23.03.2007.

Gospodi iz Gradskoga poglavarstva i Komunalca d.o.o.

Kuku-lele ulica

Upućujemo žestoki prosvjed protiv nerada gradskog poduzeća Komunalac, licemjerja, ispraznih obećanja i ostalog što obilježava rad naših lokalnih političara i gradsko-komunalnih djelatnika. Riječ je o ulicama našega grada udaljenim svega stotinjak metara od središnjega trga. I ne bi se moglo reći da smo neupućeni i da ne shvaćamo kako izgleda raspodjela poslova na različitim razinama i tko je za što odgovoran.

Znamo, naravno, vrlo dobro da je Anina ulica županijska cesta, a Kukuljevićeva gradska. Ne zanima nas hoće li konačno za šliceve Anine ulice raspisati javni natječaj neki županijski ili gradski odjel zadužen za infrastrukturu i kako se dogovaraju prelijevanja našega novca između pseudobirokrata (budući da se isti likovi vuku još iz vremena nekog drugog sustava te su zapravo mentalitetom bliski drugu samoupravnog socijalizma, a ne nekom menadžeru ili odgovornom političaru) istih struktura. I hoće li se dogovoriti o provizijama s izvođačima koji lobiraju za dobivanje unosnoga posla. Razlika je samo u tome što se malko promijenila retorika odgovornih.

Naime, kada građani pitaju zašto nakon završenih radova izgradnje kanalizacijskoga šahta na sredini Kukuljevićeve prije osam mjeseci ulica još nije u stanju u kakvom je bila, a sami su platili u najvećem dijelu njezino uređenje, nadređena osoba ljubazno odgovara kako posao kreće sljedećega petka, srijede, najkasnije ponedjeljka a onda da su upravo potpisali aneks ugovora o uređenju što znači neka od idućih srijeda i tako dalje, i tako dalje, i tako dalje, i bla, bla, bla...

To navlačenje za nos prelazi svaku mjeru. Kada se obratite Gradskom poglavarstvu, odgovaraju da oni nemaju veze s Komunalcem! Nije moguće: pa oni su gradsko poduzeće! Kada odete u Komunalac, oni se ljubazno ispričavaju da sve znaju i tek što ulica nije kakva je bila. Vi, naravno, povjerujete. I to zavlačenje traje i traje. Urudžbirate potom svoje pritužbe objema stranama, a one ne odgovaraju. Ne osjećaju potrebu ni dužnost odgovoriti onima zbog kojih postoje i koji ih na kraju krajeva i plaćaju.

Sve glasine koje se mogu čuti o radu Komunalca i Poglavarstva zapravo su istina. Kao običan zainteresirani građanin možete nemoćno prosvjedovati, telefonirati, pisati pritužbe i ništa se neće promijeniti. Kažu da jedino što preostaje su poznanstva, ali to zaista nema smisla.

Sve što pričaju i obećaju obična su Potemkinova sela, dakle opsjena, varka, lažan sjaj, goli dekor iz kojega ne stoji ništa.

P.S. Sasvim nam je jasno da ove riječi neće doprijeti do trusta mozgova koji vode ovaj grad.

Građani Kukuljevićeve ulice

23.03.2007.

Dragi sugrađani, kaj čekate...

Dojdite na www.mladengulis.com!

Dragi sugrađani!

Pozdravljam Vas u izbornoj godini kao kandidat HNS-a i građana Samobora, Svete Nedjelje, Jaske, Žumberka, Krašića, Pisarovine i Stupnika u VII. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima. Jedna od mojih prvih aktivnosti u predizbornoj kampanji bilo je pokretanje vlastite internet stranice http://www.mladengulis.com na kojoj svima Vama predstavljam svoj program i aktivnosti. Stranica ja otvorena za upis komentara, primjedbi, kritika i pohvala. Svi ste dobrodošli!

S poštovanjem!

Mladen Guliš

predsjednik HNS Samobor

http://www.mladengulis.com

http://www.mladengulis.com

23.03.2007.

Za gospona Velečasnoga

Tu Lud moli Zbunjenoga

Dragi gospon Velečasni,

ja sam rođeni Rvat, katolik po ocu i materi. Štujem nasu katoličku vjeru, na mise ne idem jer me drobljenje kamenja ne zanima, pogotove ne u Samoboru i to baš Vaše dragi gospon Velečasni.

Ako već, i to uvjek rado, kod suseda franjevaca.

A sad moje pitanje.

Naša župna crkva je naša, ne Vaša, i zašto mi mali obični Rvati, katolici, nemremo ući kad osjetimo potrebu i vremena da se pomolimo u našoj crkvi, ne Vašoj, koja je uvijek zatvorena...

Gospon Velečasni, ne samo zbog nas, već i zbog mnogih koji dođu, na proputovanju su u Sonoberu, pomolili bi se našem dragom Bogeku, bez da Vas moraju slušati.

Zbunjeni Rvat

23.03.2007.

Reagiranje građana Luga i Jazbine na intervju s Vojkom Filipcem

S nama nitko nije razgovarao

Štovani Uredniče!

Kako je u svom intervjuu gospodin Vojko Filipec namjerno ili nenamjerno ispustio gotovo sve relevantne činjenice u svezi posljednje faze izgradnje samoborske obilaznice, odnosno spojnice između ulice J.Jelačića i Grada Wirgesa molimo Vas da u sljedećem broju Glasnika objavite naše reagiranje.

Kao prvo karta koja je objavljena je u cijelosti netočna i ne odgovara činjenicama na terenu jer Jezerska ulica nije u cijelosti ucrtana a namjerno ili nenamjerno nije ucrtano sedam obiteljskih kuća pa se stvara dojam da bi obilaznica prolazila kroz neizgrađen teren.

Potom iako Gdin Filipec zna i ima dokumente o Zakonskoj zaštiti potka Bistrac kao Ekološki značajnog područja za Republiku Hrvatsku tu je relevantnu i značajnu činjenicu izostavio iz svog intervjua.

Nadalje nitko od direktnih stranaka u postupku, Mjesni odbori Lug i Ljudevit Šmidhen, nije vidio niti je razgovarao sa tom grupom specijalista koji je Gdin Filipec pozvao da pomognu u rješavanju problema. Pa stoga dvojimo da su uopće obišli teren već im je on prikazan na improviziranoj karti kakvu ste objavili. Da je struka izašla na teren uvidjela bi da je od ruba potoka Bistrac do ograde prve obiteljske kuće samo 4,75 metara te da tu jednostavno nije moguće smjestiti obilaznicu kojoj treba 18 metara širine. Stručnjake bi zasigurno zanimala i rješenja od Ministarstva kulture o Proglašenju Zakonski zaštićenog krajobraza potka Bistrac te Ocjena o neprihvatljivosti zahvata u prirodu, potoka Bistrac, koju smo ishodili od Državnog zavoda za zaštitu prirode te naposljetku službeno očitovanje samoborskog Poglavarstva o brisanju prolaska obilaznice uz i preko potoka Bistrac iz prostornog plana i GUP-a Grada Samobora temeljem amandmana i rješenja Ministarstva.

Mi ne dvojimo da je ing. Vojko Filipec za svog radnog vijeka bio stručnjak za miniranje te shvaćamo njegovu sentimentalnu vezu sa kamenolomima i izgradnjom ali sada je on obični umirovljenik i nema veze sa planiranjem i izgradnjom sadašnjih cestovnih korodira. Možda mu je proradila savjest pa shvaća da je obitelj Filipec privremenim izmještanjem kamionskog prometa iz njegove Livadićeve stanovnicima Obrtničke stvorila pakao koji podnose već desetak godina.

Mi slobodno možemo reći da na taj problem gledamo izrazito realno i stalno ističemo da se on treba kvalitetno riješiti ali ne po sistemu gradonačelnika Filipca "50 godina pati centar grada pa neka sada ispaštaju 50 godina drugi". To nije rješavanje problema kamionskog prometa već samo premještanje istog problema na drugu lokaciju. Upravo zbog takvog stava i "premještanja problema" nije postignut dogovor sa županom Kožićem o sufinanciranju obilaznice jer Županija želi rješenje problema a ne premještanje..

Slažemo se i sa tvrdnjom da teškim kamionima nije mjesto u Samoboru uz obiteljske kuće koje većini stanovništva predstavljaju dom a ne samo kuće. Te, ovim putem pitamo ing.Vojka Filipca ako su Trg, Livadićeva i Obrtnička u Samoboru, u kojem su onda gradu ulice Kneza Domagoja, Kozarčeva, Jezerska....

Radno tijelo Mjesnog odbora Lug Samoborski za zaštitu potoka Bistrac

23.03.2007.

Otvoreno pismo Vojku Filipcu

Prirodna želja da me se ne dira

Štovani g. Filipec,

drago nam je da se i Vi poslije svog završenog radnog vijeka uključujete u rješavanje problema obilaznice, a još bi nam draže bilo da je progovorila struka. No, živimo u vrijeme demokracije pa se i inženjer rudarstva može baviti cestogradnjom. Vidimo da ste upoznati sa situacijom u susjednoj ulici Ante Starčevića pa se pitamo zašto se niste zapitali da li i stanovnici Jezerske ulice "imaju prirodnu želju da ih se ne dira"? Ili nas ne štiti ni politički, ni građevinski lobi pa se mi sami po sebi namećemo kao "suvislo tehničko rješenje"?

Prema vašem nacrtu varijante "B" kamionske zaobilaznice, koji je objavljen u prošlom broju Glasnika Samobora i Svete Nedelje (09.03.2007.), a koji ne odgovara stvarnom stanju na terenu, trasu obilaznice ste ucrtali preko zemljišta na kojem je kuća u kojoj živi peteročlana obitelj!?! Tik uz planiranu trasu je i potok Bistrac koji je nedavno proglašen ornitološkim staništem te je kao takav zaštićen. S druge strane potoka nalazi se i dječje igralište na kojem se svakodnevno igraju i djeca iz naselja Perivoj te bi u tom slučaju njihova sigurnost bila ugrožena.

Vaša konstatacija da ovim prijedlogom više nije u pitanju cijeli mjesni odbor ili ulica već samo dvije kuće, potpuno je nehumana, jer i tu žive ljudi. Ako ste si već uzeli za pravo da ih izbrišete, jeste li razmišljali gdje bi ih ucrtali?

Sa štovanjem,

Stanovnici Jezerske ulice i Ulice Josipa Kozarca (podaci poznati uredništvu)

Napiši pismo

Kuku-lele ulica

Dojdite na www.mladengulis.com!

Tu Lud moli Zbunjenoga

S nama nitko nije razgovarao

Prirodna želja da me se ne dira

Arhiva 2007

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002