20.01.2007.

Fašnik je izgubil na svom ugledu

Nit' plakata nit' papirića!

da je sanoborski fašnik izgubil na svom ugledu i imidžu to svi znamo al ono kaj meni smeta je to kaj se uopće ne trudi da mu se vrati stari sjaj! ošlo sve u vražju mater kad je pou dobil organizaciju! sad manje od mjesec dana prije početka nema ni jedne reklame, plakata il papirića u gradu koji bi najavljival fašnik! sramota!

fašnički san

20.01.2007.

Autorstvo aktualne "šumske" trase obilaznice krivo je pripisano

Neću tuđe zasluge!

Poštovano uredništvo,

u ovećem prilogu o kamionskoj obilaznici, koji ste objavili na vašem portalu 12. siječnja 2007. godine pod naslovom "Kroz šumu, ali ne i Starčevićevom ulicom", korektno ste prenijeli moj tekst, kao i kartografsku podlogu koju sam vam stavio na raspolaganje.

Jedino, na 3 ili 4 mjesta u vašem uvodnom komentaru, autorstvo aktualne "šumske" trase pripisujete meni.

Međutim, tu trasu su negdje 2005. godine ovom Poglavarstvu predložile stručne službe na temelju kartografsko-topografske podloge. Šumsku trasu su tada zajedno obišli građevinski i geodetski stručnjaci te lokalni političari, koji su ju kao najkraću i najlogičniju amenovali (odobrili), a zatim i - zaboravili.

Dakle, u dobroj namjeri meni ste pripisali tuđe zasluge.

Srdačan pozdrav.

Vojko Filipec, dipl. ing

20.01.2007.

Priopćenje za javnost GO HSS Samobor

Samoborsko poglavarstvo ne želi riješiti problem obilaznice

Kao prvo želimo naglasiti, obilaznica je Gradu Samoboru potrebna i nužna.

U javnosti se pokušava stvoriti dojam da su mjesni odbori Lug, Otruševec i Podvrh protiv izgradnje obilaznice te kako ti mjesni odbori pokušavaju kočiti opći napredak Grada Samobora. Upravo suprotno – želja građana tog područja je da se izgradnja riješi što prije, jer znamo da teški kamionski promet godinama devastira cenatr Samobora. Primjenom nove, privremene, regulacije, dvosmjerno kroz Obrtničku, ta ulica, ali i cijeli Gornji kraj, uništeni su do temelja, a stanovništvo dovedeno do ruba živčanog sloma. Građani spomenutih mjesnih odbora to znaju, stoga ne žele da se isti problem samo premjesti već traže trajno rješenje. Kako je HSS u 2 od spomenuta 3 mjesna odbora u poziciji obnašanja vlasti, dužnost nam je i obaveza da se borimo za interese građana koji su nas tamo izabrali.

Sudskom je parnicom dokazano da sadašnji kamionski promet uzrokuje negativne vibracije 15 metara sa svake strane kolnika te da su one uzrokom urušavanja kuće u Hamoru. Te vibracije uzrokuju "propucavanje" kuća i temelja, odnosno dovode do opće devastacije objekata i sve to uzrokuje posvemašnje frustracije i stres kod stanovnika: usudili bi se nazvati to oboljenjem, nekom vrstom "prometnog PTSP-a". Uz to treba naglasiti da su obilaznice, po samom hrvatskom značenju te riječi, ceste koje zaobilaze naseljena mjesta, a u cijelom se svijetu grade kako promet ne bi smetao stanovništvu.

Nitko nikada nije rekao da obilaznica mora biti jeftina i da je najjeftinije rješenje i najbolje. Takva cesta mora biti kvalitetna, upotrebljiva i dovoljno udaljena od naseljenog mjesta. Ako Grad ima novaca za "šetnice", "tanc plac" ili rušenje kina koje je nedavno uređeno, ako se prošle godine nepotrošeni dio sredstava oročio u banci, onda se mora naći novaca i za takav gorući problem u prometu Grada Samobora. Tim više što HSS Grada Samobora ima jamstva župana Zagrebačke županije, mr. Stjepana Kožića, da je Zagrebačka županija spremna sufinancirati projekt u gotovo 50%-om iznosu.

No, ne može se problem obilaznice rješavati na taj način kako to danas pokušava samoborsko Poglavarstvo, odnosno ne može se problem samo dislocirati malo zapadnije, a da se u suštini ne riješi. Poglavarstvo izgradnjom ovako planirane obilaznice samo preseljava problem iz Obrtničke i Starogradske na neku novu lokaciju, bila to Starčevićeva, Jezerska, Kozarčeva, Jazbinska ili Ulica Ljudevita Posavskog. Ne može se problem rješavati postavljanjem zahtjeva građanima da budu solidarni sa stanovnicima centra grada koji, citiramo, "već 40 godina trpe kamione", pa se traži od njih da na sebe preuzmu taj problem valjda za narednih 40 godina.

Uz to problem kamionskog prometa na novoj prometnici postat će još veći, jer danas kamenolom u Smerovišću radi sa 60% kapaciteta (cca. 40 kamiona na sat), a kada bude promet pušten po obilaznici radit će 100%-tnim kapacitetom i to do 2022. godine (do kada je izdana koncesija) što onda znači maksimalno 60 kamiona na sat, a negativne vibracije koje uzrokuju urušavanje kuća širit će se na čak 23 metra od ceste. No, nažalost, crnim brojkama tu nije kraj, jer se za godinu do dvije otvara novi kamenolom, Škrobotnik, koji prema Studiji o isplativosti ima dovoljno kamenog materijala za eksploataciju dužu od 100 godina! Intenzitet eksploatacije je za sada nepoznat pa je teško reći za koliko puta će se tek onda povećati "rušilačke" vibracije. I ne samo to, Škrobotnik će ugroziti i druge mjesne odbore, prije svih Grdanjce i Breganu.

Nažalost, moramo ustvrditi da sadašnje Poglavarstvo ne želi ili ne zna riješiti ovaj gorući problem. Oni samo žele silom "umetnuti" obilaznicu između dva mirna stambena naselja, između Luga i Perivoja ili jednostavno "pustiti" promet po postojećoj cesti u Otruševcu, prebacujući tako problem na Županijske ceste, što postojeća prometnica između Otruševca i Velike Jazbine jest. Ne mareći pri tome ni malo da bi ta obilaznica tada prolazila pokraj četiri zakonom zaštićena područja: Grgosovu špilju, dvorac Bistrac, vlažno stanište potoka Bistrac i Balagove dvore!

Dokaz da ne žele, odnosno iz samo njima poznatih razloga nisu u stanju riješiti problem, su i dva njima službeno upućena dopisa iz Ministarstva kulture koje su zaprimili više od mjesec dana prije donošenja Prostornog plana. Niti na jedan dopis nisu u zakonskom roku od osam dana odgovorili, već su se jednoglasno oglušili i Plan u Gradskom vijeću izglasali.

U prvom dopisu, od 21.11.2006. godine, im se napominje da izgradnja novog koridora kamionske obilaznice u blizini zaštićenih spomenika prirode, graditeljstva i parkovne arhitekture nije moguća! Uz to im se nudi stručna pomoć pri rješavanju problema koridora.

U drugom dopisu, od 21.12.2006. godine, upozorava ih se da je potok Bistrac jedinstveno vlažno stanište koje mora ostati u prirodnom stanju te da gradnja uz, pokraj ili preko potoka zakonski nije prihvatljiva.

Izrazito je zanimljiv odgovor koji je dobio Državni ured za zaštitu prirode nekoliko dana nakon što je na Gradskom vijeću, uz pljesak vijećnika, usvojen Prostorni plan. Citiramo: "Nismo Vam u mogućnosti dostaviti karte i planove novog Prostornog plana, jer još nisu izrađene." Pitamo se onda na temelju čega je prostorni plan donesen i usvojen!? Na temelju "črčkarija" po turističkim panoramskim kartama ili po katastarskim izvadcima na kojima su namjerno ili slučajno izostavljeno desetak kuća, dječje igralište...? Oni znaju da je područje potoka Bistrac, a ne "kanala", kako ga nazivaju po novinama, zaštićeno i da postoji zabrana gradnje od strane Ministarstva. Ako su uistinu došli prometni stručnjaci i prošli teren, zašto nisu kontaktirali stanovništvo, odnosno mjesne odbore koji im mogu kvalitetno i dokumentirano predočiti problem? Svi se mi slažemo da koridore buduće obilaznice jedino mogu relevantno riješiti stručnjaci. Ministarstvo kulture u čijem sastavu rade državni uredi za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i zaštitu prirode nude pomoć i samo treba poslati prijedloge i dobiti konačno rješenje. Tako se trebalo raditi od samoga početka te bi se tada pronašla ispravna i prihvatljiva dionica i sve bi prošlo glatko i brže bi bilo gotovo.

Od samog početka izgradnje profesionalni vozači kamiona upozoravaju da su nagibi na dosad izgrađenoj dionici obileznice prestrmi te da tijekom prvog snijega i poledice tamo neće moći voziti. To znači da će obilaznica biti neupotrebljiva, odnosno zatvorena 4-5 mjeseci u godini, a to će značiti povratak kamiona iz Smerovišća u centar grada, tijekom zime, uz mogući dodatak tereta iz Škrobotnika i povećanje prometovanja za "sam dragi Bog zna" koliko posto!

Na kraju, samo po sebi nameće se pitanje: gradi li samoborsko Poglavarstvo neku samoborsku varijantu "Masleničkog mosta" po samoborskim bregima koji će biti neupotrebljiv dobar dio godine? Ili su već ti "stručnjaci" Gradskog poglavarstva unaprijed ukalkulirali globalno zatopljenje pa se nadaju da poledice neće više nikada biti? Vjerojatno su se istom prirodnom fenomenu nadali i slični eksperti koji su "uljepšali" Trg kralja Tomislava betonskim, na sol neotpornim kockama. Oni su se prevarili, a varaju se i gospoda koja trenutno vode naš grad.

HSS Grada Samobora ne želi polemizirati i voditi "politikantske igre", pričati neistine i svoditi sve na borbu za vlast. Ne želimo biti oporba koja zna samo kritizirati vladajuću koaliciju i kojoj se politička borba svodi na "ocrnjivanje" protivnika.

Naprotiv, želja nam je da Gradsko poglavarstvo ovo naše priopćenje shvati kao ponudu za pomoć pri rješavanju problema obilaznice. Svi naši intelektualni i drugi resursi stoje na raspolaganju "gradskim ocima", koje ovim putem želimo uvjeriti kako su nam namjere poštene i kako nam je jedini motiv opća dobrobit i blagostanje svih stanovnika Samobora, kao i posvemašnji napredak najdražeg nam grada na svijetu – našeg Samobora!

Predsjednik GO HSS Samobor Krešo Beljak, prof.

Napiši pismo

Nit' plakata nit' papirića!

Neću tuđe zasluge!

Samoborsko poglavarstvo ne želi riješiti problem obilaznice

Arhiva 2007

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002