17.12.2007.

Gospodine Masten, nemate li osjećaj laganog poraza?

Za starački dom spremni!

Poštovani,

Svakog dana prolazim kraj ruševine koju još uvijek pompozno zovu "dvorac" Allnoch, one koju je gradonačelnik A.D. Filipec kupio uz objašnjenja koja su bila blago rečeno prozirna.

I dalje, dakako, dvorac propada...

Nikako da taj isti gospodin na svojim grandomanskim konferencijama za tisak spomene potrebu da ovaj grad konačno dobije starački dom!

Tri godine čitava gradska ekipa nije napravila ništa. Baš ništa. No, obećanja su sve žešća kako se približavaju izbori. A još nisu ispunjena ni ona četiri minimalna data prije 3 godine!

Gospodine Masten, nemate li osjećaj da vas je SDP KATASTROFALNO porazio na zadnjim izborima (jedinog u ZG županiji!) upravo zbog sramne podrške koju dajete svim glupostima i lažima onih s kojima ste davno bili u nepomirljivom sukobu? Ili vam se plaćica omilila toliko da ste izgubili vid na oba oka?

Starogradski

17.12.2007.

Interesantan slučaj u Gajevoj ulici

Naroljani murjak

Danas oko 15.20 je bila uzasna guzva u gajevoj a razlog je bio naroljani murjak u uniformi koji se tak sparkiro na izlazu iz kolodvora

da je zakrcio cijeli grad! i vraca se tip prema svojem autu da ga makne al

mu onda kondukter iz samoborceka veli da se nemre tam parkirat jer busevi

nemogu izlazit, i onda murjak poludi i umjesto da se makne jos se ide svadit

sa kondukterom i prijetit mu!

registracija od tipa je zg-907-nz

ovo pisem u nadi da ce se neki hrabri samoborski novinar MOZDA raspisat o

tome

ja

17.12.2007.

Tko provjerava listu stipendista slabijeg imovinskog statusa?

Kulaci u besnim autima

Tko provjerava listu stipendista slabijeg imovinskog statusa??? Pa tu ima kulaka kaj imaju vile, stanove, besne aute a ispod crte su djeca samohranih majki i bokcih!! Sram vas bilo!!!

postavio/la: mario marić

postavljeno: 03.12.2007.

Poštovani,

uvjete i način bodovanja učenika i studenata propisalo je Odlukom Gradsko vijeće Grada Samobora, a postupak provodi Povjerenstvo. Lista kandidata utvrđuje se na temelju socijalnog statusa obitelji i uspjeha u školovanju, a što se naravno argumentira potvrdama o primanjima i svjedodžbama.. Povjerenstvo ne radi uvid u domaćinstva osobe već svoj rad bazira na dokumentima o

- dječjem doplatku

- samohranosti

- invalidnosti

- nezaposlenosti

koje izdaju nadležne državne institucije.

S poštovanjem

odgovoreno: 04.12.2007.

vidi listu

17.12.2007.

300 milijuna kuna - puno ili malo?

Pa do kada?!

ZAGREB - Hrvatska biskupska konferencija upravo je poslala točan broj župa Vladi, što je svake godine dužna učiniti do 1. prosinca da bi se utvrdio točan iznos novca koji će sljedeće godine primiti iz državnog proračuna, jer se broj župa množi s dvostrukom bruto prosječnom plaćom u Hrvatskoj i taj je novac država dužna tijekom godine doznačiti Katoličkoj crkvi.

Jutarnji list prvi doznaje da se radi o 1532 župe, odnosno da će Crkva dobiti nešto više od 247 milijuna kuna. Zapravo, taj će se iznos uvećati za 20 posto (zbog desetogodišnje obveze države za rješavanje mirovinskog statusa klera, redovnika i redovnica), pa će ukupni dosegnuti gotovo 300 milijuna kuna. Naravno, ako se uzme u obzir prosječna hrvatska bruto plaća, koja je prema podacima Fine za razdoblje siječanj-rujan 2007. iznosila 6719 kuna.

- Broj župa nije se znatno promijenio, odnosno uvijek se vrti oko iste brojke - rekao je Zvonimir Ančić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije i ravnatelj Hrvatskog katoličkog radija, koji nam je dostavio najnovije podatke o broju župa.

Za 1532 župe Crkva dobiva 247 milijuna kuna koji će se uvećati 20 posto za rješavanje mirovinskog statusa klera, redovnika i redovnica

Broj župa u Ugovoru o gospodarskim pitanjima između Svete Stolice i Hrvatske zapravo je svojevrsna “valutna klauzula”, kojom se služe i Crkva i država da bi se s jedne strane zajamčilo pravično poštivanje ugovorenih obveza, a s druge oslonilo na konkretne podatke.

Ugovor, naime, kazuje “da bi Katolička crkva mogla na doličan način nastaviti svoje djelovanje na promicanju općeg dobra, Republika Hrvatska će joj mjesečno davati iz godišnjeg državnog proračuna iznos koji odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa koje postoje u Republici Hrvatskoj na dan stupanja na snagu ovoga ugovora”.

No, također, njegovim sljedećim člankom predviđeno je da u godišnje stanje župa ne ulaze novoosnovane župe koje u gradu imaju manje od 3000 vjernika, a na selu manje od 1000 vjernika.

Pritom je važno napomenuti kako novac iz proračuna ne ide izravno svećenicima ili župama, osobito ne u obliku plaća, nego se izravno uplaćuje u središnji fond HBK, iz kojega se kasnije raspoređuje za zajedničke troškove i projekte i prosljeđuje biskupijama i nadbiskupijama. No kao što se nedavno moglo vidjeti, Vlada ima diskrecijsko pravo financijski pomoći različite crkvene institucije, pa će taj iznos zacijelo i sljedeće godine znatno premašiti predviđenih 300 milijuna kuna.

Crkva: To nije velik novac

U samoj Crkvi drže kako se ne radi o velikom novcu, premda 300 milijuna kuna izgleda mnogo u očima običnih smrtnika. Napominje se da je proračunska stavka Crkve jednaka stavkama nekih ministarstava ili državnih projekata, na koje nitko u javnosti ne obraća pažnju, ali “bode oči” mnogima kada se novac isplaćuje Crkvi. U Crkvi, naime, i dalje tvrde da je prihod iz državnog proračuna zadovoljavao samo manji dio potreba, a da veći dio i dalje stiže izravno od vjernika, tj. da vjernički milodari čine okonsnicu crkvenog financijskog sustava.

pa do kada

Napiši pismo

Za starački dom spremni!

Naroljani murjak

Kulaci u besnim autima

Pa do kada?!

Arhiva 2007

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002