16.01.2007.

Kamionska zaobilaznica po šumama i gorama

Toboganom u Europu

Kamionska zaobilaznica po šumama i gorama.

Si se svadiju gdi bu buduća zaobilaznica zišla z bregih na betonku. Meni se ne dopada ni jedna od predloženih varijanti. Imam bolšu ideju. Kod groblja na Otruševcu ja bi stal sa sadašnjom zaobilaznicom. Napravil bi pri groblju velko okretište za kamione. Od groblja do betonke bi napravil jedan velki tobogan. Vjutro bi po njemu spuštali šodar iz kamiona, a popoldan bi se mogel koristit kak turističko-rekreativna atrakcija za dečurliju. Mislim da je ideja čist na mestu.

Tobugan

16.01.2007.

Apel vijećnicima Gradskog poglavarstva Samobora za olakšicama u javnom prijevozu umirovljenika

Olakšajte umirovljenicima, na dobrobit svih nas

Prema ODLUCI GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA građani iz cijele Hrvatske, umirovljenici stariji od 65 godina, na osnovu osobne karte kojom samo dokazuju svoju starost, voze se besplatno u svim prijevoznim sredstvima zagrebačkog ZET-a u Gradu Zagrebu. To pravilo vrijedi, naravno, i za sve umirovljenike građane Grada Samobora starije od 65 godina kada se nađu u Zagrebu. Međutim, građanin Grada Zagreba, umirovljenik, ne može dobiti nikakav popust za vožnju autobusom ako želi doći u Samobor, a kamoli besplatnu vožnju. Mora platiti punu cijenu vozne karte koja, usput, i nije baš mala. Košta ga puna dva ručka ako se misli i vratiti u Zagreb. To isto pravilo vrijedi i za građane umirovljenike koji u Samoboru imaju prijavljen BORAVAK, na osnovu čega su donekle, iz bilo kojeg razloga, i privremeni stanovnici Grada Samobora.

Građanin Grada Samobora, umirovljenik stariji od 68 godina, ima mogućnost kupnje vozne godišnje autobusne karte po cijeni od 430 kuna. O besplatnom prijevozu nema ni govora.

Sada postavljam pitanje: ne bi li Gradu Samoboru služilo na čast da bar isti takav popust na vožnju od Zagreba do Samobora omogući i umirovljenicima građanima Zagreba koji bi željeli bar jednom ili dva puta mjesečno doći na izlet u Samobor, pa tako uzvratiti tu privilegiju, koju imaju njegovi građani u Zagrebu, bar donekle.

U Samobor više i ne dolaze stariji građani Zagreba, jer im to ne dopuštaju male mirovine, a autobusi vikendima i tako prometuju između ta dva grada, ali uglavnom prazni. Naravno, umirovljenici nisu ona grupa građana za koje je valjda Grad Samobor zainteresiran. Dobro došli su oni koji imaju i troše više novca na svoje provode, a dolaze svojim automobilima i usput guše promet i zagađuju zrak i prirodu.

Je li to i krajnji cilj razvoja samoborskog turizma?

Upućujem ovaj apel gradskim vijećnicima Grada Samobora da na svojim sjednicama postave ovo pitanje i obavijeste o odluci, kako svoje građane, tako i građane Grada Zagreba koji prate samoborski tisak i zainteresirani su za ovu temu.

Marija Hrvoj

16.01.2007.

Nove akvizicije gradske uprave

Uhljebljenja, uhljebljenja, gospodaru!

Možda baš nije vijest za naslovnice, ali bilo bi zanimljivo čitati o tome kako se lokalni HDZ brine za svoje članove. Najnovija akvizicija gradske uprave, točnije upravnog odjela za prostorno uređenje, stambene i komunalne poslove zaposlena je, ili točnije "uhljebljena" prije koji dan. Riječ je o inače simpatičnom mladiću, sportašu i naravno - HDZ-ovcu iz prve samoborske garniture državotvorne stranke!

Ne tako davno, Masten je imao "puna usta" neprihvatljive politike stranaka na vlasti koje su se cit: "samo borile za fotelje i uhljebljivanje svojih članova"!

Pa dajte da izborijimo koliko je to dc-ovih, hss-ovih i sdp-ovih kadrova zaposleno u gradu, a koliko je hdz-ovih. Počevši od "najpoznatije samoborke", preko komunalnih redara, itd. Mislim, trebalo bi reći ljudima koji glasuju za njih da ih hdz koristi da od njihovog novca dobro žive (parazitski) njegovi članovi.

Da ne bi mislili da su svi isti, HNS na primjer to ne radi. Treći dio tria-fantaskus - također uhljebljuje svoje članove, ali budući da ih je malo, to se ne skuži jako!

kello

16.01.2007.

Upropaštena Vizura Trga kralja Tomislava

Oduzeti licencu projektantima!

Dok Uprava za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture RH nastoji svojim odredbama zaštititi sve vrijedne ekspozicije na širem području Grada, u samom gradu podižu se iz dana u dan novi objekti vrijedni hitnog rušenja. Vizura Trga kralja Tomislava upropaštena je novoniklim objektima na Stražniku, Livadićevu ulicu "ukrašava" neprimjerena reklama, a "vrijedni" graditelji kao da se natječu kako bi do kraja uništili preostali pogled na sv. Jurja.

Zar se na njih ne odnose odluke spomenute Uprave za zaštitu kulturne baštine, pa mogu graditi na lokacijama Giznika i Anindola hangare i čardake neprimjerenih oblika i dimenzija? Ili bi moguće trebalo oduzeti licencu projektantu koji svojim potpisom omogućuje takvu izgradnju?

Branko Adamek

Napiši pismo

Toboganom u Europu

Olakšajte umirovljenicima, na dobrobit svih nas

Uhljebljenja, uhljebljenja, gospodaru!

Oduzeti licencu projektantima!

Arhiva 2007

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002