24.01.2009.

Vincekovo je obilježeno i u svetonedeljskom kraju

Kad se sretnu vino i kobase

Vincekovo je obilježeno i u svetonedeljskom kraju

Po brojnim vinogradima i kletima svetonedeljskog kraja na sam blagdan svetog Vinka, ali i koji dan potom, okupljala su se vesela vinarska društva ne bi li očuvala tradicijski običaj, jer ne kaže se uzalud: "Bolje da se zatre selo neg običaji". Posjetili smo dvije takve družine poviše Jagnjić Dola i Male Gorice u dvama vinogradima, najprije na Krijačici u Jagnjić Dolu, u vinogradu Stjepana Fabijana, a potom i poniže Svete Marije Magdalene u Maloj Gorici, u vinogradu i kleti Alojza Požgaja gdje su se slavlju pridružili i svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin s članom Poglavarstva Dragutinom Vinovrškim Pentekom.

Što znači ovo prvo orezivanje u trsju objasnio nam je najprije Josip Jakopač u Jagnjić Dolu, rekavši da se nakon prvoga reza, ovisno o vremenskim prilikama, orezivanje može nastaviti i sljedećih dana. Prvi se trs obavezno blagoslovi, kaže Jakopač, objese se kobase da bude rodnije, poškrope se vinom, a potom slijedi litanija.

Doljani su se za dana družili u trsju, a večernje su sate proveli na toplijem, u svom lijepom društvenom domu uz dobar paprikaš i gulaš. Vincekovo se među Svetonedeljčanima posljednjih godina slavi sve svečanije. Malogoričan Alojz Požgaj kaže da je to, zapravo, stoljetna tradicija, koja je oživljena posljednjih godina sa sadnjom novih vinograda. Uz orezivanje trsja, kaže, obično se peku i kobase na vatri i obavezno se starim dobrim vinom nazdravlja novoj vinogradaskoj godini.

Zanimljiv je spoj vinogradarstva i kobasičarstva, a takav je slučaj i u Alojza Požgaja, višestruko nagrađivanog proizvođača salama, čija su i vina, kažu znalci, među najboljima u svetonedeljskom kraju. Požgajevi roditelji su nastavili stoljetnu obiteljsku tradiciju bavljenja vinogradarstvom.

Bilo je to, priznaje Alojz Požgaj, u malim, seljačkim okvirima, a ovaj sadašnji vinograd zasađen je koncem devedesetih kada se njegov sadašnji vlasnik ozbiljnije i intenzivnije počeo baviti proizvodnjom vina. Oko njegove doista male kleti zasađeno je 3 i pol tisuće trsova, a u planu su još dvije tisuće. Sada tu uspijevaju sorte graševine, zelenog silvanca, bijelog pinota i chardonnaya. A što je važnije - vino ili kobasice - teško je reći. Alojz Požgaj tvrdi da je uz dobru kapljicu i posebno dobro vino vesela sva familija, ali je to veselje ipak manje nema li i dobre hrane.

www.radiosvn.com

 

Vincekovo je obilježeno i u svetonedeljskom kraju

Arhiva 2009

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002