25.05.2002.

Pod motom Kruha i Kerempuha

Predstavljen novi Kerempuh

Pod motom <i>Kruha i Kerempuha</i>

Legendarni satirički list Kerempuh ponovno izlazi! To je ono najvažnije. Promocija drugog broja održana je 22. svibnja kod Gabreka, a to je bila prilika da o novopokrenutom Kerempuhu više kaže izdavač Ivica Palatinuš, ali i neki od onih koji na njemu svakodnevno rade.

To je urednička petorka: Branka Hlevnjak, Kazimir Klarić, Ivo Hrčić i Krešimir Bauer, a za zabavu prisutnih pobrinuli su se Mladi Kerempuh - Siniša Bahun i Gvido Špigelski.

Za nadati se je da će novi Kerempuh doživjeti slavu i čitanost onog iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, za zabavu i na veselje svih nas.

R.Š.

 
25.05.2002.

Svečano obilježeno 50 godina rada samoborskog Doma zdravlja

Vitalni pedesetogodišnjak

Svečano obilježeno 50 godina rada samoborskog Doma zdravlja

Dom zdravlja u Samoboru svakako je jedna od stožernih ustanova samoborskog društvenog standarda. Njegovih pedeset godina znak je kontinuiteta zdravstvenog zbrinjavanja i brige o bolesnima na ovim prostorima.

Područje koje pokriva samoborski Dom zdravlja nije omeđeno granicama lokalne samouprave, veće je od područja Grada Samobora, a obuhvaća i teritorij Općine Sveta Nedelja.

Kao i druge slične ustanove osnovan je na temeljima učenja Andrije Štampara, koji je utemeljitelj našeg javnog zdravstva, a zasluge za njegovo konstituiranje pripadaju dr. Adalbertu Georgijeviću, legendarnom samoborskom liječniku koji je brinuo o zdravlju brojnih generacija Samoboraca.

Danas je Dom zdravlja u Samoboru suvremena zdravstvena institucija u kojoj je moguće obaviti brojne i raznovrsne pretrage, s mogućnošću preciznog dijagnosticiranja kojim se, koliko je to moguće, izbjegavaju pregledi u zagrebačkim bolnicama.

Osim Doma zdravlja u Gajevoj ulici, uspješno djeluju i područne ambulante u Galgovu, Svetoj Nedelji, Strmcu, Rudama, Bregani i u Budinjaku na Žumberku.

Bolna točka taštijeg dijela građana Samobora je nedostatak rodilišta, zbog čega više nema rođenih Samoboraca. Zbog toga su brojni naraštaji rođeni u susjednoj Sloveniji, u Brežicama, a u najnovije vrijeme uglavnom u Zagrebu.

U sklopu obilježavanja 50. obljetnice samoborskog Doma zdravlja u velikoj je dvorani POU Samobor održana prigodna svečanost, a prisutni su bili brojni bivši djelatnici ove ustanove, čelnici Grada Samobora, Općine Sveta Nedelja i Zagrebačke županije, te najviši gosti iz Zagreba - ministar zdravstva dr. Andro Vlahušić, savjetnik predsjednika Mesića dr. Slobodan Lang, predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Egidio Čepulić, ravnatelj traumatološke klinike dr. Vjekoslav Nanković i dr. Veljko Đorđević.

Ministar Vlahušić u svom je pozdravnom govoru čestitao Domu zdravlja Samobor 50. godišnjicu postojanja i iskoristio priliku za najavu nekih novih poteza koji bi trebali pomoći poboljšanju uvjeta u kojima radi hrvatsko zdravstvo. To se u prvom redu odnosi na model zakupa ambulanti, te pravu privatizaciju i preuzimanje ambulanti u vlasništvo.

Slavljeničko raspoloženje pokvario je svojim ispadom Milivoj Marton koji je, iskoristivši fleksibilan protokol i program obilježavanja obljetnice Doma zdravlja, govornicu i osobnu bolest iskoristio za promociju svojeg proizvoda. No, prisutni su imali razumijevanja za nesretnika i proslava je uspješno privedena kraju.

Robert Škiljan

 
25.05.2002.

Nastavak prijateljske suradnje začete još u II. svjetskom ratu

Stazama hrvatsko - norveškog prijateljstva: Samobor - Veliki dol

Nastavak prijateljske suradnje začete još u II. svjetskom ratu

Dugogodišnje hrvatsko - norveško prijateljstvo, začeto u danima već davnog II. svjetskog rata, desetljećima je bilo njegovano i održavano tradicionalnim susretima, između ostalog i u Samoboru. No, do prekida je došlo u devedesetim godinama, kad su, iznenada, umjesto dotadašnjih neprikosnovenih heroja - partizana, legalitet i legitimitet boraca za pravdu istinu i slobodu odjednom dobili njihovi mrski neprijatelji - ustaše i četnici. Hrvatska se antifašistička tradicija skrivala kao što se u asocijalnim familijama prikriva teško retardirano dijete, a pokazivala se tek koliko je to dozvoljavao Prvi povijestnik - jedan i jedini tumač zbivanja na ovim prostorima.

No, kako svemu dođe kraj, tako je Hrvatsko - norveškom društvu Željko Takač, osnovanom još 1981. godine, a koje je godinama brinulo o održavanju prijateljskih hrvatsko - norveških veza, opet omogućeno organiziranje tradicionalnog planinarskog pohoda "Stazama hrvatsko - norveškog prijateljstva".

U nedjelju, 19. svibnja, pred Samoborskim muzejom okupio se lijep broj članova spomenutog društva, ali i planinara željnih zdravog pješačenja prema cilju - Velikom dolu. Na žalost, gradonačelnik norveškog Orlanda Knut Ring, grada pobratima Grada Samobora, zbog poteškoća u zrakoplovnom prometu između Hrvatske i daleke Norveške nije prisustvovao prijateljskom susretu na obalama Gradne. No, bio je ovdje stalni samoborski gost, norveški veleposlanik Knut Toraasen. Nakon što je samoborski gradonačelnik Pavao Grom naglasio važnost očuvanja tradicionalnog prijateljstva dva naroda i Toraasen je u prigodnom govoru spomenuo isto, dodavši da mu je Samobor od svih hrvatskih gradova najdraži.

Nakon toga, u parku ispred Muzeja, na mjestu na kojem su svojedobno posađeni borovi u znak hrvatsko - norveškog prijateljstva, otkriven je diskretni spomen - stećak, a planinari su, opskrbljeni norveškim zastavama, krenuli uz potok Gradanu do Vugrinščaka. Autobusom su prevezeni do Šoićeve kuće, a odatle do Velikog dola kako i treba - pješice!

Na Velikom dolu čekao ih je pravi domaći ručak i dobra zabava uz KUD Oštrc.

Ivica Horvat

FOTO: Gradonačelnik Grom sa suradnicima srdačno je pozdravio čestog samoborskog gosta, norveškog veleposlanika Knuta Toraasena.

 
25.05.2002.

Humanitarni sajam za borbu protiv mina

Za siguran dječji korak

Humanitarni sajam za borbu protiv mina

U subotu i nedjelju, 18. i 19. svibnja, na glavnom samoborskom trgu održan je humanitarni sajam čiji je prihod namijenjen akciji "Darujmo siguran korak djeci", a koju već duže vrijeme provodi HVIDRA Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja. Ovom je prigodom potporu akciji dala Zagrebačka županija i obje spomenute jedinice lokalne samouprave, zajedno s njihovim čelnicima, koji su i sami sudjelovali u humanitarnoj konzumaciji.

Na prodaju se nudio velik izbor ukrasnih predmeta koje su izradili učenici samoborskih osnovnih škola, stare igračke, koje su ponudili članovi Samoborske edukativno kulturne scene S.E.K.S., dok su osnovnoškolci iz Ruda donijeli friške rudarske greblice. Na posebno uređenom štandu učenici Ugostiteljske škole priređivali su osvježavajuće koktele. Većina posjetitelja nije znala da se radi o osvajačima srebrne medalje na ovogodišnjem Gastru.

Sponzori akcije bili su Konzum, Dona i Laško pivo, a o rezultatima, odnosno prikupljenim sredstvima, izvijestit ćemo vas naknadno.

Ivica Horvat

FOTO: Članovi samoborske edukativno kulturne scene S.E.K.S. na prodaju su ponudili stare igračke

 

Pod motom Kruha i Kerempuha

Svečano obilježeno 50 godina rada samoborskog Doma zdravlja

Nastavak prijateljske suradnje začete još u II. svjetskom ratu

Humanitarni sajam za borbu protiv mina

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003