22.06.2007.

Još malo o javnom prijevozu

Vozite nas kao stoku!

Poštovani!

Uz pismo "Gospodo poslujete i živite od nas"

Svaka čast, istina je odnos prema putnicima je krajnje monopolistički. Vozite nas kao stoku, na svim relacijama, kao da vas je briga, na posao moramo bilo nam pravo ili krivo i zlorabite nas i naš novac.Vi ste među posljenjim zaostacima komunističkog monopola gdje vam za vlastiti novac ne možemo niti smijemo prigovoriti a kamoli zahtjevati pošten i kulturan tretman. Da ne govorimo o paklenim konzervama koje nam dajete za prijevoz sa posla, nema klime za seljačine! Nije za zamjeriti jadnim vozačima nije čudo što su nervozni trpe sve naše fruistracije i nemoć da se išta promijeni.

Zahvalna putnica, bilježim se.

Zahvalna putnica Domaslovec

22.06.2007.

Pizzerija i dkoja sije masnu čađ po susjedima

Nemoguć život kraj Bulldoga

Živim u Mirnovečkoj blizu pizzerije Bulldog.

Već mjesecima iz dimnjaka pizzerije izlazi crna gusta čađa i zagađuje okoliš. Da ne govorim o nemogućnosti sjedenja na terasi ili sušenja rublja na dvorištu. Već više puta smo obavijestili vlasnika pizzerije koji stalno obećava popravak dimnjaka. E sad ono zanimljivo: Obavijestili smo i komunalne inspektore Samobora kao i osobu koja se navodno brine o ekološkim incidentima u gradu. Tojest pazitelja ekologa.

No nakon 14 dana ni pisma ni razglednice od gospode.

A pizzerija i dalje sije masnu čađ po susjedima.

ekolog

22.06.2007.

Vapaj slijepih kod zdravih očiju

Živimo u mraku ulice Augustina Cesarca!

Postovani!

Molimo Vas,recite nam kome se obratiti u vezi ulicne rasvjete? Živimo u Rakitju u ulici A. Cesarca u kojoj jedna lampa uopce ne radi vec sest mjeseci a druge se tek povremeno pale. Prijavili smo to u opcini u Svetoj Nedelji ali oni okrecu glavu od toga. Svi susjedi vec mjesecima zovu i mole da se to popravi ali to ocito nije dosta pa Vas molimo da nam kažete kome se obratiti i sto poduzeti da se riješi taj naš problem!?

susjedi

22.06.2007.

Ljutnja i nezadovoljstvo putnika Samoborčeka i Autoturista

Gospodo, poslujete i živite od nas!

Problem koji godinama nisu riješili Grad Samobor i ZET, opet će se odraziti na nas putnike. Netko očito nije odradio svoj posao kako treba pa sad putnici Samoborčeka i Autoturista nek opet plaćaju skuplji prijevoz. Tako Samobor može biti još sto godina bez autobusnog kolodvora. A to kako se mi putnici vozimo u kojekakvim busevima, s nerijetko vrlo neljubaznim vozačima, nema veze. To što nam ukinu buseve kad završi škola, kao da više nitko ne radi, nikom niš – iako smo se žalili. Umjesto da putnicima daju liniju, mi se vozimo okolo na okolo. Od 42 brze linije imamo samo 10-11. Putujemo u Zagreb kao da idemo na more. Da ne spominjemo totalno neorganiziranu prodaju mjesečnih markica. Možda bi Grad Samobor mogao početi izgradnju autobusnog kolodvora. Možda bi taj kolodvor mogao imati poštenu čekaonicu i zahod, a možda i koju klupu pa bi lakše čekali bus – nekad i više od sata. Toliko godina imamo istu agenciju, a nama koji svaki dan putujemo je sve gore. Bolji busevi za izlete, a nama svakakvi. Ne znaš je li gore zimi ili u ljeto.

Mislimo da bi se trebao hitno raspisati natječaj za još koju putničku agenciju u Samoboru. Gospodo iz Samoborčeka i Autoturista – pa vi poslujete i živite od nas! Kamo idu svi ti novci od karata, pokaza i izleta. Ništa niste napravili "na bolje" za svoje putnike, naročito one svakodnevne. Osim što OPET MAŠETE POSKUPLJENJEM PRIJEVOZA. SRAMOTNO I ŽALOSNO I ZA VAS I ZA GRAD SAMOBOR.

Putnici Samoborčeka i Autoturista iz Samobora i okolice

Odgovor Autoturista

Za izgradnju i sve aktivnosti oko novog autobusnog kolodvora Samobor molimo da se javite Poglavarstvu Grada Samobora koje je nadležno za isti.

Oko navoda da se putnici voze okolo naokolo moramo Vam priopćiti da ni nama nije ugodno voziti obilaznim prometnicama, ali zbog više sile mi smo prinuđeni na obilazak, jer se tijekom ljetnih mjeseci na nekim prometnicama vrše radovi tako da i mi imamo povećane troškove prijevoza, veći broj prijeđenih kilometara, veći broj angažiranih autobusa, a i nezadovoljstvo putnika razumijemo. Međutim, zbog gore navedenog nismo u mogućnosti ništa riješiti.

Nije točna tvrdnja da smo ukinuli neke polaske na liniji A.K. Samobor – A.K. Zagreb (brza linija). Sukladno ugovoru o koncesiji postoji ljetni vozni red, potpuno isti kakav je bio u primjeni prošle i pretprošle godine.

Što se tiče voznog parka na prilike u gospodarstvu i prihode koje ostvarujemo vršimo zamjenu starijih vozila za nova ili novija. Napominjemo da Autoturist i Samoborček imaju gotovo najkvalitetnija vozila među hrvatskim prijevoznicima, tako da im je prosječna starost cca 8 godina (npr. ZET – 12,5 godina).

Da putnici plaćaju skuplji prijevoz nije točno, kao što je i župan izjavio, a vidi se i iz tarife prijevoznika da putnici na našem području imaju 40 do 60 posto jeftiniju tarifu od drugih građana iz Zagrebačke županije (cijena karte A.K. Samobor – A.K. Zagreb iznosi 360 kuna mjesečno, a ZET-ova cijena koju plaća putnik plus subvencija za putovanje od prosječno 7 km iznosi oko 820 kuna).

Cijena prijevoza, priča o mahanju s poskupljenjem prijevoza nije nam jasna, jer nikakve korekcije cijena nisu rađene u zadnje dvije godine, bez obzira što su troškovi poslovanja porasli (naročito cijena goriva), a svaku korekciju cijena ne vršimo jednostrano već nam istu odobrava Poglavarstvo Grada Samobora.

S poštovanjem,

Autoturist Samobor,

direktor Franjo Grgurić

Odgovor Samoborčeka

Prema našim saznanjima, postojeći Autobusni kolodvor u Samoboru i to u stanju u kakvom se trenutno nalazi, prodan je nekom društvu, ali nama kao prijevozniku nije poznato o kojem se društvu radi, odnosno koja je djelatnost navedenog novog vlasnika. Da li će novi vlasnik Autobusnog kolodvora u Samoboru adaptirati postojeći izgled kolodvora i u kojem obimu, kao i da li će uslijed ulaganja u postojeće objekte kolodvora od strane novog vlasnika za prijevoznike nastati veća obveza plaćanja naknade po osnovi pristajanja autobusa na kolodvoru, pitanje je koje treba postaviti isključivo i jedino Gradskom poglavarstvu Grada Samobora, koje bi svakako moralo imati nekih saznanja vezano za budući izgled kolodvora.

Što se tiče novog Autobusnog kolodvora u Samoboru koji bi u cijelosti bio prilagođen potrebama svih putnika, svakako je bitno napomenuti kako je trgovačko društvo Samoborček d.o.o. Samobor, Dobriše Cesarića 26, prije godinu dana započelo razgovore s Gradskim poglavarstvom Grada Samobora, a u smislu zajedničke izgradnje kolodvora, međutim, Grad je nakon početnih razgovora taj zajednički projekt jednostavno napustio.

Sve linije koje idu prema Zagrebu trgovačko društvo Samoborček d.o.o. pokriva autobusima najnovijeg godišta proizvodnje koji imaju, usput rečeno, i ugrađene klima uređaje, a sve iz osnovnog razloga kako bi svakom putniku putovanje u ove sparne dane učinili što ugodnijim.

Sve naprijed navedeno iskazujemo isključivo u ime trgovačkog društva Samoborček d.o.o. Samobor, Dobriše Cesarića 26, kao sunositelja koncesije. Naime, mnogim putnicima kao krajnjim korisnicima usluge prijevoza ni danas nije poznato kako se cjeloviti prijevoz putnika obavlja od strane 2 prijevoznika, odnosno dvije pravne osobe, pa je samim time i odgovornost za eventualne propuste u poslovanju na onom prijevozniku koji je ujedno i kriv za navedeni propust.

Budući da trgovačko društvo Samoborček d.o.o. ulaže velike napore u obrazovanje svojih vozača u smislu ponašanja vozača za vrijeme i tijekom same vožnje, ali i u trenutcima kada se putniku naplaćuje karta, ali isto tako i ogromna financijska sredstva u smislu kupnje autobusa najnovijeg godišta proizvodnje, a sve s ciljem da se putniku, kao korisniku usluge prijevoza, taj isti prijevoz, na svakim danom sve većim zakrčenjima koja vladaju na prometnicama, učini što ugodnijim, smatramo da navedeno pismo ne odražava mišljenje "svih putnika", ali isto tako i činjenice, kako je isto upućeno na krivu adresu.

Sa štovanjem, u Samoboru, 4. srpnja 2007. godine

Samoborček d.o.o.,

direktor Božo Grgurić

22.06.2007.

Vapaj pješaka u očekivanju busa

Kaj možete objaviti novi ljetni vozni red?

Molim, mozete objaviti novi ljetni vozni red? Autobusni prijevoznici ne azuriraju svoje stranice, pa budite ljubazni i objavite vi na svojim stranicma. Zahvaljujem.

studentica

Kad već inzistirate, objavit ćemo, odnosno postaviti na portal.

Makar nam za to nitko ništa ne plaća.

Pogotovo ne koncesionari javnog prijevoza (Samoborček i Autoturist) kojima bi komunikacija s javnošću (informacija o novom voznom redu) trebala biti obaveza.

No, tak je to u ovom našem gradu i ovoj našoj državi.

Urednik

22.06.2007.

Kad nam fen propuše glavu

To je stvarno jedinstveni patent!

Danas popodne kao da sam bil u Svici. Vedro vreme i puhao je ugodni svicarski fen (Bez carine i PDV-a). Rezultat: Mogli smo jasno vidjeti svako stablo prema Pljesevici i na 10 km. Super sve jasno. Konacno jenput to mocvarno podrucje uz Savu nije nas davilo. Pljesevica je izgledala kao Pilatus preko puta Luzerna. Inace sam htel reci jos, da se u Hrv. PDV, koji je valda najvisi u Eu, placa se na cijenu i na carinu! To je stvarno jedinstveni patent! Pardon. Nis nisam rekel.

Vas vojak Svejk

22.06.2007.

Ko se hoče kupat, nek' ide u Stubake!

Sramota za grad i gradonačelnika!

U vašem broju od 29.06.2007.na str. 13 navedeno je da je Školski sportski savez Samobora i Sv. Nedjelje pripremio ljetni "ODMORKO" za sve lokalne školarce. Između ostalog i kupanje na bazenu Vugrinščak svaki dan od 10-14 sati, za što osobno tvrdim da nije istina, jer kad sam htio izvaditi iskaznicu za kupanje na bazenu, svome sinu, učeniku Osnovne škole "Bogumil Toni" nisu mi je htjeli izdati, s objašnjenjem da grad SAMOBOR NIJE platio dotaciju za kupanje učenika za PRETHODNU godinu. Mislim da je to sramota za grad i gradonačelnika!

Vaš čitatelj

22.06.2007.

Trabunjanja o našem gradu se nastavljaju

Grad kulture?! Kaj god!

u tekstu "Vanja Ilić pobijedila na natječaju za uređenje Spomen sobe na Trokutu - Jednostavno i funkcionalno rješenje" - (ne mogu a da ne progovorim) spominje se grad Samobor kao grad KULTURE.

Ja molim da mi netko odgovori kad je to odlučeno, tko je to odlučio i zašto. Imaju li građani pravo odluke o tome? Jer ja svoj cijeli život živim u Samoboru GRADU TURIZMA pa mi sad nakon 28 godina netko govori da je to grad KULTURE... neshvatljivo. Ima li to veze sa osobama u ovoj vlasti koje ne mogu ili ne prepoznaju turizam u ovom gradu ili su ga jednostavno nesposobni promovirat i zadržat- stavljan na diskusiju... Ovaj grad ima puno toga za ponuditi samo treba pogledat malo dalje od trga, kina i muzeja. Voljela bih znati mišljenje urednika kao i građana ovog grada, stoga navalite s komentarima

ŽIVIO TURIZAM

22.06.2007.

Sad nam se buju i Zagrepčani smijali

Samoboru ovo nije trebalo

http://www.javno.com/hr/zagreb/clanak.php?id=55803

Samoboru ovo nije trebalo

22.06.2007.

Web stranice samoborske turističke zajednice vrve netočnostima o samoborskim kulturnim i društvenim zbivanjima

Ilirski vikend?! Kaj god!

Gotovo sve što se dobrog događa u Samoboru supotpisuje i Turistička zajednica Samobor. Tako sam na internet stranici TZGS u kalendaru događanja otkrio da su uključeni u samoborski haiku događaj, zatim da će u lipnju Samoborce i brojne goste iznenaditi(!) Ilirskim vikendom, zatim potpisuju Vrazovu Ljubicu... Ne bih dalje. Koliki je njihov obol u prvospomenutoj priredbi ne znam (znam da je priređivač Matica hrvatska), no, čini mi se, manji od haiku pjesme.

Glede Ilirskog vikenda, od najavljenog je napravljeno jedno veliko ništa, a, koliko znam, Ljubicu je ponovno veoma uspješno odradilo POU Samobor, a sudjelovanje TZGS uvjeren sam (barem dok me argumentirano ne razuvjere, a ne moraju) je negdje oko ništa. Ako je to točno, onda čemu se TZGS kiti tuđim?

Na spomenutoj internet stranici glede Ljubice piše "Stankovoj Ljubici... ...večer ljubavne poezije na kojoj pjesnici čitaju (pazi sad ovo! op.a.) Vrazove Đulabije"!? Svašta, pa u 18 godina bi već nešto trebali znati!

Davno je tome kada sam baš TZGS predlagao da ima itekoliko prostora za promidžbu Samobora vezano uz Ljubicu. Da je bilo dobre volje i tržnog razmišljanja već bismo odavno imali u ponudi zaštićenu tortu Julijana, kolačiće Ljubica, rakiju Stanko, liker Cantily itd.

Davno je tome (ako hoćete točno, još prije varaždinskog Špancirfesta) od kada sam predlagao Ilirski vikend. Očito je nekome iz TZGS ostao taj naziv u uhu, pa ga je podvalio na svojoj internet stranici. Ili su nesretne Ilirce u program stavili kad je projekt Ilirskog vikenda (u organizaciji Samoborfesta d.o.o.) neslavno, a zahvaljujući Gradskom poglavarstvu propao, pa su ga, evo stavili na svoje internetske stranice. Kasnije će se, vjerojatno, naći i u godišnjem izvješću o odrađenim "akcijama".

Joža Prudeus

22.06.2007.

Dućani u Perkovčevoj zbog preuređenja su na rubu propasti

Pokrijte nam barem troškove!

Grad Samobor

Trg kralja Tomislava

5 Samobor

Prošlo je 45 dana od početka radova na rekonstrukciji ulice u kojoj imamo poslovni prostor u kojem radimo i od kojeg živimo.

Teško nam je svakodnevno gledati kako izvođači rade {izgleda da su plaćeni po satu), kako posao sporo napreduje, kako u sezoni rade 7 sati dnevno itd., itd.

Naše radno vrijeme je 12 sati, a da bi to mogli imati moramo zaposliti dovoljan broj ljudi koje očito vaši izvođači nemaju pa nam je čudno kako mogu dobiti takav posao.

Zatvaranjem ulice za promet i pretvaranjem iste u gradilište svima nam je značajno pao promet (radovi su počeli u za nas najboljim mjesecima po prometu, u kojima trebamo zaraditi za mjesece kad posla nema), roba koju smo trebali prodati ostaje nam na zalihi pa ne samo da nećemo imati dobiti već nas povećanje zaliha može i upropastiti.

Uz sve to mi nemamo mogućnosti smanjenja troškova na kratki rok (najamnine, troškovi zaposlenih, porez na tvrtku, spomenička renta i sl.)

Iz gore navedenih razloga molimo vas da razmotrite mogućnost pokrivanja dijela naših troškova kako ne bi s uređenjem ulice mi morali zatvoriti svoje trgovine - obrte.

Poslovni stanari Perkovčeve ulice Slijede potpisi i žigovi

22.06.2007.

O lijepom ophođenju s putnicima

Konačno i jedna pohvala Vladi!

Pohvala gospodinu Vladi, vozaču Samoborčekovog autobusa, na dobroj volji i susretljivosti!

Petak, 8. lipnja, lovim s trogodišnjom kćerkicom, kišobran-kolicima i pinklecima brzi bus u 20 sati i 20 minuta s Autobusnog kolodvora u Zagrebu za Samobor. Molim Boga da ipak ne bude mali uski bus (u to vrijeme brzi je obično i mali) s prolazom po sredini kroz koji kišobran-kolica ne mogu proći, što znači da kolica moram sklapati i dobro iskemijati gdje ću ih smjestiti, osobito bude li gužva. U mom slučaju, ispala je jednako loša varijanta - fini, reklo bi se luksuzni, klimatizirani, visoki putnički bus, ALI s 4 (četiri) visoke stube i jednako uskim kao u mini-busu, ako ne i užim prolazom po sredini. Pokazujem vozaču kartu i molim ga da mi otvori srednja vrata da ne zakrčim već ulaz. Već očekujem "složenu facu", a umjesto toga vrlo UGODNO IZNENAĐENJE: vozač izlazi iz busa, pita me dokle idem i otvara bunker da smjestimo kolica. Do "južnjaka" velim, ali mogu i do zadnje stanice, da ne stvaram probleme. Ma nema problema, kaže vozač. Vlado, reče skromno, kada sam ga pitala kako mu je ime.

Osim toga ljubazno je putnicima na stanici kod Vjesnika, i onoj prije, objasnio zašto ga tako dugo nije bilo. Naime, zbog radova na Vukovarskoj nije se moglo uz Lisinski nego nekim prečacem, uskim uličicama, kojima se jedva u gužvi kretao.

Još jedanput g. VLADI zahvaljujem i pohvaljujem njegovo ophođenje s putnicima.

Kristina Kirschenheuter

Napiši pismo

Vozite nas kao stoku!

Nemoguć život kraj Bulldoga

Živimo u mraku ulice Augustina Cesarca!

Gospodo, poslujete i živite od nas!

Kaj možete objaviti novi ljetni vozni red?

To je stvarno jedinstveni patent!

Sramota za grad i gradonačelnika!

Grad kulture?! Kaj god!

Samoboru ovo nije trebalo

Ilirski vikend?! Kaj god!

Pokrijte nam barem troškove!

Konačno i jedna pohvala Vladi!

Arhiva 2007

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002