28.06.2002.

U hotelu Samoborski slapovi održan seminar o zbrinjavanju otpada

Otpad nije smeće!

U hotelu Samoborski slapovi održan seminar o zbrinjavanju otpada

27. i 28. lipnja održan je u hotelu Samoborski slapovi seminar pod nazivom "Politika EU vezana za zbrinjavanje otpada i provedba te politike u Francuskoj". Instruktivnim i poticajnim predavanjima prisustvovali su brojni predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo, Ministarstva pomorstva, prometa i veza, Ministarstva za europske integracije, te lokalnih samopurava s područja Zagrebačke županije.

Glavni je predavač bio Pierre-Robert Boedec, iz francuske Agencije za zaštitu okoliša i upravljanje energijom, a polaznici su se imali prilike upoznati s političkim i pravnim okvirom europske politike o industrijskom otpadu, s politikom EU i posebice Francuske u skupljanju i reciklaži ambalaže, te s rizicima kod prijevoza i transfera otpada.

Prvog dana, prije početka seminara, u ime Grada Samobora predavače i polaznike pozdravio je zamjenik gradonačelnika Drago Plečko. Tom je prilikom naglasio turistički i krajobrazni značaj Samobora, te istakao značaj zbrinjavanja otpada na ovom području. Situacija nije najbolja, rekao je Plečko, ali skupovi kao što je ovaj mogli bi pomoći tretiranju otpada na ekološki i gospodarski prihvatljiv način.

Jer, među zagovornicima suvremenog pristupa zbrinjavanju otpada sve se češće može čuti: Otpad nije smeće!

Robert Škiljan

FOTO: Predavače i sudionike seminara pozdravio je zamjenik gradonačelnika Drago Plečko.

 
28.06.2002.

Galerija Zlatko i Vesna Prica nije otvorena, što nije bio razlog da se velikom slikaru ne poželi sve najbolje za njegov rođendan

86 godina Zlatka Price

Galerija Zlatko i Vesna Prica nije otvorena, što nije bio razlog da se velikom slikaru ne poželi sve najbolje za njegov rođendan

Akademski slikar Zlatko Prica proslavio je 26. lipnja svoj 86. rođendan. Iako je bilo najavljeno da će ta slikareva životna obljetnica biti iskorištena za otvaranje galerije sa slikama koje je donirao Gradu Samoboru, do toga, na žalost, nije došlo. Poznato je da radovi kasne, te je rok završetka pomaknut za jesen, za treći vikend u listopadu, kada se po prvi puta u novom terminu obilježava Dan Grada Samobora.

Slikara su povodom njegovog rođendana u njegovom domu posjetili gradonačelnik Grada Samobora Pavao Grom, tajnik Drago Kušić i Vesna Burić, ravnateljica POU Samobor, u sklopu kojeg će raditi Galerija Zlatko i Vesna Prica.

FOTO: S gostima su stigli i darovi. Slikar nije pokazivao posebno nezadovoljstvo kašnjenjem radova i odgađanjem otvorenja galerije

 
28.06.2002.

Gradonačelnik primio najuspješnije učenike na državnim natjecanjima i samoborske karataše

Dogodine - još bolje!

Gradonačelnik primio najuspješnije učenike na državnim natjecanjima i samoborske karataše

U drugoj polovici lipnja Gradsku vijećnicu tradicionalno pune uspješni školarci, sportaši i kulturnjaci. Primanja su to kojima gradonačelnik i čelništvo Grada daju do znanja da cijene one koji su u poslu koji rade najbolji - bili to učenici ili njihovi profesori, sportaši ili njihovi treneri.

Tako je bilo i 27. lipnja, kad su bila organizirana dva primanja: za najuspješnije samoborske učenike na državnim natjecanjima, njihove voditelje i ravnatelje svih samoborskih škola, te primanje za samoborske karataše, koji su na Kupu europskih prvaka osvojili izvrsno 4. mjesto.

Sve spomenute primili su gradonačelnik Pavao Grom, njegov zamjenik Drago Plečko i pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek.

Svima su u njihovom radu obećani još bolji uvjeti, koje svakako zaslužuju, ali opet po onoj staroj - "u okviru mogućnosti"...

Ivica Horvat

 
28.06.2002.

Skup dobrovoljnih davatelja krvi u Ščitarjevu

Samoborci 3. u potezanju konopa

Skup dobrovoljnih davatelja krvi u Ščitarjevu

U Ščitarjevu su 8. lipnja održani tradicionalni IV. sportski susreti dobrovoljnih davatelja krvi Zagrebačke županije.

Iz Gradskog društva Crvenog križa Samobor sudjelovalo je dvadesetak dobrovoljnih davatelja krvi koji su se natjecali u prigodnim sportskim disciplinama kao što su nogomet, streljaštvo, trčanje u vrećama, ples s jabukama, a u potezanju konopa osvojili su 3. mjesto.

D.Ž.

 
28.06.2002.

Samoborski narodnjaci na tradicionalnom pikniku

Veselo druženje za Dan državnosti

Samoborski narodnjaci na tradicionalnom pikniku

Hrvatska narodna stranka Samobor 25. lipnja organizirala je svoj već tradicionalni piknik, 6. po redu.

Veseli narodnjaci, Samoborci, gosti iz Zagreba i Zagrebačke županije ovaj puta su se okupili na privatnom posjedu gđe Sanje Štambuk i proveli dan u ugodnom druženju.

Radujući se unaprijed ponovnom susretu sljedeće godine ovom prilikom utvrđeno je da će i svaki sljedeći piknik biti održan za Dan državnosti na istom mjestu.

D.Ž.

FOTO: Veseli narodnjaci - domaćica Sanja Štambuk i samoborski poduzetnik Nikola Petković

 
28.06.2002.

6. državno natjecanje mažoretkinja

Uspjesi svetonedeljskih i samoborskih mažoretkinja

6. državno natjecanje mažoretkinja

Mažoretkinje Samobora i Svete Nedelje sudjelovale su na 6. državnom natjecanju mažoretkinja Hrvatskog saveza amaterskih mažoret timova, HRSAM-a, u Požegi od 21. do 23. lipnja ove godine.

Natjecale su se mažoretkinje iz 28 gradova Hrvatske u tri kategorije (A,B,C), raspoređene u tri dobne skupine (mladi juniori, juniori, seniori), veliki i mali sastavi, te sola i dua u A i B kategorijama.

Sudile su tri sutkinje NBTA (europska asocijacija mažoretkinja koje je HRSAM član) koje su na kraju natjecanja izjavile da su naše mažoretkinje iz godine u godinu sve kvalitetnije i naprednije, te da im je velika čast i zadovoljstvo doći u Hrvatsku.

Svetonedeljske mažoretkinje natjecale su se u C kategoriji mladih juniora velikih skupina i osvojile brončanu medalju. Samoborske mažoretkinje natjecale su se u kategorijama mladi juniori u B kategoriji malih skupina u kojoj su osvojile brončanu medalju, u kategoriji juniorki malih skupina C kategorije osvojile su 4. mjesto, a u B kategoriji malih skupina su državne prvakinje.

D.Ž.

 
28.06.2002.

Čelništvo samoborskog HSS-a održalo konferenciju za medije

Radi se stihijski i neorganizirano

Čelništvo samoborskog HSS-a održalo konferenciju za medije

Nakon konferencije za medije čelništva samoborskog HDZ-a, na kojoj je najjače oporbene stranke upoznalo javnost sa svojim pogledima na aktualnu krizu gradske vlasti, oglasilo se i vodstvo Gradskog odbora HSS-a. To je, kako je u uvodu rekao novi predsjednik Berislav Repinec, bilo najavljeno već na izbornoj skupštini, nakon izborne pobjede nad konkurentom, gradonačelnikom Pavlom Gromom.

Konferenciji za medije prisustvovali su, osim predsjednika Repinca i njegov zamjenik Josip Berčić, tajnik Jurica Lastovčić, te glasnogovornik stranke Krešimir Petrokov. Svi su oni ujedno i vijećnici u Gradskom vijeću, s time da je Repinec i potpredsjednik Gradskog vijeća, a Petrokov predsjednik Odbora za financije.

Sve to daje dodatnu težinu ocjenama po kojima je gradska uprava u svojevrsnoj blokadi, u stalnom bavljenju samom sobom, a važni infrastrukturni zahvati predviđeni usvojenim programima - stoje.

Iznesen je podatak po kojem predviđena kreditna sredstva od 9.400.000 kuna zbog svega toga neće biti realizirana, a na ona preuzeta već se plaćaju kamate.

Zbog svega toga (i ne samo toga) na jesen se očekuje rebalans proračuna i to, kako je rečeno, "na dole". Rezultat je to stihijskog i improviziranog pristupa u radu gradske uprave, pri kojem su vatrogasne metode princip, a ne izuzetak.

Na konferenciji je bilo govora i o nekim "slučajevima" kojima se već tjednima zabavlja samoborska javnost, kao što je slučaj "mešetarenja" sa zemljištem u Bobovici i onaj koji je vezan uz potpredsjednika Gradskog vijeća Stjepana Vlahovića i njegova dugovanja prema Gradu. Haesesovci su i u jednom i drugom slučaju naglasili svoju principijelnost i stav prema kojem će, u slučaju da je bilo izlaženja iz zakonskih okvira poslovanja, tražiti ostavke odgovornih.

Žestina kojom su se obrušili na rad gradske uprave i koja nimalo ne zaostaje za stavovima opozicije daje naslutiti da u HSS-u stvari žele raščistiti do kraja - ili poštena, odgovorna i stabilna vlast ili - razlaz.

Kakav će biti rasplet pokazat će jesen, a da opuštanja neće biti svjedoči i činjenica da predsjednik Repinec ne misli tijekom ljeta napuštati Samobor. Hoće li politički presing Samoborcima donijeti i kvalitetniju vlast vidjet ćemo na jesen, u ozračju proslave novog Dana Grada Samobora.

Robert Škiljan

FOTO:Čelnici samoborskog HSS-a po prvi su se puta nakon izborne skupštine predstavili javnosti - slijeva na desno: tajnik Jurica Lastovčić, zamjenik predsjednika Josip Berčić, predsjednik Berislav Repinec i glasnogovornik stranke Krešimir Petrokov

 
28.06.2002.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloporaba droge

Protiv zla droge se ipak - može!

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloporaba droge

26. lipnja, na Međunarodni dan borbe protiv zloporaba droge u samoborskoj su Kavani Livadić predstavljeni Prijedlozi Vladi Republike Hrvatske za suzbijanje zloporabe droga, a koji bi, ukoliko se usvoje, trebali pridonijeti smanjenju tog velikog društvenog zla.

Prijedloge koje je iznio zamjenik gradonačelnika Drago Plečko u cijelosti objavljujemo na strani 4, a ovdje spomenimo da su njihovom predstavljanju prisustvovali i Katarina Gerbl i Miljenka Plečko - djelatnice samoborskog Centra za borbu protiv ovisnosti i rad s ovisnicima, te pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek.

Spomenimo i da je samoboski Centar postao glavni županijski centar za prevenciju i rad s ovisnicima, s ambicijama da preraste i te okvire, što je, prema najavama, stvar bliske budućnosti.

FOTO: Damir Fabek, Drago Plečko, Miljenka Plečko i Katarina Gerbl

 
28.06.2002.

Obogaćivanje samoborske ugostiteljske ponude

Nova terasa ispred Pivnice

Obogaćivanje samoborske ugostiteljske ponude

Parkiralište u samom centru grada - ono ispred Samoborske pivnice, znatno je smanjilo svoj kapacitet. No, mjesta za ljutnju nema, budući da je Samobor dobio još jedan atraktivan ugostiteljski prostor. Agilno vodstvo Samoborske pivnice, na čelu s Matom Kovačićem, na spomenutom je parkiralištu izgradilo lijepu terasu, sa stolovima i klupama od masivnog kestena. Tako izrađene, dočekat će svoje goste i u ranim jesenskim danima, kad Samoborci i njihovi gosti vole sjediti na otvorenom i uživati u samoborskom ambijentu.

I.H.

 
28.06.2002.

Vodstvo samoborskog HDZ-a na konferenciji za medije iznijelo svoje stavove o aktualnoj političkoj situaciji u Samoboru

Kriza - rezultat borbe za fotelje

Vodstvo samoborskog HDZ-a na konferenciji za medije iznijelo svoje stavove o aktualnoj političkoj situaciji u Samoboru

21. lipnja održana je u prostorijama samoborskog HDZ-a konferencija za medije na kojoj je čelništvo stranke upoznalo javnost sa svojim gledanjem na trenutačne političke odnose i prilike u Samoboru. Odnosi se to posebice na odnose koalicijskih partnera i novopotpisani koalicijski sporazum između HSS-a, DC-a i SDP-a.

Naglasivši na početku da se HDZ do sada nije oglašavao, "ne želeći sudjelovati u samoborskim političkim naklapanjima", predsjednik samoborskog HDZ-a i gradski vijećnik Tomislav Masten rekao je da je do krize došlo iz nekoliko razloga. Najvažniji je taj da koalicija nije stvorena na temelju zajedničkih programa, već je rezultat borbe za fotelje, a jedini motiv kojim su čelnici stranaka bili vođeni bio je podjela vlasti.

"U Gradu se stagnira. U nizinskom se dijelu gradi, dok se u Rakovom Potoku građani bune. Dok Grad ima 26.000.000 kuna nenaplaćenih potraživanja, podiže se cijena vode", naglasio je. U nastavku je Masten spomenuo da je među dužnicima i aktualni potpredsjednik Gradskog vijeća Vlahović, koji, između ostalog, već 6 mjeseci kod javnog bilježnika nije verificirao svoj mandat predsjednika Nadzornog odbora, koji se zbog toga nije ni sastao.

Masten nije štedio ni druge pojedince iz čelništva Grada. Privatna tvrtka novog koordinatora za rad s mjesnim odborima Željka Koščice, prema Mastenu, obavlja radove u malim komunalnim akcijama, što je nespojivo.

Renata Glojnarić, potpredsjednica stranke, posebno je bila ogorčena činjenicom da je član Gradskog poglavarstva Koletić Gradu donirao cvijeće, ali pod uvjetom da ga za 2.000 kuna mjesečno zalijeva njegova rođaka. To se radi u isto vrijeme kad se u proračunu nije našlo 50.000 kuna godišnje za osobu koja bi pomagala osobama s invaliditetom. Spomenula je Renata Glojnarić i stalno odlaganje završetka Galerije Prica, te nejasnoće oko izgradnje sportske dvorane vrijedne 27.000.000 kuna.

Boris Makarun, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a iznio je svoja već poznata razmišljanja oko cijene vode kao uvođenju selektivnog prireza i kažnjavanju najugroženijih i onih koji su već jednom financirali izgradnju vodovodne mreže. Ponovio je da prema novom Statutu Grad Samobor više nema Dan Grada, te da je bezrazložno pučki blagdan Aninovo zamijenjen neprepoznatljivim "trećim vikendom u listopadu".

Što se tiče sporne funkcije koordinatora za rad s mjesnim odborima, HDZ je sporazuman s prijedlogom koji u novije vrijeme postaje aktualan, a to je formiranje novog Upravnog odjela koji bi koordinirao rad mjesnih odbora. Time bi se izbjegle stranačke zlouporabe "koordiniranja" mjesnih odbora. Uostalom, to se čini kao jedino rješenje, budući da su mjesni odbori ponovno postali pravne osobe, pa će njihov rad zahtijevati pravnu, financijsku i inu stručnu, a ne političku koordinaciju.

U HDZ-u očekuju da će jesen pokazati kreću li koalicijski odnosi, prvenstveno između DC-a i HSS-a prema ozdravljenju ili se može očekivati preslagivanje vlasti. U tom slučaju i u HDZ-u su spremni na koaliranje sa "srodnim strankama centra", pri čemu misle na HSS i DC. Jer, tvrde u HDZ-u, netom potpisani koalicijski sporazum samo je “spisak dobrih želja”, prepun obvezujućih detalja kao što je primjerice dolazak na posao ili javljanje na telefon, što je smiješno. To samo pokazuje do kojeg su stupnja narušeni odnosi među koalicijskim partnerima.

Jesen će, po svemu sudeći, biti burna.

Robert Škiljan

FOTO: Čelništvo samoborskog HDZ-a - Boris Makarun, Tomislav Masten i Renata Glojnarić

 
28.06.2002.

Završava se prostor oko Parka domovinske zahvalnosti

Novi izgled Ulice svete Ane

Završava se prostor oko Parka domovinske zahvalnosti

Prostor oko Parka domovinske zahvalnosti, pogotovo onaj koji se tiče infrastrukturnog uređenja, dobija konačne obrise. Završetkom potpornog zida Ulica svete Ane postala je sigurna prometnica, a pješaci će moći koristiti stepenice kojima će, preko Parka, zaobići najkritičniji dio te ulice.

I.H.

 
28.06.2002.

Samoborski autoprijevoznik bogatiji za 5 novih autobusa

750.000 EUR za sigurnost i udobnost

Samoborski autoprijevoznik bogatiji za 5 novih autobusa

Od 20. lipnja samoborski je autoprijevoznik Autorurist bogatiji za 5 novih autobusa. Na maloj svečanosti na Trgu kralja Tomislava direktoru i vlasniku Autoturista Franji Grguriću ključeve novih autobusa uručio je direktor Auto-Hrvatske, generalnog uvoznika MAN-ovih gospodarskih vozila, Bogdan Tihava. Tom je prilikom naglasio dobru suradnju između dva poduzeća, te izrazio nadu za njen nastavak u budućnosti.

Franjo Grgurić je podsjetio da Autoturist raspolaže sa šezdesetak autobusa, od kojih je 60% tipa MAN, a ovakvih, upravo uručenih, sada ima deset. Radi se o izuzetno kvalitetnim vozilima renomiranog svjetskog proizvođača, a za znatiželjne - cijena 5 novih vozila je oko 750.000 EUR.

Robert Škiljan

FOTO: Direktor Auto-Hrvatske Bogdan Tihava uručio je Franji Grguriću kovčežić u kojem su se nalazili ključevi MAN-ovih autobusa

 

U hotelu Samoborski slapovi održan seminar o zbrinjavanju otpada

Galerija Zlatko i Vesna Prica nije otvorena, što nije bio razlog da se velikom slikaru ne poželi sve najbolje za njegov rođendan

Gradonačelnik primio najuspješnije učenike na državnim natjecanjima i samoborske karataše

Skup dobrovoljnih davatelja krvi u Ščitarjevu

Samoborski narodnjaci na tradicionalnom pikniku

6. državno natjecanje mažoretkinja

Čelništvo samoborskog HSS-a održalo konferenciju za medije

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloporaba droge

Obogaćivanje samoborske ugostiteljske ponude

Vodstvo samoborskog HDZ-a na konferenciji za medije iznijelo svoje stavove o aktualnoj političkoj situaciji u Samoboru

Završava se prostor oko Parka domovinske zahvalnosti

Samoborski autoprijevoznik bogatiji za 5 novih autobusa

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003