14.12.2009.

U Strmcu obilježen blagdan svete Lucije

Uz Luciju posijali pšenicu

U Strmcu obilježen blagdan svete Lucije

Za organizaciju prvog javnog Lucinja u svetonedeljskom kraju ove se godine pobrinulo Kulturno-umjetničko društvo Strmec i u nedjelju, na svetu Luciju, mobiliziralo sve mjesne snage ne bi li prva proslava blagdana ove svetice, zaštitnice vida, koja se u narodu štuje od davnina, uspjela u punoj mjeri.

Idejna pokretačica programa pod nazivom Svjetlost svete Lucije bila je Verica Kundrata, a slijedili su je i svi ostali KUD-ovci. Nakon što su pred društvenim domom i stotinjak okupljenih Strmčana mjesni vatrogasci okitili bor, a predsjednik Mjesnog odbora Zlatko Vlašić, gradonačelnik Drago Prahin, umjetnički voditelj ansambla Miroslav Hriberski i domaćica Verica Kundrata pozdravili sve uz kratak i hladnoći primjeren govor, u domu su prikazani narodni običaji za ovaj blagdan, ponajprije sijanje pšenice, što je bilo dječjih ruku djelo.

Prethodno je složni KUD Strmec, od najmlađih do najstarijih, otpjevao nekoliko strmečkih i adventskih pjesama, a uz njegovo članstvo i suorganizatori Lucinja, Lovačko društvo Jastreb, Podružnica umirovljenika Strmec-Orešje, Športsko ribolovna udruga Štuka iz Strmca, Nogometni klub Sava i Oldtimer klub Stari kotači pobrinuli su se za ugodno druženje uz domaće kolače i kuhano vino.

Posebna atrakcija bile su i ručno oslikane boce s blagdanskim motivima, u kojima je Verica Kundrata ponudila i "po domači" pripravljenu kapljicu.

www.radiosvn.com

 
14.12.2009.

Dječji festival Božić dolazi okupio više od 350 malih izvođača u sportskoj dvorani Samobor

Varga, zborovi, plesači i mažoretkinje

Dječji festival Božić dolazi okupio više od 350 malih izvođača u sportskoj dvorani Samobor

Samoborske mažoretkinje, osim što su jedne od najstarijih mažoretkinja u Hrvatskoj i već godinama u kvalitativnom mažoret vrhu, pokazale su se i kao vrsni organizatori. Dječji festival pod nazivom Božić dolazi ispunio je očekivanja i ponudio je nastup plejade sjajnih mladih izvođača u subotu, 12. prosinca, u novoj samoborskoj sportskoj dvorani. Više od 350 plesača, pjevača i, naravno, mažoretkinja, svoju su brojnost dokazali već na samom početku zajedničkim defileom, koji je maksimalno ispunio prostor predviđen za nastupe, a sam početak iskorišten je i kako bi se voditeljima okupljenih grupa predala prigodna priznanja, te kako bi umjetnička voditeljica i predsjednica Samoborskih mažoretkinja Branka Beljak, kao organizator festivala, zahvalila svima koji su pripomogli da bude ostvaren kako je i zamišljen.

A zamišljeno je bilo program započeti vrhunskom atrakcijom, nastupom koji je izazvao opće oduševljenje dupkom punih tribina, plesačkog para Ištvan Varga i Gabriele Pilić koji su zorno demonstrirali kako izgleda ples kad ne mora biti prilagođen zvijezdama. Iako bolestan, Ištvan je iskoristio prigodu kako bi zahvalio na podršci svojoj partnerici, organizatorima festivala, te nakon profesionalno otplesanih nekoliko plesova odjurio na infuziju kako bi iste večeri bio spreman za lov na finale HTV-ovog plesnog showa.

Svečana koračnica seniorske postave Samoborskih mažoretkinja najavila je pak ulazak u oficijelni dio programa koji je redom ponudio raznovrsne nastupe Športskog plesnog kluba Samobor, predstavljanje Plesnog studija Lepeza VV iz Zagreba te "vatreno krštenje" rasplesanih djevojaka iz Osnovne škole Milana Langa. Pjevni dio programa započeli su oni najmlađi, razigrani članovi Dječjeg zbora Samoborček, uslijedili su Strmečki mališani, a potom i Dječji zbor Smješak kolopletom pjesama o životinjskom carstvu.

Središnjica programa pripala je predstavljanju mlađih grupa Samoborskih mažoretkinja pa su tako pred publiku redom izlazile djevojčice dječjeg sastava, starije kadetkinje i mlađe juniorke. Jasno, do kraja festivala predstavile su se i ostale starosne skupine mažoretkinja, a od nastupa gostiju tu su još bili i plesači Osnovne škole Mihaela Šiloboda, Športski twirling klub Samobor, plesači Osnovne škole Bogumila Tonija i područne škole Farkaševec, Udruga za klasični balet Vindija iz Varaždina te zborovi Osnovne škole Bana Jelačića iz Podsuseda i zbor mladih Put života iz Kerestinca. Očekivano, točku na i sjajnih nastupa stavile su seniorke Samoborskih mažoretkinja, prizvavši svojom koreografijom i Djeda Mraza.

Kako je istaknuto, dječji festival Božić dolazi, osim dobre zabave imao je za cilj djelovati i edukativno. Naime, organizatori su ovaj festival zamislili i kao svojevrsni poligon za unapređenje obrazovanja plesnih tehnika i vještina te podizanje kulturne razine kod djece. Sudeći prema reakcijama publike, zainteresiranih za priključenje predstavljenim skupinama sigurno neće nedostajati. Pokrovitelji festivala bili su Grad Samobor i Ustanova Sportski objekti Samobor, a organizaciji su pripomogli POU Samobor, Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola Samobor, te brojni sponzori svojim donacijama.

K.S.

O Samoborskim mažoretkinjama

Samoborske mažoretkinje jedne su od najstarijih mažoret sastava u Hrvatskoj. Svoj prvi nastup imale su još 1988. godine i to na Samoborskom fašniku, a zanimljivo je da su prije sadašnjih crvenih uniformi u prvoj fazi bile prepoznatljive po zlatnim bojama uniformi, koje su dobile od Hrvatske televizije. Ne čude stoga ni brojni nastupi na državnoj dalekovidnici, kao ni svojevremeni stalni angažmani u Koncertnoj dvorani Lisinski. Samoborske mažoretkinje su jedan od osnivača prvog Hrvatskog saveza mažoretkinja HRSAM-a (1996. godine), a pohvaliti se mogu i brojnim nastupima na državnim i europskim natjecanjima, kao i naslovima europskih prvakinja, te stalnim gostovanjima.

Trenutno Samoborske mažoretkinje broje 78 članica raspoređenih u veliki dječji sastav, tri kadetske skupine, dva juniorska i jedan seniorski sastav. S njima rade umjetnička voditeljica i predsjednica Branka Beljak, stručna suradnica Tamara Beljak, trenerice Jelena Peles, Matea Petrić, Nikolina Naglić, Lidija Mogulić i Karmen Tušinec, te pripravnice Mirna Šoić i Lucija Peles. Jasno, sve zainteresirane djevojčice mogu se javiti Samoborskim mažoretkinjama i pridružiti se ovom sjajnom kolektivu.

 

U Strmcu obilježen blagdan svete Lucije

Dječji festival Božić dolazi okupio više od 350 malih izvođača u sportskoj dvorani Samobor

Arhiva 2009

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002