11.02.2007.

Tko je kriv za led na cesti?

Katastrofa u Dugavi

Poštovani,

Željela bih skrenuti pozornost na cestu u Molvicama - Dugavu. Dio te ceste je zaleđen, jer preko nje teče voda. Tako je bilo i 05.02.2007. u jutro, jer to jutro je bila temperatura ispod nule.

Do tada cesta je redovito bila posipana i po njoj se moglo koliko - toliko normalno voziti, no taj dan, 05.02.2007., ona nije bila posipana pijeskom, a leda na njoj nekoliko centimetara.

Taj dan dogodilo se nekoliko prometnih nesreća na istom mjestu koje su završile materijalnom štetom i pretrpljinim strahom.

Zvali smo u Županijske ceste, jer su one zadužene za tu cestu, i što smo saznali?

Uprava Županijskih cesta je donijela odluku, da od 03.02.2007. NEMA više dežurstava na cestama.

I što sada, taj led nitko neće posipati?

A automobile ćemo sami popravljati?

Zar nitko ne želi srediti stanje na toj cesti?

Molim Vas u ime nas koji se svakodnevno vozimo tom cestom, da to istražite!

Možda je greška Vodovoda i odvodnje, možda bi ono trebali sanirati tu vodu ili nešto, ne znam ali stanje je katastofalno...

zvjezdana

11.02.2007.

Malo i o bankomatu na placu

Koji to siječanj?

Dragi Tonček! Prošao je i mjesec siječanj, a ono ruglo od bankomata je još uvijek na trgu. Možda se mislilo na siječanj 2008.!? A neka, biti će prikladan ovih dana za maškare slabijeg mjehura... Stvarno gradonačelnik od riječi!!!

mali štefek

11.02.2007.

Otvoreno pismo upravi gradskog komunalnog poduzeća Komunalac d.o.o.

Neki ne pune ni kantu tjedno!

Predloženim načinom obračuna odvoza i zbrinjavanja kućnog otpada po stvarnoj količini prikupljenog smeća, uz naglašavanje da će građani uglavnom plaćati manje, nije se ostvarilo. To dokazuju građani kroz provedene ankete i iskazivanjem nezadovoljstva u svakodnevnom razgovoru. Čak štoviše, građani koji stvaraju manje kućnog otpada su kažnjeni većim cijenama vaših usluga. Očito je novi cjenik rađen na način da zadovolji financijske potrebe gradskog komunalnog poduzeća i pokrije troškove nastale gubitkom koncesije za prikupljanje smeća na području susjedne Svete Nedelje. A i ta koncesija je izgubljena upravo radi previsokih cijena vaših usluga.

Vi i dalje "skupljate" kućni otpad dva puta tjedno. Nitko od vaših službenika do sada nije evidentirao je li ispred neke kuće i koliko puta mjesečno stavljena kanta sa smećem ili ne, je li kanta puna ili poluprazna, kakav je sadržaj kante, a računi dolaze redovito i to s obračunom prema površini stana ili kuće.

Svjedočim da barem svako drugo domaćinstavo u mojoj neposrednoj blizini ne napuni kante sa smećem za odvoz dva puta tjedno, a ima domaćinstava i kuća gdje žive samci, uglavnom starije dobi, koji mjesečno ne mogu smećem napuniti ni postojeću kantu, a računi za odvoz im dolaze redovito prema kvadraturi stana.

Treba krenuti od činjenice da otpad ne stvara površina stana (ili kuće), već čovjek. Zato osnova za određivanje polazne cijene zbrinjavanja smeća treba biti broj članova domaćinstva i stvarno proizvedena količina otpada (kako je u civiliziranom svijetu), a nikako na cijenu ne smije utjecati površina stana.

Kako bi bilo da HEP svoje usluge obračunava tako da uz stvarnu potrošnju električne energije naplaćuje i po kvadraturi stana, da Vodoopskrba naplaćuje po broju slavina i površini stana, umjesto po stvarnoj potrošnji vode. Ili da bilo koja druga komunalna djelatnost naplaćuje svoje usluge na način koji vi primjenjujete?

Građane treba educirati da odvojeno prikupljaju kućno smeće od korisnog otpada i nagrađivati ih za ekološko osvješćivanje, stvoriti kod građana takvo ozračje da, ako stvaraju manje smeća, manje plaćaju uslugu njegovog zbrinjavanja. To treba biti vaš osnovni zadatak.

Akcija otkupa PET ambalaže urodila je plodom. Na sličan način može se prikupljati i sav ostali korisni otpad. Hrvatska je danas u situaciji da 50% potreba starog papira pokriva uvozom. Isto tako uvozi se čak i suho lišće, stajski gnoj i sl. A što rade naša (ne samo samoborsko) komunalna poduzeća? Kontejneri i kante za smeće uglavnom se pune papirnatom ambalažom i raznoraznim reklamama kojima nas svakodnevno obasipaju, a ima i drugog korisnog otpada.

U posljednjem broju Glasnika naš cijenjeni građanin, g. Ivan Kreutz, napisao je (poučnu) kolumnu pod naslovom "Ima ih koji zlato naprave i iz dreka". Našim ulicama često prolaze neregistrirani skupljači otpada i sigurno dobro zarađuju na tom poslu. Zašto vaše poduzeće ne organizira takvo sakupljanje, jer nemaju svi građani mogućnost da se koriste reciklažnim dvorištem. Pokušajte i vi u vašem poduzeću napraviti zlato - ali skupljanjem otpada, a ne naplaćivanjem odvoza i zbrinjavanja veoma često nepostojećeg smeća.

Ili, moguće bi gradska uprava i za naše područje trebala raspisati natječaj za prikupljanje i zbrinjavanje kućnog otpada i potpisati ugovor s najpodobnijim ponuđačem!?

U iskrenoj nadi da će se i u vašem poduzeću početi razmišljati na sličan način i naplaćivati stvarno izvršeni rad

srdačno pozdravljam.

Branko Adamek

Napiši pismo

Katastrofa u Dugavi

Koji to siječanj?

Neki ne pune ni kantu tjedno!

Arhiva 2007

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002