19.10.2002.

Svečano otvoren obnovljeni Hotel Lavica

Ponovno na ponos Samobora

Svečano otvoren obnovljeni Hotel Lavica

Po završetku svečane sjednice Gradskog vijeća posvećene Danu Grada Samobora, koja se je održala u velikoj dvorani Hotela Lavica, priređen je mali ceremonijal svečanog otvaranja novoobnovljenog hotela.

O tradiciji i značaju Lavice za Samobor, njegove građane i goste govorili su gradonačelnik Pavao Grom i njezin novi vlasnik Franjo Grgurić.

Zastor s pročelja hotela smakla je djevojčica u haljinici kakvu je nekad nosila kći vlasnika hotela Leonarda, po kojoj je hotel i dobio ime.

Nakon toga gosti i uzvanici imali su priliku razgledati cijeli hotel, od soba do sanitarija, a uslijedila je neizbježna zakuska.

S.S.

 
19.10.2002.

Otvoren Eko centar Slani Dol

Poticaj turizmu i povratku

Otvoren Eko centar Slani Dol

16. listopada otvoren je u nekadašnjem spomen - domu Janka Mišića u Slanom Dolu novouređeni Eko centar Slani Dol, koji bi trebao značiti novi iskorak u gospodarenju i prezentaciji Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

Eko - centar je otvoren u prisustvu najviših predstavnika Ministarstva zaštite okoliša, Ministarstva turizma, čelnika Karlovačke i Zagrebačke županije, gradova Ozlja, Jastrebarskog i Samobora, općina Žumberak, Klinča Sela i Krašić, te drugih institucija i udruga kroz čiju djelatnost se prelama problematika turizma i zaštite prirode.

U nekad zapuštenom i ruševnom spomen - domu, a u sklopu Eko centra Slani Dol, radit će i drugi sadržaji - restoran i internet caffé, a odatle kreće i planinarska staza "Put kraljice bukve", koja je ovom prilikom promovirana.

O radu Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje govorio je njegov ravnatelj dr. Matija Franković, a o potpori koju Grad Samobor daje, a davat će je za slične sadržaje i u budućnosti, rekao je nekoliko riječi i gradonačelnik Pavao Grom.

Ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević govorio je o značaju parkova prirode i nacionalnih parkova za cjelokupni razvoj društvene zajednice, te je zahvalio Gradu Samoboru na razumijevanju i potpori projekta kakav je Eko centar Slani Dol. Izrazio je nadu da će on pomoći oživljavanju turističke djelatnosti u tom kraju, a time i zadržavanje i povratak stanovništva na te prostore.

Stjepan Stanić.

 
19.10.2002.

Simboličkim činom počeo rad Poduzetničkog centra

Poduzetničkom centru Samobor predani ključevi Restorana Bregana

Simboličkim činom počeo rad Poduzetničkog centra

U sklopu programa obilježavanja Dana Grada Samobora, 15. listopada u Bregani svečano su predani ključevi bivšeg Restorana Bregana na upravljanje Poduzetničkom centru Samobor. Ključeve je v.d. direktoru Poduzetničkog centra Miljenku Boškoviću predao gradonačelnik Grada Samobora Pavao Grom.

Svečanoj predaji nazočili su i član NO PCS-a Adolf Paar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Marijan Pehar, zamjenik gradonačelnika Marijan Lukšić, tajnik Gradskog vijeća Drago Kušić, predstavnica Povjerenstva Vlade za upravljanje imovinom Republike Hrvatske, pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Tomo Gvozdanović, te predstavnici gospodarstvenika i novinari.

Naime, ovime je okončana prva faza povratka dijela nekretnina od Ministarstva obrane i Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske kojim se, za sada, daje na korištenje i upravljanje bez naknade, do konačnog prijenosa u vlasništvo.

Zgrada i dvorište površine 7146 m2 dodijeljeni su sa svrhom razvoja poduzetništva za područja Grada Samobora, što Poduzetnički centar već intenzivno čini.

Nakon predaje ključeva predstavljen je video film o Poduzetničkom centru Samobor, a Miljenko Bošković uručio je gradonačelniku Gromu i prvu verziju baze podataka samoborskih poduzetnika, na kojoj je ekipa Poduzetničkog centra danonoćno radila od završetka uspješno organiziranog susreta poduzetnika Samobora i Brežica do proslave Dana Grada Samobora. Pored CD inačice baze poduzetnika predan je i ispis svih poduzetnika i obrtnika od ukupno četiri velika registratora, čime se najzornije moglo vidjeti koliko je to opsežan i zahtjevan posao bio.

Predajući bazu poduzetnika gradonačelniku, Miljenko Bošković je istakao kako je to tek početak najkonkretnijeg uključivanja Poduzetničkog centra Samobor u Projekt strateškog programa razvoja Grada Samobora do 2010. godine, čija javna rasprava završava ovih dana. U bazu poduzetnika upisano je više od 1600 obrtnika i preko 700 poduzeća sa po pedesetak kriterija za svakog poduzetnika s područja Grada Samobora iz nekoliko različitih baza: Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, telefonskog imenika, Trgovačkog suda, Zavoda za poslovna istraživanja i drugih izvora.

Ovo je tek završetak prve faze baze samoborskih poduzetnika, jer sada je potrebno i fizički provjeriti sve unesene podatke, te će se u u tu svrhu kontaktirati svaki poduzetnik radi aktualiziranja svih podataka. Nakon toga je najvažnije u poslovanju Poduzetničkog centra svakodnevno održavati bazu aktualnom.

Pored izrade baze samoborskih poduzetnika Poduzetnički centar Samobor je i kandidirao s poduzećem CROATEH (krovna organizacija Hrvatskih konzultanata i poduzetničkih centara) za provedbu programa izobrazbe za savjetnike poduzetništva za potrebe Ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva. Time je odano veliko priznanje sadašnjoj ekipi Poduzetničkog centra Samobor da je takva institucija odabrala između 30 poduzetničkih centara u Hrvatskoj baš najmlađi - Poduzetnički centar Samobor.

U toku je i izrada projekta za poduzeće Rogaška Kristal Samobor u sklopu pogranične suradnje koju Poduzetnički centar Samobor kao nositelj projekta radi u suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovenije.

Poduzetnički centar Samobor u sklopu svoje Turističke razvojne inicijative izlaže i na 9. međunarodnom sajmu turizma od 16. - 19.10. u Splitu gdje će na svom izložbenom prostoru i na posebnoj press konferenciji predstaviti Samoborsku turističku marku, Turističku zajednicu grada Samobora, Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje, turističke fotografije Romea Ibriševića "Žumberački motivi", te informativno promotivne materijale Studija Imago i poduzeća Samobor fest.

U toku je i izrada internet stranica Poduzetničkog centra Samobor koja će predstavljati i "prozor u svijet" samoborskih poduzetnika.

Nakon upoznavanja sa svim ovim brojnim aktivnostima gosti su razgledali prostore Poduzetničkog centra i još se jednom uvjerili koliko puno je napravljeno u kratkom vremenu zahvaljujući velikom entuzijazmu Poduzetničkog centra Samobor.

Ivica Horvat

FOTO: Gradonačelnik Grom, tajnik Kušić i v.d. direktora PC Samobor Bošković - zadovoljstvo dosad postignutim u formiranju Centra

 
19.10.2002.

Radovi na rotoru u Gajevoj u punom su zamahu

Strpljenja do prosinca!

Radovi na rotoru u Gajevoj u punom su zamahu

Radovi na izgradnji samoborskog rotora u Gajevoj ulici u punom su jeku. Taj značajni infrastrukturni zahvat koji će u znatnoj mjeri pridonijeti mirnijem i tečnijem odvijanju prometa u tom dijelu grada trebao bi biti gotov najkasnije do početka prosinca.

Vozači do tada strpljivo zaobilaze Gajevu i okolne ulice i željno očekuju završetak radova.

S.S.

 
19.10.2002.

U Milakovićevoj ulici tkrivena spomen ploča prof. Stjepanu Juriniću

Za velik doprinos bugarsko - hrvatskim odnosima

U Milakovićevoj ulici tkrivena spomen ploča prof. Stjepanu Juriniću

11. listopada otkrivena je u Milakovićevoj ulici u Samoboru spomen ploča prof. Stjepanu Juriniću. Jurinić je rođen 1855. godine pokraj Jastrebarskog, a najveći dio svog plodnog života proveo je u Bugarskoj. Spomenimo, između ostalog, da je bio rektor sveučilišta Svetog Klimenta Ohridskog u Sofiji i da je autor knjige Biskup Strossmayer i Bugari. No, zapamćeno je i da je kao dragovoljac sudjelovao u srpsko - bugarskom ratu na strani Bugara. Umro je u Samoboru, 1947. godine, u Milakovićevoj ulici, gdje mu je i otkrivena spomen ploča.

Inicijativa za podizanje spomen - ploče potekla je od Veleposlanstva Republike Bugarske i Bugarske zajednice u Hrvatskoj, a otkrivanju je bio prisutan veleposlanik Republike Bugarske u Hrvatskoj Velizar Enčev.

O prof. Juriniću govorila je Ivanka Brekalo, a prisutnima su se obratili gradonačelnik Pavao Grom i veleposlanik Enčev. Oni su istakli da je demokratizacija dviju zemalja i osamostaljivanje Hrvatske omogućilo postavljanje spomen - ploče Stjepanu Juriniću, ali i novi zamah hrvatsko - bugarskih odnosa.

Robert Škiljan

FOTO: Podizanje ploče sličnog sadržaja prije 1990. godine bilo bi nemoguće, naglasio je veleposlanik Republike Bugarske Velizar Enčev, koji je, zajedno s gradonačelnikom Gromom, otkrio spomen - ploču

 
19.10.2002.

Imenovano 7 komunalnih izmjernika iz redova nezaposlenih branitelja

Primite ih dobronamjerno!

Imenovano 7 komunalnih izmjernika iz redova nezaposlenih branitelja

9. listopada u Gradskoj je vijećnici javnosti predstavljen program po kojem će se za potrebe Grada Samobora, a za izmjeru poslovnih i privatnih objekata, angažirati sedmorica hrvatskih branitelja. Oni će, kao komunalni izmjernici, prikupiti točne podatke o veličini i namjeni objekata, kako bi se realno proračunala komunalna naknada, te se time omogućilo bolje punjenje proračuna.

Zadnja mjerenja izvršena su još 1973. godine, a ne treba posebno podsjećati da je od onda sagrađeno niz novih objekata, a velik broj postojećih prenamijenjen je u druge svrhe.

Gradonačelnik Pavao Grom rekao je da će Grad i ubuduće izlaziti u susret nezaposlenim braniteljima, naravno u okviru mogućnosti, a predsjednik UHVDR-e Stjepan Jelić zahvalio je na tom potezu gradskih vlasti, naglasivši da udruga kojoj je na čelu i inače ima dobre odnose s Gradom.

Predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Jurica Rešetar - Jurko također je zahvalio na imenovanju novih komunalnih izmjernika iz redova branitelja i zamolio građane da prema njima budu dobronamjerni i da im pomognu u obavljanju njihovog posla. Jer, rekao je Rešetar, oni će raditi na javnom poslu koji je od velike važnosti za sve nas.

Robert Škiljan

FOTO: predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Jurica Rešetar Jurko i predsjednik UHVDR-e Stjepan Jelić

 
19.10.2002.

Radovi na rotoru u Gajevoj u punom su zamahu

Strpljenja do prosinca!

Radovi na rotoru u Gajevoj u punom su zamahu

Radovi na izgradnji samoborskog rotora u Gajevoj ulici u punom su jeku. Taj značajni infrastrukturni zahvat koji će u znatnoj mjeri pridonijeti mirnijem i tečnijem odvijanju prometa u tom dijelu grada trebao bi biti gotov najkasnije do početka prosinca.

Vozači do tada strpljivo zaobilaze Gajevu i okolne ulice i željno očekuju završetak radova.

S.S.

 
19.10.2002.

U Rudama obilježen Svjetski dan učitelja

Prilika za čestitke, ali i upozorenje

U Rudama obilježen Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja 4. svečano je ove godine obilježen u Rudama, u tamošnjoj osnovnoj školi. Skup pripadnika tog časnog zanimanja iniciralo je Hrvatsko učiteljsko društvo i njegov predsjednik Josip Hudek.

Bila je to prilika i za čestitke Anici Lukinec i Josipu Leopoldu, koji su, baš na osnovi svog dugogodišnjeg pedagoškog rada ove godine dobili nagrade Grada Samobora za životno djelo.

No, bilo je i gorkih tonova, pa se čula konstatacija i žaljenje što nitko iz "gradskih struktura" nije našao za shodno da ih na ovaj dan posjeti. Je li to znak njihovog statusa u društvu i usamljenosti u rješavanju životnih problema škole i njih, učitelja, nastavnika i pedagoga, pitali su se.

I.H.

FOTO: Anica Lukenec je kao i njen kolega Josip Leopold primila čestitke za ovogodišnju nagradu za životno djelo Grada Samobora. Čestitali su joj predsjednik društva Josip Hudek i direktor samoborske Srednje strukovne škole Franjo Mihalina.

 
19.10.2002.

Pred starom školom u Langovoj ulici

Okupio se ratni naraštaj samoborskih đaka

Pred starom školom u Langovoj ulici

U četvrtak, 3. listopada sastali su se pred starom školom u Langovoj ulici školarci iz davnih ratnih godina, naraštaj koji je tu školu pohađao između 1942. i 1947. godine. Prisjetili su se dana koji su davno za njima, a za one koji više nisu živi služena je misa zadušnica.

Đaci koji su imali tu sreću da im predaje prof. Stjepan Vlahović posjetili su ga u njegovom domu na Gizniku (slika dolje).

Vitalne đake primio je u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Pavao Grom sa suradnicima, te je bilo prilike za razgovor u kojem je valjalo zadovoljiti đačku radoznalost. Pitanjima nije bilo kraja, a zadovoljstvo je upotpunilo zajedničko slikanje ispred zgrade Gradskog poglavarstva, na Trgu kralja Tomislava.

S.S.

FOTO: Veliko je bilo veselje susresti se nakon toliko godina - prof. Vlahović sa svojim đacima.

 
19.10.2002.

70 godina skrbi za nemoćne i bolesne

Obljetnica sirotišta u Gajevoj ulici

70 godina skrbi za nemoćne i bolesne

Prije 70 godina, 2. listopada, u Gradu Samoboru otvoreno je, zahvaljujući članicama Družbe sestara Malog Isusa, Sirotište Ivana i Barice Levičar u Gajevoj ulici.

Tim povodom nadstojnica sestara s. Greta Dorić ugostila je gradonačelnika Pavla Groma, pročelnika za društvene djelatnosti Damira Fabeka i njegovu suradnicu Danijelu Kalafatić. U ugodnom razgovoru spomenuta je i dugogodišnja briga sestara za siročad, nemoćne i bolesne. Nadstojnica samostana govorila je i o mogućnostima većeg uključivanja njihovog rada za potrebe Grada, a u skladu s njihovim pozivom, pravilima i mogućnostima.

Bilo govora i privođenju svrsi gospodarske zgrade koja je smještena u okviru samostana, a na dobrobit i korist građana i Grada Samobora.

I.H.

 
19.10.2002.

Susreti gospodarstvenika Samobora i Brežica

Poticaj prekograničnoj suradnji

Susreti gospodarstvenika Samobora i Brežica

26. rujna po prvi je put u Samoboru organiziran susret poduzetnika Samobora i Brežica. Pregovori o mogućem zajedničkom nastupu i suradnji Poduzetničkog centra Samobor i Razvojnog centra Brežice počeli su još u proljeće, kad je na Zagrebačkom velesajmu potpisan Sporazum o suradnji ta dva centra.

Poduzetnički centar Samobor tada je još bio u formiranju, a u međuvremenu se je, agilnošću njegove uprave, podrškom Pogalavarstva, te potporom Zagrebačke županije, Raiffesen banke, Ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva, inicijativa oko njegovog osnivanja pokazala potpuno opravdanom.

Do kraja lipnja završena je prva faza o pokretanju Poduzetničkog centra, koju je, prema planu i programu usvojenom od strane Gradskog Poglavarstva (ujedno i Skupštine trgovačkog društva Poduzetnički centar Samobor d.o.o.), proveo v.d. direktora Tomo Gvozdanović. Gvozdanović je nastavio raditi kao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrt, malo i srednje pouzetništvo, a na natječaju je za v.d. direktora izabran Miljenko Bošković, uspješni gospodarstvenik i stručnjak s područja marketinga. U kratko su se vrijeme, pogotovo ako se uzmu u obzir i ljetni odmori, pokazali i rezultati. Restoran u Bregani, godinama devastiran i izložen propadanju, koji je još uvijek u formalnom vlasništvu Ministarstva obrane (ovih bi dana konačno trebao pripasti Gradu Samoboru) u kratko je vrijeme, zahvaljujući entuzijazmu g.Boškovića i njegovih suradnika, saniran na način da može primiti izložbu kakvoj smo svjedočili u četvrtak, 26. rujna.

Značaj izložbe ne treba procjenjivati samo u mogućem broju sklopljenih poslova i dogovorene suradnje među gospodarstvenicima s obje strane granice (iako ni to nije nevažno), već u promoviranju zajedničkog zemljopisnog i gospodarskog prostora na kojem djeluju. Ne treba ovom prilikom zaboraviti ni na aktualne dnevno - političke prilike koje nimalo ne idu na ruku ekspanziji hrvatsko - slovenskim gospodarskim odnosima. No, tim više veseli odaziv gostiju i pokrovitelja skupa (s jedne i druge strane), a politika se spominjala usput, više kao prilika za šalu nego kao okvir za suradnju.

Spomenimo tako da su sa slovenske strane prisustvovali župan Općine Brežice Vladimir Deržić, Rijana Benko predstavnica veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj, Marijan Šuta iz Gospodarske zbornice Slovenije, te Daša Rakovec iz Pospeševalnog centra za malo gospodarstvo.

S Hrvatske su strane skup pozdravili Ivan Obad, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba, Hrvoje Šarinić, član NO Poduzeničkog centra Samobor d.o.o., dr. Nenad Starc, s Ekonomskog instituta u Zagrebu, voditelj izrade Strateškog programa razvoja Grada Samobora, Nadan Vidošević, predsjednik Gospodarske komore Hrvatske, Ivan Knok, zamjenik ministra za obrt, malo i srednje poduzetništvo i gradonačelnik Samobora Pavao Grom.

Bili su prisutni i predstavnici Raiffeisen banke, v.d. izvršne direktorice Sektora poslovanja s pravnim osobama Vesna Janjetović i njen zamjenik Igor Fišer.

U svojim su kratkim obraćanjima sudionicima skupa svi oni istakli značaj priredbi kao što je ova u Bregani, te naglasili primjer Samobora kao sredine koja tradicionalno ima razumijevanja za malo gospodarstvo. Novoosnovani Poduzetnički centar, kao i susreti samoborskih i slovenskih gospodarstvenika zato su logičan rezultat klime razumijevanja i poticanja obrta, malog i srednjeg poduzetništva.

U sklopu Susreta održan je i okrugli stol o poticanju i razvoju poduzetništva Samobora i Brežica, a iskorištena je prilika, te je predstavljen i Program razvoja Grada Samobora, koji je trenutačno na javnoj raspravi i čije se donošenje i usvajanje očekuje do kraja godine.

Robert Škiljan

FOTO Ivan Knok, zamjenik ministra za obrt, malo i srednje poduzetništvo, Nadan Vidošević, predsjednik Gospodarske komore Hrvatske i gradonačelnik Samobora Pavao Grom naglasili su primjer Samobora kao gospodarski propulzivne sredine

 

Svečano otvoren obnovljeni Hotel Lavica

Otvoren Eko centar Slani Dol

Simboličkim činom počeo rad Poduzetničkog centra

Radovi na rotoru u Gajevoj u punom su zamahu

U Milakovićevoj ulici tkrivena spomen ploča prof. Stjepanu Juriniću

Imenovano 7 komunalnih izmjernika iz redova nezaposlenih branitelja

Radovi na rotoru u Gajevoj u punom su zamahu

U Rudama obilježen Svjetski dan učitelja

Pred starom školom u Langovoj ulici

70 godina skrbi za nemoćne i bolesne

Susreti gospodarstvenika Samobora i Brežica

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003