pleyela, Miroslava Miletića, Marka Otmačića, Josepha Haydna i Wolfganga Amadeusa Mozarta. Valja posebno izdvojiti Otmačićev prvijenac "Kvartet u c-molu", inspiriran temema hrvatskog folklora i ljubavlju prema komornoj glazbi, te zaokupljenosti vrstom, formom i institucijom gudačkog kvarteta.

Publika, koja je u potpunosti ispunila prostor crkve, s odobravanjem i oduševljenjem ispratila je mlade glazbenike.

Jer, kako je rekao umjetnički voditelj Kvarteta prof. Vladimir Sverak, ovaj mladi kvartet autohton je kao i samoborska muštarda, bermet i salama.

Tomislav Marvar

 
31.05.2003.

Izložba slika Dunje Božek Zubak

Vjerna pejzažima

Izložba slika Dunje Božek Zubak

U samoborskoj gradskoj knjižnici, na odjelu za odrasle, otvorena je 14. svibnja izložba slika Dunje Božek Zubak. Slikarica, vjerna opservaciji pejzaža, od 1992. godine članica je Likovnog odjela Matice hrvatske Samobor. Do sada je izlagala na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a izložba o kojoj je riječ otvorena je do 27. svibnja.

I.H.

 
31.05.2003.

Književni susret s Irenom Vrkljan

U Samoborskoj knjižnici ponovno nakon 16 godina

Književni susret s Irenom Vrkljan

Gotovo 16 godina od posljednjeg književnog susreta u starim prostorima knjižnice, Gradsku knjižnicu Samobor posjetila je Irena Vrkljan, ugledna pjesnikinja, prozaistica, esejistica, kritičarka i prevoditeljica. Zajedno sa svojim suprugom, njemačkim piscem Bennom Meyer-Wehlackom, 6. je svibnja u Gradskoj knjižnici Samobor odgovarala na brojna pitanja ravnateljice Irene Šepl i okupljenih Samoboraca. Inače, za Samobor je veže dugogodišnje prijateljstvo iz školskih klupa s vrijednom samoborskom kulturnom animatoricom Đurđom Vuković. Ravnateljica Irena Šepl posebno je naglasila kako je ovaj susret dugo priželjkivan i pripreman, a održava se dva dana prije zagrebačke promocije posljednje knjige Irene Vrkljan Pismo mladoj ženi.

T.M.

 
31.05.2003.

Jeka opet ječi

Proljetni zvuci na ljetnoj žezi

<i>Jeka</i> opet ječi

Hrvatsko pjevačko društvo Jeka održalo je u petak 9. svibnja u maloj dvorani POU Samobor svoj godišnji koncert pod nazivom Proljetni zvuci. Jeka je osnovana 1874. godine i danas je jedno od 5 najstarijih društava koja djeluju u Hrvatskoj. Društvo radi pod geslom "Za dom i roda čast pjevat nam je slast". Od konca 1997. zborovođa je mo. Josip degl'Ivellio koji kratko radi s mješovitim zborom kojega 1999. raspušta i osniva ženski komorni zbor. Kako je prije koncerta naglasio dirigent mo. Josip degl'Ivellio nakon mnogo muka i problema s prostorom za probe Jeka se je napokon skrasila u prostorijama, uz Gradsku glazbu Samobor, na Trgu Matice hrvatske. Na programu su bila djela Brahmsa, degl'Ivellia, Galetića, Gotovca, Beethovena, Lisinskog i drugih, a kao posebni gosti nastupilo je HPD Slavulj odnosno njegov muški vokalni ansambl Petrinjski slavulji.

T.M.

 

Međunarodni dan muzeja

Međunarodni dan muzeja

Prvi samostalni koncert Samoborskog gudačkog kvarteta

Izložba slika Dunje Božek Zubak

Književni susret s Irenom Vrkljan

Jeka opet ječi

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002