23.03.2009.

Predstavljena deseta po redu robna marka Zagrebačke županije

Uz salamu idu i žganci

Predstavljena deseta po redu robna marka Zagrebačke županije

Zagrebačka županija nastavlja s trendom brendiranja visoko kvalitetnih prehrambenih proizvoda. Tako je danas predstavljena deseta po redu robna marka Zagrebačke županije – Domaći kukuruzni žganci.

Inicijalnu ideju za projekt dao je poduzetnik Slavko Gorički, vlasnik tvrtke Gotes d.o.o. Zatim je Zagrebačka županija u suradnji s Agronomskim fakultetom izradila projekt Domaći kukuruzni žganci, kao i pravilnik o proizvodnji, nadzoru i korištenju nove robne marke koja će se proizvoditi isključivo na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju sjedište u Zagrebačkoj županiji.

- Spajanjem tradicionalnih vrijednosti i suvremenih tehnoloških dostignuća omogućili smo našim poljoprivrednim proizvođačima da se pozicioniraju na domaćem tržištu, ali i da u budućnosti pronađu svoje mjesto na otvorenom europskom tržištu – poručio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Podsjetio je i kako je upravo Zagrebačka županija, još 1999. godine, prva u Hrvatskoj započela s brendiranjem prehrambenih proizvoda koji se proizvode na poljoprivrednim gospodarstvima.

- Pravi žganci koji su se nekada pripremali dugo uz vatru, iščeznuli su iz naših domaćinstava. Primjenom tehnoloških inovacija dobili smo kvalitetom identičan proizvod, a vrijeme pripreme prilagođeno je suvremenom načinu života. Tako od danas Domaće kukuruzne žgance možete pripremiti za svega 2 minute - pojasnio je prof.dr.sc Damir Kovačić s Agronomskog fakulteta, nadodavši kako se radi o proizvodu visoke nutritivne vrijednosti.

Inače, na hrvatskom tržištu, s etiketom zaštićene robne marke Zagrebačke županije uz Domaće kukuruzne žgance nalaze se vina Portugizac Plešivica i Kraljevina Zelina, robna marka jabuke Sunčana, kiselo zelje Laktec, Samoborska salama, jabučni ocat Kap zdravlja, sirevi Dragec i Kriško, te robna marka jela Sjećanja za stolom.

I.H.

 
23.03.2009.

Izložba Stari kućanski predmeti predstavljena u Bestovju

Ovo nije Made in China!

Izložba Stari kućanski predmeti predstavljena u Bestovju

Stari kućanski predmeti naziv je izložbe Zavičajnog društva Zagorec iz Svete Nedelje, otvorene u društvenom domu u Bestovju. Tamo su izložena drvena korita za pranje rublja, pletene košarice, razni keramički i zemljani predmeti koji su se upotrebljavali u kuhinji kao suđe, drvene grabilice, preslice, vretena, zibalka i tome slično.

Uz voditelje ovog zavičajnog društva, Zajeca i Kroga, Ružu Iveković, obitelj Kucljak i druge, koji su najviše pridonijeli izloženom, izložbu starina otvorio je predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga grada Svete Nedelje Miroslav Hriberski, naglasivši vrijednost očuvanja ovakve zbirke i zahvalivši sakupljačima starina i društvu Zagoraca na priređenoj izložbi.

- Današnje generacije ni ne znaju s čime se i kako nekad radilo, kakve su bile igračke, jer nam danas takvi predmeti uglavnom stižu iz dalekih zemalja. To, naravno, ne znači da bismo se trebali vratiti u prošlost i ponovno posegnuti za starinskim kućanskim predmetima, ali ne smije se ni zaboraviti čime su se služili u poslu i zabavi naši stari - naglasio je Hriberski.

Izložba se mogla razgledati u dva dana uz slobodan ulaz, a obišli su je i učenici svetonedeljske škole.

www.radiosvn.com

 

Predstavljena deseta po redu robna marka Zagrebačke županije

Izložba Stari kućanski predmeti predstavljena u Bestovju

Arhiva 2009

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002