28.10.2009.

Zamjensko kasnoproljetno putovanje Zlatne šajbe u susjednu Italiju pokazalo se kao pun pogodak

Kroz talijanske vinarije i salamerije

Zamjensko kasnoproljetno putovanje Zlatne šajbe u susjednu Italiju pokazalo se kao pun pogodak

Bio je to pun pogodak! Zamjensko putovanje za neostvareni put u Španjolsku prošle jeseni vodilo nas je u susjednu nam Italiju. Odredište - jezero Lago di Garda. Putovanje bez velikih očekivanja, sa skromnim programom, bez visoko postavljenih ciljeva. Obići koju salameriju i posjetiti usput neki podrum i - to bi bilo sve.

Samoborček nas je iz našeg Samobora začas preselio u prekrasno malo mjesto Padgne sul Garda, na samoj obali jezera. Krasni mali hotel Kazimiro, popunjen uglavnom gostima treće dobi iz Njemačke i Austrije, bio je naš dom sljedeća četiri dana.

A onda je naš Boško, vodič kojeg poznate iz naših ranijih putovanja uzeo stvar u svoje ruke. Prvo malo turizma. Posjet poluotoku Sirmione na kojem se nalazi Rocca Scaligheri, tvrđava iz 13. stoljeća, prekrasno zdanje koje je u potpunosti podređeno turistima. Zapravo, cijeli poluotok je jedna turistička oaza i svi stanovnici u bližoj okolici žive od turizma, koji ne prestaje niti jedan od 365 dana u godini. Potom posjet jednoj vinariji u selu koje smo jedva našli, putem kojim je naš autobus jedva prošao. Samo tako dobri vozači kao što su Samoborčekovi, koji "treniraju" po Žumberku, mogu se upustiti u takovu avanturu. I tu su došli na svoje naši vinari, ali i vinoljupci.

U prekrasnom vinogradu dočekao nas je jedan od dva brata sa svojim sinom, ali razgledavanje i informacije od njega nismo mogli dobiti sve dok za nekoliko minuta nije stigao gospodin po imenu Giovani Simone, kada smo razjasnili sve nepoznanice.

Vlasnici vinograda, podruma i sve opreme su braća kojima je to ostavio njihov otac, kojemu su u znak zahvalnosti postavili ploču na ulazu u podrum. Oni obrađuju vinograde i proizvode vino i tu njihova djelatnost prestaje. Dio su klastera u kojem se nalazi pet poljoprivrednih domaćinstava, na čijem je čelu prije spomenuti gospodin Simone koji se brine o svemu ostalom. Oni su kao proizvođači sigurni, a sav rizik, ali i ekstra profit, pripada g. Simoneu. Sva vina koja smo kupili platili smo njemu, kao i sve suhomesnate proizvode sa sljedeće farme koju smo posjetili. To je zapravo klasično obiteljsko gospodarstvo koje se bavi gotovo svime, od biljne proizvodnje do stočarstva i prerade proizvoda. Sve je s našega aspekta upitno, ali proizvodi imaju status izvoznih i prodaju se u svim velikim europskim gradovima. Degustirajući proizvode uvjerili smo se u njihovu vrhunsku kvalitetu, ponešto i kupili, pa se uputili u dvorac našeg domaćina koji nas je prekrasno ugostio. Tu je njegova cijela obitelj i svi su angažirani na radu u klasteru, ali i kao domaćini svakom turističkom posjetu. Na kraju smo završili naš posjet uručivši našim domaćinima poklone, među kojima je nezaobilazno bila i Samoborska salama.

Sutradan - posjet Veroni, a u njoj Piazza della Erbe, Arena, Piazza Bra, Piazza dei Signori, i nezaobilazana Julijina kuća, gdje su se mnogi "šajberi" dotakli Julijinih grudi i naslikavali zajedno s mnoštvom sveprisutnih Japanaca. Potom ponovo jedan "radni dan" i posjet imanju Pratello. Vlasnici su dvoje mladih ljudi koji se bave proizvodnjom vina kao primarnom djelatnošću, ali imaju i vrlo uređen ugostiteljski dio, u kojem smo završili na prekrasnoj večeri. Osim nas, bila je tu i veća družina europskih veterinara koji su se našli na simpoziju, kao i nešto gostiju s dubljim džepom, što smo prosudili po njihovom voznom parku. Zadnji dan boravka ponovno je bio pretežno turistički. Obišli smo okolicu našeg mjesta, ljepši dio naše Udruge obavio je nužni šoping, a provozali smo se i brodom po jezeru, čemu su se posebno razveselili najmlađi članovi Lucija i Natko, koji su s nama prvi put, a obećali su da će ići opet, jer im se jako svidjelo.

I tako - red turizma pa red agroturizma i našem je putu došao kraj. Jedno kratko putovanje od kojeg smo malo očekivali zapravo nam je pružilo puno toga korisnog. Obogatili smo naša znanja u proizvodnji vina i suhomesnatih proizvoda, ali dobili i niz korisnih informacija o organizaciji proizvodnje na poljoprivrednim gospodarstvima i u malom poduzetništvu.

Tridesetšest "šajbera" se tako, u potpunom zadovoljstvu, u nedjelju 7. lipnja, vratilo sa svog 7. putovanja Zlatne šajbe po Europi.

Dubravko Viduč

 

Zamjensko kasnoproljetno putovanje Zlatne šajbe u susjednu Italiju pokazalo se kao pun pogodak

Arhiva 2009

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002