28.10.2009.

Zamjensko kasnoproljetno putovanje Zlatne šajbe u susjednu Italiju pokazalo se kao pun pogodak

Kroz talijanske vinarije i salamerije

Zamjensko kasnoproljetno putovanje Zlatne šajbe u susjednu Italiju pokazalo se kao pun pogodak

Bio je to pun pogodak! Zamjensko putovanje za neostvareni put u Španjolsku prošle jeseni vodilo nas je u susjednu nam Italiju. Odredište - jezero Lago di Garda. Putovanje bez velikih očekivanja, sa skromnim programom, bez visoko postavljenih ciljeva. Obići koju salameriju i posjetiti usput neki podrum i - to bi bilo sve.

Samoborček nas je iz našeg Samobora začas preselio u prekrasno malo mjesto Padgne sul Garda, na samoj obali jezera. Krasni mali hotel Kazimiro, popunjen uglavnom gostima treće dobi iz Njemačke i Austrije, bio je naš dom sljedeća četiri dana.

A onda je naš Boško, vodič kojeg poznate iz naših ranijih putovanja uzeo stvar u svoje ruke. Prvo malo turizma. Posjet poluotoku Sirmione na kojem se nalazi Rocca Scaligheri, tvrđava iz 13. stoljeća, prekrasno zdanje koje je u potpunosti podređeno turistima. Zapravo, cijeli poluotok je jedna turistička oaza i svi stanovnici u bližoj okolici žive od turizma, koji ne prestaje niti jedan od 365 dana u godini. Potom posjet jednoj vinariji u selu koje smo jedva našli, putem kojim je naš autobus jedva prošao. Samo tako dobri vozači kao što su Samoborčekovi, koji "treniraju" po Žumberku, mogu se upustiti u takovu avanturu. I tu su došli na svoje naši vinari, ali i vinoljupci.

U prekrasnom vinogradu dočekao nas je jedan od dva brata sa svojim sinom, ali razgledavanje i informacije od njega nismo mogli dobiti sve dok za nekoliko minuta nije stigao gospodin po imenu Giovani Simone, kada smo razjasnili sve nepoznanice.

Vlasnici vinograda, podruma i sve opreme su braća kojima je to ostavio njihov otac, kojemu su u znak zahvalnosti postavili ploču na ulazu u podrum. Oni obrađuju vinograde i proizvode vino i tu njihova djelatnost prestaje. Dio su klastera u kojem se nalazi pet poljoprivrednih domaćinstava, na čijem je čelu prije spomenuti gospodin Simone koji se brine o svemu ostalom. Oni su kao proizvođači sigurni, a sav rizik, ali i ekstra profit, pripada g. Simoneu. Sva vina koja smo kupili platili smo njemu, kao i sve suhomesnate proizvode sa sljedeće farme koju smo posjetili. To je zapravo klasično obiteljsko gospodarstvo koje se bavi gotovo svime, od biljne proizvodnje do stočarstva i prerade proizvoda. Sve je s našega aspekta upitno, ali proizvodi imaju status izvoznih i prodaju se u svim velikim europskim gradovima. Degustirajući proizvode uvjerili smo se u njihovu vrhunsku kvalitetu, ponešto i kupili, pa se uputili u dvorac našeg domaćina koji nas je prekrasno ugostio. Tu je njegova cijela obitelj i svi su angažirani na radu u klasteru, ali i kao domaćini svakom turističkom posjetu. Na kraju smo završili naš posjet uručivši našim domaćinima poklone, među kojima je nezaobilazno bila i Samoborska salama.

Sutradan - posjet Veroni, a u njoj Piazza della Erbe, Arena, Piazza Bra, Piazza dei Signori, i nezaobilazana Julijina kuća, gdje su se mnogi "šajberi" dotakli Julijinih grudi i naslikavali zajedno s mnoštvom sveprisutnih Japanaca. Potom ponovo jedan "radni dan" i posjet imanju Pratello. Vlasnici su dvoje mladih ljudi koji se bave proizvodnjom vina kao primarnom djelatnošću, ali imaju i vrlo uređen ugostiteljski dio, u kojem smo završili na prekrasnoj večeri. Osim nas, bila je tu i veća družina europskih veterinara koji su se našli na simpoziju, kao i nešto gostiju s dubljim džepom, što smo prosudili po njihovom voznom parku. Zadnji dan boravka ponovno je bio pretežno turistički. Obišli smo okolicu našeg mjesta, ljepši dio naše Udruge obavio je nužni šoping, a provozali smo se i brodom po jezeru, čemu su se posebno razveselili najmlađi članovi Lucija i Natko, koji su s nama prvi put, a obećali su da će ići opet, jer im se jako svidjelo.

I tako - red turizma pa red agroturizma i našem je putu došao kraj. Jedno kratko putovanje od kojeg smo malo očekivali zapravo nam je pružilo puno toga korisnog. Obogatili smo naša znanja u proizvodnji vina i suhomesnatih proizvoda, ali dobili i niz korisnih informacija o organizaciji proizvodnje na poljoprivrednim gospodarstvima i u malom poduzetništvu.

Tridesetšest "šajbera" se tako, u potpunom zadovoljstvu, u nedjelju 7. lipnja, vratilo sa svog 7. putovanja Zlatne šajbe po Europi.

Dubravko Viduč

 

Zamjensko kasnoproljetno putovanje Zlatne šajbe u susjednu Italiju pokazalo se kao pun pogodak

Arhiva 2009

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002