10.03.2009.

Među hrvatskim obrtnicima koji su se po prvi put predstavili u jednoj arapskoj zemlji bila je i Samoborka Silva Krajačić

Vrijedne ruke oduševile Oman

Među hrvatskim obrtnicima koji su se po prvi put predstavili u jednoj arapskoj zemlji bila je i Samoborka Silva Krajačić

Veliku priliku, ali i čast predstaviti hrvatsko obrtništvo na dosad "nepokorenom" tržištu, dobila je Samoborka Silva Krajačić, vlasnica obrta Srčeko. Naime, među devet hrvatskih, većinom tradicijskih i umjetničkih obrta koji su izlagali sredinom veljače na Muscat Festivalu u Muscatu, našla se i šarmantna Samoborka predstavljajući svoje suvenire od stakla i ostale rukotvorine. U glavni grad Sultanata Oman devet hrvatskih obrtnika došlo je na poziv Poglavarstva Grada Muscata, a u organizaciji Hrvatske obrtničke komore. Riječ je bila o prvom zajedničkom predstavljanju hrvatskih obrtnika u jednoj arapskoj zemlji, pa su, osim predsjednika HOK-a Mate Topića i naših obrtnika, u Oman dovedeni i članovi KUD-a Lisinski koji su tamburicom, pjesmom i plesom u dalekoj zemlji predstavili i dio kulturnog blaga Hrvatske.

Prepuna dojmova o zemlji koja je za mnoge nepoznanica, Silva Krajačić kaže kako se nije nadala tolikoj količini gostoprimstva koju su domaćini iskazali prema njima, a izuzetno je se dojmila silna susretljivost lokalnog stanovništva, kao i krajolik "otet" pustinji i kamenu.

- Oman je stvarno predivan. Radi se o turističkoj zemlji na Arapskom moru, dok se Muscat nalazi na obali Omanskog zaljeva, koju je sadašnji sultan Qaboos bin Said Al Said potpuno preporodio i uredio u suvremenu zemlju naviklu na strance. Ljudi su srdačni, a posebno su radoznala djeca – kaže Krajačić, ističući kako su na istu radoznalost naišli i na samom Festivalu, ali od onih odraslijih.

- Naš štand je bio izuzetno posjećen. U Muscatu smo predstavili krojačko-modne obrte, obrte za izradu suvenira, lutaka i predmeta od kamena i drva i slične stvari. Inače, uvjet organizatora je bio da na štandu obavezno prikažemo i samu izradu tih predmeta – pojašnjava Silva, dodajući kako su posebnu gužvu oko hrvatskog štanda izazvali tamburaši koji su se ubrzo pretvorili u festivalsku atrakciju, posebno među ženskim dijelom populacije. Također, posjetitelji su izuzetno zanimanje pokazali i za Flonet, inovativnu flourescentu ploču samoborskog obrta Pecho, koju je Silva ponijela sa sobom u Muscat.

Sultanat Oman spada u grupu tzv. AGCC zemalja – Arab Gulf Countries Council, u čijem su sastavu Bahrein, Katar, Kuvajt, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman. Radi se o svojevrsnom savezu zemalja po uzoru na Europsku uniju, koji djeluje kao carinska unija s planom uvođenja jedinstvene valute. Muscat Festival, koji tradicionalno traje skoro mjesec dana svake godine, kombinacija je velesajma i javnog događaja, na kojem nastupaju folklorne grupe iz cijelog svijeta te tradicijski i umjetnički obrti, a svake godine ga posjeti preko 2 milijuna posjetitelja iz Omana i inozemstva. Tako je ovaj posjet Omanu iskorišten kako bi se uspostavili čvršći kontakti i s arapskim tržištem.

Sudeći prema reakcijama posjetitelja Festivala, Silva Krajačić i njezini kolege obrtnici svojim su nastupom u Omanu otvorili jedna nova vrata, a o dojmovima samoborske obrtnice i umjetnice s dalekog gostovanja opširnije ćemo pisati u narednom broju Glasnika Samobora i Svete Nedelje.

Kruno Solenički

 

Među hrvatskim obrtnicima koji su se po prvi put predstavili u jednoj arapskoj zemlji bila je i Samoborka Silva Krajačić

Arhiva 2009

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002