02.04.2009.

Udruga Kragulj obilježila prvu godinu svog rada prigodnom izložbom

Pisanice koje pašu uz kraluže

Udruga Kragulj obilježila prvu godinu svog rada prigodnom izložbom

Brižno pripremljenom i sjajno organiziranom izložbom kraluža i pisanica proizašlih iz nedavno održanih radionica, otvorenom 3. travnja u velikoj dvorani župe Blaženog Alojzija Stepinca u Novakima, Udruga za očuvanje i promicanje kulturne baštine Kragulj obilježila je prvu godišnjicu svoga rada.

Otvorenje je okupilo velik broj znatiželjnika iz političkog, kulturnog i drugog javnog života našega grada, ali i šire. Uz ostale, tu su bili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dožupani Roman Rodić i Damir Tomljenović, dopredsjednica županijske skupštine Marija Ledinski Anić, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Svete Nedelje Krunoslav Markovinović, gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin i još puno gostiju i uzvanika. Velika je dvorana bila gotovo premala za sve, ali je vještim smještajem izložbe u njezin središnji dio izbjegnuta svaka gužva i svi su s lakoćom mogli razgledati po starinski obojene pisanice te i manje i više raskošne kralužne ogrlice.

Članice, ali i članovi udruge Kragulj bili su ugodno iznenađeni odazivom na ovu uskrsnu izložbu, ne samo kraluža i pisanica, već i slika i crteža s motivima iz svakodnevnog života koje su izradile članice udruge. Uz to, izloženi su i starinski predmeti i nošnje s ciljem očuvanja tradicije. Izložba se mogla razgledati istoga vikenda.

www.radiosvn.com

 
02.04.2009.

Drago Plečko prvak Hrvatske!

Trijumf malog Samoborca na državnom natjecanju u matematici

Drago Plečko prvak Hrvatske!

Učenik OŠ Bogumila Tonija i pulen nastavnice Ivane Matić, Drago Plečko ml., osvojio je prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike održanom krajem ožujka u Puli. U konkurenciji učenika sedmih razreda sudjelovala su 42 natjecatelja iz svih hrvatskih županija, a isti broj bodova kao Plečko su osvojila još dva učenika. Izrazito teško testiranje je trajalo punih tri sata, a ovoga je puta Drago potvrdio titulu najboljeg od prošle godine, kada nije bilo državog natjecanja već se radilo o regionalnom na kojem je sudjelovalo devet županija. Na kraju je dobio i čestitke presjednika Stjepana Mesića, koji je posjetio ovo natjecanje.

Dragecov se uspjeh mogao naslutiti već nakon ovogodišnjeg županijskog ogleda kada je osvojio prvo mjesto, ali i najbolje riješio postavljene zadatke, bolje od ostalih učenika u svim drugim županijama. Treba napomenuti da zahvalnost za pomoć u pripremama 13-godišnji matematičar duguje i prof. Ivančici Levanić. Za malog Samoborca sada slijedi državno natjecanje u astronomiji i hrvatskom jeziku, u kojima je također županijski prvak. Prošlogodišnji državni prvak u astronomiji očekuje uspjeh i ovog puta, dok će natjecanje u hrvatskom jeziku, koje će se održati u Zadru, biti jedno posve novo iskustvo i izazov.

I.H.

 

Udruga Kragulj obilježila prvu godinu svog rada prigodnom izložbom

Drago Plečko prvak Hrvatske!

Arhiva 2009

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002