19.10.2009.

Etno kuća pod Okićem najbolja je turistička zanimljivost Zagrebačke županije

Ne teži se masovnosti nego izvornosti

Etno kuća pod Okićem najbolja je turistička zanimljivost Zagrebačke županije

Iako često mislimo kako sve znamo o Samoboru i okolici, ima još područja koja su nedovoljno istražena. Jedno od tih područja je i spoj tradicije i turizma u seoskom domaćinstvu, a inicijator i provoditelj ideje na ovom području je Marijan Slakoper, koji je prije nešto više od deset godina počeo svoj projekt Etno kuće pod Okićem. Višegodišnji napori rezultirali su i ovogodišnjom nagradom turističkih zajednica Grada Samobora i Zagrebačke županije za turistički proizvod – zanimljivost. Prvo mjesto na ovogodišnjem natječaju osiguralo je i nominaciju na državnoj razini čiji se rezultati ovih dana očekuju s nestrpljenjem.

Etno kuća je smještena u samom podnožju staroga grada Okića u mjestu Klake, svega 8 kilometara od Samobora, i nalazi se na granici Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje. Kao što i sami navode na web stranicama, obitelj Slakoper posjetiteljima nudi poseban ugođaj u autentičnom ambijentu seoskog domaćinstva okićkog kraja. Tu se mogu vidjeti izvorna građa i predmeti zavičajne zbirke okićkog kraja, koja svjedoči o ne tako davnim vremenima života na selu.

Zavičajna zbirka ima svoju kulturnu i edukativnu vrijednost, jer česti gosti su djeca osnovnih škola koja se na licu mjesta mogu uvjeriti kako se nekad živjelo u seoskim domaćinstvima, a za njih su pripremeljene i radionice kruha na kojima sami rade i mijese tijesto iz kojeg modeliraju pecivo.

- Naš program traje od 10 do otprilike 14 sati. Tada se s djecom intenzivno radi, a nakon 14 sati počinju pripreme za povratak. To je poludnevni izlet, jer se djeca nakon četiri sata igranja i učenja dovoljno umore za put kućama i ipak im već popušta koncetracija – napominje Marijan Slakoper.

Kada ne brinu o malim gostima, Marijan Slakoper sa suprugom i obitelji i dalje uređuje okućnicu dok nije na svom redovnom poslu.

- Planira se, i to je tiha želja, da se u starom diijelu kuće uredi smještajni kapacitet u kojem bi apartman bio uređen s tradicijskim elementima namještaja, kako bi se dobio dojam da se ušlo u staru kuću. Bilo bi i suvremenih elemenata u kupaonici, a suvremeni bi bili i madraci. No, to iziskuje nova sredstva. Tada bi imali veći i manji apartman u dvije kućice, što bi bio i naš maksimum, jer se moramo pridržavati postojećih gabarita. Ne težimo masovnosti, već je ideja da se ne prelazi granica od nekih 50 ljudi na ručku. Ovo je za nas dobra dodatna djelatnost, ali dok ne otplatimo kredite ni supruga niti ja se ne usudimo ostaviti svoj posao koji radimo. Ne želim se prepustiti riziku, jer ako dođe mjesec ili dva lošijeg vremena ne bi se moglo ništa prihodovati, a banka neće čekati s otplatom rata kredita. Kada izađemo iz kredita, možda se onda odlučimo i na taj potez – ističe Slakoper. Zahvaljuje na pomoći Zagrebačkoj županiji, koja je pomogla kroz svoje poticajne programe za razvoj seoskog turizma. Još jednom napominje kako ne žele prijeći u masovnost, već se ograničiti na manje grupe. Kako bi ugođaj i ponuda bili što bolji za dolazak je potrebna najava, kako bi se sve stiglo unaprijed pripremiti. Sve informacije mogu se naći i na web stranici Etno kuće pod Okićem, a kontakt telefon je 3382-335.

Želja je da zavičajna zbirka bude jezgra cijelog prostora i da se na njoj baziraju edukativni elementi za djecu i odrasle, a dolazi je vidjeti sve više ljudi. Organiziraju se još i likovne i uskrsne radionice. Drugi dio ponude su smještajni kapaciteti i mogućnost proslave rođendana, manjih svadbi, godišnjica, domjenaka, poslovnih sastanaka, prezentacija, izložbi i drugih vrsta druženja u izvornom ambijentu stare seoske kuće. Nudi se i najam kuće za odmor za troje odraslih ili dvoje odraslih s dvoje djece. Također, može se iznajmiti mjesto za roštilj ili sportske aktivnosti, a nude se i suveniri kao što su razglednice, naljepnice, glineni lončići, medaljoni, rakije…

Nakon što je od prve ideje 1996. godine malo po malo uređivao dio objekta ili oklućnice da bi došao do današnje razine, Marijan Slakoper ima i planove gradnje nadstrešnice kako bi se gosti mogli okupiti vani i za kišnog vremena. Iako, uređenje ovakvog objekata nije lako.

- Kod starih objekata nema "šprance" pa se sve mora promišljati. Uspjeli smo štalu preurediti u ugostiteljski objekt, umjesto šikare niknulo je dječje igralište i uređena je kompletna okućnica. Sve je išlo polako, ali sigurno – kaže nam Marijan Slakoper.

Mato Šipuš

Kako se radi kruh

U Etno kuću pod Okićem došli smo dok su u njoj već bili učenici prvih razreda OŠ Bogumila Tonija (iz matične škole te iz PŠ Mirnovec) za koje su brinule njihove učiteljice Višnja Fresl, Gordana Vrzić i Stanka Runtas. Njima su Božica i Ana pokazivale kako se rade kruh i pecivo pa su odmah i djeca mogla umijesiti svoju pogačicu te onda očekivati kada će se ona ispeći. U međuvremenu su obišli i zavičajnu zbirku gdje im je Marijan Slakoper na svoj zanimljiv način ispričao nekoliko priča (o okićkom novčiću, lisici i djedu) te im pokazivao predmete koji su se nekad koristili u domaćinstvu. Upozorio ih je i da se nalaze u parku prirode pa trebaju paziti da nikakvo smeće ne ostavljaju za sobom.

 

Etno kuća pod Okićem najbolja je turistička zanimljivost Zagrebačke županije

Arhiva 2009

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002