04.09.2009.

Rudari na međunarodnom folklornom festivalu u gradiću Leça de Palmeira

KUD Oštrc (ponovno) u Portugalu

Rudari na međunarodnom folklornom festivalu u gradiću Leça de Palmeira

Nakon šest godina članovi KUD-a Oštrc ponovno su dobili priliku prikazati dobar dio svog bogatog plesnog, pjevačkog i sviračkog umijeća na međunarodnom folklornom festivalu u portugalskom gradiću Leça de Palmeira, smještenom na obali Atlantskog oceana, 12 km daleko od Porta. Festival pod nazivom Festarte ove se godine održao po 12. puta i jedan je od najvećih i najsadržajnijih folklornih festivala u Portugalu.

No, naš prvi zadatak bio je doći do Portugala. Zahvaljujući Samoborčeku, njihovom modernom autobusu i, prije svega, vozačima Davoru Paviću - Trapavom (koji ničim u dva tjedna nije opravdao svoj nadimak) i Draženu Kižlinu, ova daleka destinacija ipak se naposlijetku pokazala puno bližom nego što to izgleda na karti.

Na gotovo 3000 km dugačak put krenuli smo u utorak, 21. srpnja, a na odredište smo došli za nešto manje od 3 dana. Za obavezna cjelodnevna stajanja odabrali smo Cannes na Azurnoj obali i španjolsku turističku destinaciju San Sebastijan. I jedan i drugi grad pružili su nam lijep odmor, a najzadovoljniji su bili naši muški članovi koji su se na nepreglednim plažama nagledali atraktivnih "pokretnih znamenitosti".

Za onaj dio članova koji su 2003. već bili u Leçi, sam dolazak na našu konačnu destinaciju probudio je ugodna sjećanja. No ipak, zahvaljujući preciznim uputama i karti dobivenoj od naše portugalske "veze" Andreie, unaprijed smo znali gdje se nalaze najbliži "Konzum", IKEA, H&M i slični sadržaji. U Leçi su nas dočekali naši vodiči Sergio i Raquel, koji se tijekom cijelog festivala nisu niti jednom uzrujali, čak niti onda kada su nas odvezli na nastup 200 km predaleko. "Just relax, you're in Portugal", bila je njihova omiljena rečenica i ujedno opravdanje kad nešto ne bi funkcioniralo kako treba.

Nakon smještaja u obližnju školu, u kojoj smo zaposjeli 5 razreda za spavanje te jedan za feštanje i jedan za pripremu nošnji, krenuli smo s upoznavanjem i ostalih inozemnih grupa iz SAD-a, Rusije, Tajlanda i Meksika. Nažalost, čak 5 grupa je zbog sveprisutne krize otkazalo svoje nastupe (nekako nam je najteže pao nedolazak grupe iz Brazila) pa smo i mi imali više nastupa i drugih obaveza, kako bi koliko-toliko uspjeli pokriti sve ono što su domaćini – folklorna grupa Ranco Tipico de Amoroso iz Leçe de Palmeire ugovorili s drugim gradovima.

U deset festivalskih dana, od kojih je njih osam bilo radnih, imali smo čak 20 nastupa. Plesali smo na pozornicama gradova Leçe de Palmeire, Matosinhosa, Santa Cruz do Bispo, Sao Mamede de Infesta, Seia, Fangeresa, zatim u domu umirovljenika u Lavri, pjevali i svirali u crkvama i restoranima. Na svim tim nastupima bili smo toplo pozdravljeni od brojne publike koja je uživala u plesovima Posavine, Međimurja, Istre i Hrvata iz Mađarske.

Iako je teško izdvojiti neki nastup, završni koncert svih grupa na kojemu je KUD Oštrc nastupio zadnji od 12 folklornih ansambala i spektakularno zatvaranje festivala, na kojemu su predstavnici svih grupa izveli tradicionalni portugalski ples Arregaça u obližnjem gradu Matosinhosu, ipak je autoru ovih redaka bio najupečatljiviji, pa su i naši članovi, njih 31, dali sve od sebe da ostanu Portugalcima u što ljepšem i dužem sjećanju.

Kao što je u uvodu spomenuto, festival je obilovao i raznim drugim sadržajima u kojima je naše društvo vrlo uspješno sudjelovalo. Naš folklorni voditelj Goran Matoš održao je etnografsko predavanje pod nazivom Izazovi korištenja EU fondova za obnovu nacionalne kulturne baštine, u kojem je na primjeru projekta obnove rudnika u Rudama iznio naša pozitivna iskustva. Zatim smo dvije večeri bili gosti lokalnih restorana u kojima su naše kuharice – Ivana, Petra i Barbara spremile portugalsku puricu s rudarskim mlincima, samoborski kotlet i neizostavnu rudarsku greblicu.

Kroz cijelo vrijeme trajanja festivala imali smo i svoj štand koji je svaki dan bio okupljalište zainteresiranih prolaznika i na kojem smo prodali pokoji suvenir i podijelili 100 kg prospekata o Hrvatskoj. Jedan od dodatnih sadržaja bila je i plesna škola, tijekom koje je svaka grupa imala sat vremena da nauči okupljene plesače iz drugih grupa neke plesne korake kraja iz kojeg dolazi. U tih sat vremena uspjeli smo privući velik broj zainteresiranih plesača i naučiti ih osnovne korake raznih hrvatskih plesova.

Trenutak rastanka i povratak u Hrvatsku došao je brzo i pobudio, kao i uvijek, dvojake osjećaje: s jedne strane tugu što se ostavljaju novi prijatelji, a s druge strane zadovoljstvo što ćemo nakon dva tjedna ponovno vidjeti naše najbliže. Iz Portugala smo otišli nakon razmjene poklona sa svim grupama, oproštaja od naših vodiča, kuharica (hrana je bila vrlo dobra sve do predzadnjeg dana, kada su se na meniju našla narezana svinjska crijeva punjena sadržajem čudnog mirisa i okusa), dirljivog ispraćaja domaćina i svih ostalih grupa uz pjesmu Numa Casa Portuguesa, koju smo naučili tijekom našeg prvog dolaska u Portugal. Na kraju, iz Portugala svi članovi KUD-a Oštrc nose lijepe uspomene, nekoliko litara porta, puno priča koje će se pričati još godinama, telefonski broj ili e-mail adresu pokupljenu u posljednji čas od novih prijatelja i obećanje da ćemo ponovno doći ili sresti se na nekom drugom festivalu.

Do naših Ruda trebalo je proći još samo 3000 km. Najprije smo stali ponovno u San Sebastijanu, gdje smo uz razgledavanje grada, posjet velikom akvariju, kupanje i odbojku na pijesku brzo "potrošili" dan. Sljedeće zaustavljanje bilo je u francuskoj Provansi, u gradu Avignonu koji je tijekom 14. stoljeća bio papinsko središte, odakle je 7 raznih papa upravljalo katoličkom crkvom. Dio slobodnog vremena proveli smo i u "bowling" centru koji nam je ostao u lijepom sjećanju još od prošle godine, kada smo se također zaustavili na povratku s turneje u Španjolskoj i "otkuglali" par partija.

Ovu kratku reportažu, kao i uvijek, završavam sa zahvalom Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji na financijskoj pomoći u realizaciji gostovanja (članovi KUD-a sami su prikupili približno trećinu potrebnih sredstava). Hvala i poduzeću Saki i našem medičaru Oslakoviću na brojnim poklonima koje smo podijelili te upravi TD Ferde Livadića na posuđenoj berdi. Pozdrav do sljedeće godine i javljanja s nekog drugog gostovanja.

Josip Lebegner

 
04.09.2009.

Samoborci u spačekima kreću prema Kazahstanu prateći nogometnu reprezentaciju

17000 kilometara do Astane

Samoborci u spačekima kreću prema Kazahstanu prateći nogometnu reprezentaciju

Četiri člana Oldtimer kluba 2cv Samobor (osnivači Kluba prijatelja Citroën vozila Hrvatske) kreću na 17000 kilometara dugačak put u Kazahstan. U dva spačeka ovi vjerni pratitelji hrvatske nogometne reprezentacije na velikim nogometnim natjecanjima diljem Europe i svijeta, kreću 25. rujna u dvomjesečnu pustolovinu. Cilj im je grad Astana, gdje će ih dočekati i ugostiti hrvatska nogometna reprezentacija i Hrvatska televizija, koja će o njima napraviti i reportažu. Još je u tijeku sređivanje posljednjih dokumenata i viza kako bi bez poteškoća prevalili put koji vodi iz Samobora preko Mađarske, Ukrajine i Rusije te dalekog Kazahstana do grada Astane, gdje će hrvatska nogometna repka gostovati 14. listopada u posljednjoj kvalikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

Dopredsjednik Oldtimer kluba 2cv Samobor Darko Zornjak otkriva neke detalje planiranog putovanja, ističući da je ovaj samoborski klub najveći u Hrvatskoj po broju članova, a na put kreću kao veliki navijači hrvatske nogometne reprezentacije, koju su već pratili bezbroj puta, na svakom velikom natjecanju. Ovo im je putovanje vrlo atraktivno, jer žele upoznati i taj istočni dio svijeta u kojem je mnogo što specifično. A specifičan je i njihov put u spačeku - autu s dva cilindra i niti 20 konja. Odlučili su se na ovaj poduhvat unatoč vremenu krize i recesije, a žrtvovali su i ovogodišnji godišnji odmor samo da bi mogli ostvariti ovaj naum.

Naravno, za to je potrebna fizička i psihička priprema, ali u tome već imaju dosta iskustva, jer su proputovali Afriku i Australiju te Europu (ostala im je još samo Amerika i Japan). To ugrubo znači i punjenje 50 rezervoara benzina na svaki auto, upoznavanje raznih kultura, pa će i ovaj put iskoristiti za posjet gradu na Aralskom jezeru u kojem se radi najbolji kavijar na svijetu. Dugogodišnje iskustvo omogućilo im je da znaju što i kako s motorom i dijelovima, iako dopredsjednik kluba 2cv Samobor kaže da je motor vrlo jednostavan, jer u njemu nema elektronike pa treba pripaziti na svjećice i ulje. Zbog toga sve popravke mogu obaviti na cesti, a većini vozača bit će fascinantan podatak da mogu kompletan motor i getribu zamijeniti za tri sata na cesti. No, auto je prilagođen i bit će maksimalno pripremljen.

O svim pripremama još ćemo opširnije u sljedećem broju, a sada moramo istaknuti da su sponzori pokrili dio troškova puta, a svatko tko ih želi podržati je i dalje dobro došao, jer treba napuniti rezervoare u ovim kriznim vremenima pa se može javiti u klub 2cv Samobor. Ne treba ni reći da samo za benzin treba podosta sredstava, a onda još za hranu, vodu... To je doista financijski zahtjevan put, a sponzori zauzvat, kažu, dobivaju dobru reklamu sa snimanja u kampu nogometne repke te u Večernjem listu, koji je medijski pokrovitelj.

M. Šipuš

 
04.09.2009.

Kinološka udruga Samobor uspješno organizirala 9. Nacionalnu izložbu pasa svih pasmina

Rekordan broj pasmina i pasa

Kinološka udruga Samobor uspješno organizirala 9. Nacionalnu izložbu pasa svih pasmina

Samoborska kinološka udruga ponovno se dokazala kao uspješan organizator, a ovaj put dokazali su se i kao domaćini 9. Nacionalne izložbe pasa svih pasmina CAC Samobor 2009., koja je 29. kolovoza održana na nogometnom igralištu u Orešju. Kako je na početku natjecanja rekla predsjednica Kinološke udruge Samobor Jadranka Smojver Selimović, ove godine je na izložbu prijavljeno rekordnih 140 pasmina iz Hrvatske i inozemstva, a ukupno je stiglo više od 680 pasa. Predsjednica je zahvalila svim pristiglim izlagačima i sucima te svima koji su pomogli u organizaciji. Kao izlagač sudjelovao je i predsjednik Hrvatske kinološke udruge Damir Skok, a delegat HKU bio je Siniša Cujan koji je u svom pozdravnom govoru istaknuo da je Samobor grad s dugom kinološkom tradicijom te da je samoborska udruga dala niz istaknutih uzgajivača, izlagača i sudaca. Dobrodošlicu svim gostima zaželio je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Drago Prahin, koji je izložbu otvorio te zaželio da sljedeće godine uz Samobor i Sveta Nedelja bude uključena u naziv izložbe.

Inače, na izložbi su mogli biti prijavljeni samo čistokrvni psi koji su navršili najmanje 3 mjeseca i koji su upisani u hrvatsku rodovnu knjigu čistokrvnih pasa, a oni iz inozemstva u jednu od FCI priznatih rodovnih knjiga. Psi su se ocjenjivali u 10 FCI skupina, u junior handlingu, natjecanju štenadi, natjecanju parova i uzgojnih skupina, birali su se najljepši lovni pas, najljepši najmlađi i mladi pas, najbolji veteran, najljepši autohtoni pas i najljepši pas izložbe. Tako je najljepšim psom cijele izložbe proglašen jazavčar patuljasti kratkodlaki (dachshund zwerg kurzhaar) Norden Light Duckky for Kan Trace, vlasnika Julije Vukušić i Natalije Kalečak, a najljepšim autohtonim psom dalmatinski pas Ch.Spotnik's Dare Devil, vlasnika Anite i Željka Radića. Pse je ocjenjivalo devetero sudaca iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Francuske, Rusije i Italije. Pokrovitelji natjecanja bili su Grad Sveta Nedelja i tamošnja Turistička zajednica te Grad Samobor.

Inače, Kinološka udruga Samobor je jedna od najstarijih u Hrvatskoj, članica je Hrvatskog kinološkog saveza, a ove godine slavi 40 godina postojanja. S ponosom ističu da su jedna od najbrojnijih i najaktivnijih članica saveza. Nakon CAC-a samoborska kinološka udruga bit će domaćin Državnog prvenstva u radu pasa jamara, koje će se po prvi puta po novom pravilniku održati u Hrvatskoj.

M.Š.

 

Rudari na međunarodnom folklornom festivalu u gradiću Leça de Palmeira

Samoborci u spačekima kreću prema Kazahstanu prateći nogometnu reprezentaciju

Kinološka udruga Samobor uspješno organizirala 9. Nacionalnu izložbu pasa svih pasmina

Arhiva 2009

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002