20.07.2009.

Tradicionalni Ljetni kamp na Velebitu

Nezaboravan provod u prirodi

Tradicionalni Ljetni kamp na Velebitu

Svoj tradicionalni Ljetni kamp na Velebitu u tjednu od 13. do 19. srpnja održala je Udruga Ekosspiritus i HPD Sv. Patrika iz Samobora. Ove godine okupilo se rekordnih četrdesetak planinara. Zbog posebne dozvole Nacionalnog parka Sjeverni Velebit tih tjedan dana može se provesti na 1200 metara nadmorske visine, u neposrednoj blizini njegovih najljepših dijelova. Krasan sunčani tjedan omogućio je uspon na Kozjak, Hajdučke i Rožanske kukove, Mali i Veliki Rajinac, obilazak vrhova oko Zavižana, šetnju po Premužićevoj stazi... Veći broj prisutnih se po prvi put susreo s ovakvim načinom kampiranja pa je voditelj kampa Vlado Kenda tako organizirao hod da je svaki sudionik mogao odabrati trase uspona prema svojim željama i mogućnostima. Zbog stalnog prisustva dvojice svećenika koji su sudjelovali s mladima iz svojih župa, svakodnevno se na vrhuncima slavio Gospodin u euharistijama na otvorenom.

Takvim povlačenjem iz svakodnevice i odricanjem mnogih luksuza civilizacije ljudi se mnogo više zbliže i suoče sa životom bez ikakvih suvišnih ukrasa. Nezaboravno je i kuhanje i jelo na otvorenom; razlika između velikih vrućina po danu i noćne hladnoće koju ni sjedenje tik uz logorsku vatru ne može posve otjerati; umivanje u hladnoj vodi iz bunara... Upoznavanje domovine, iskušavanje vlastitih granica i sposobnosti i širenje vidika na sve moguće načine samo je dodatni poticaj zbog kojeg se pravi planinar planini uvijek vraća.

Katarina Pučar

Fotografije: Martina Razum

 
20.07.2009.

Održan tradicionalni 12. Oldtimer rally

Do Plešivice i natrag

Održan tradicionalni 12. Oldtimer rally

I ove su godine gradom Samoborom i njegovom okolicom prodefilirali dotjerani ljepotani, oni u najboljim godinama, na četiri kotača. Kao i prethodnih godina vlasnike oldtimera ugostili su članovi Oldtimer kluba Samobor, ponovno sve besprijekorno organiziravši. Točno 146 sudionika (od toga 79 posada automobila i 67 posada motora) okupilo se u jutarnjim satima u nedjelju, 19. srpnja, na parkiralištu iza kina u Kompareovoj ulici. Taj prostor bio je osobito zanimljiv za one koji su sudjelovali u natjecateljskom dijelu rallyja, a kako nam je javila tajnica OTK Samobor Ljiljana Jenko, u natjecanju je sudjelovalo 55 posada automobila i 34 posade motora. Oni su na parkiralištu morali odraditi testne vožnje prije odlaska na Trg kralja Tomislava, od kuda je tradicionalno start ovog samoborskog rallyja. No, već prije starta oldtimeri su odradili jedan krug i po samoborskim ulicama, posjetili su Samoborski muzej i prošetali Šetalištem dr. Franje Tuđmana. Nakon smotre na Trgu članovi Kuburaškog društva Gromovnik označili su start, nakon kojeg su svi sudionici krenuli prema Svetoj Nedelji, Kerestincu i Pavučnjaku, da bi preko Jaske stigli sve do Plešivice, a onda se nakon kraćeg odmora vratili preko Ruda do Samobora te potom krenuli prema Podsusedu, gdje je u Pivnici Medvedgrad bila organizirana podjela priznanja i medalja, uz prigodni domjenak.

Kao i uvijek, sve su najviše zanimali oni najstariji modeli. Najstariji automobil bio je Dodge Roadstar iz 1924. bračnog para Kuković, dok je najstariji motocikl bio Norton 16H Touring Ivana Hunjaka iz Zaboka. I još jedna zanimljivost - sudionik s najudaljenijim prijavljenim mjestom boravka bio je Vid Rošća iz Švedske, vozeći Volvo Duet PV 444. Uz klubove iz svih krajeva Hrvatske, sudjelovali su i članovi tri slovenska oldtimer kluba.

M.Š.

 

Tradicionalni Ljetni kamp na Velebitu

Održan tradicionalni 12. Oldtimer rally

Arhiva 2009

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002